Siyaset

Gazeteci Çiğdem Toker’e basın örgütlerinden destek

Seçim gecesi özel yayınında “demokrasi sandıktan ibaret değildir” sözleri çarpıtılarak hedef haline getirilen, ardından RTÜK tarafından inceleme altına alındığı duyurulan Toker’e basın meslek örgütlerinden destek geldi.

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından FOX TV’de yapılan özel yayında seçimler ile ilgili yorumları sebebiyle önce hükümete yakın gazete ve yayıncılar tarafından eleştiri yağmuruna tutulan hemen ardından RTÜK tarafından incelemeye alındığı duyurulan gazeteci Çiğdem Toker’e basın ve meslek örgütlerinden destek geldi.

28 Mayıs gecesi FOX TV özel yayınındaki programda “demokrasi seçimden ibaret değildir” değerlendirmesinde bulunan ancak sözleri bağlamından çıkarılarak hedef haline getirilen Çiğdem Toker, bugün T24’teki köşesinde eleştirilere cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin aynı cümleleri sarf ettiği geçmiş konuşmalarını hatırlatan Toker, seçimlerin demokratik ve eşit koşullarda gerçekleşmesi gerektiğini ancak Türkiye’de otoriter bir rejim altında seçime gidildiğini, ifade özgürlüğünün bir parçası olan hak aramak ve itiraz etmek eylemlerinin suç gibi gösterildiğini belirtti.

Toker, seçim mücadelesinin eşit koşullarda yapılmadığını belirterek, “Bu engelin ortaya çıkmaması, yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 sene önce söylediği gibi demokrasinin demokrasi olabilmesi için de yargı ve yargıç bağımsızlığı gerekiyor,” dedi. (Toker’in yazısının tümü için burayı tıklayabilirsiniz)

Toker’in sözlerine karalama kampanyası

Toker’in seçim gecesi söylediği cümle şöyle:

“Bir demokrasiden bahsediyoruz ama biz aslında olması gerektiğini düşündüğümüz bir demokrasi üzerinden bir ön kabul yaparak demokrasiden bahsediyoruz. Hukuk devletini de biz öyle kodluyoruz. Aslında şuan hukuk devleti standartlarını taşımıyor bu ülke ve yönetim. Aslında şunu demek istiyorum; Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir.”

Bu cümlenin ardından TGRT programcısı Cem Küçük, Toker’in İsmet İnönü’nün damadı Metin Toker’in torunu olduğunu iddia ederek Toker’i darbe yanlısı olmakla suçladı. Bu iddia yalanlandı, sözlerin de çarpıtılarak yansıtıldığı açıklandı ancak tüm bunlar Toker’in sosyal medyada bir linç kampanyasına maruz kalmasını engellemedi.

Toker, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, Takvim, Sabah, Yeni Akit ve A Haber gibi yayın organları tarafından hedef gösterildi.

RTÜK’ten inceleme

Tüm bu tartışmaların ardından RTÜK başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından Toker’in açıklamaları ve FOX TV yayını hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

RTÜK Başkanlığı hesabından yapılan açıklamada “Milli İradenin tecelli ettiği seçim günü akşamı FOX TV’de programcılardan Çiğdem Toker’in “Demokrasi sandıktan ibaret değildir” şeklindeki açıklamaları ve yayının tamamı uzmanlarımız tarafından raporlaştırılmaya başlanmıştır. Raporun tekemmül etmesine müteakip ilk Üst Kurul toplantısında dosya karara bağlanmak üzere gündeme alınacaktır,” ifadeleri yer aldı.

RTÜK’ün CHP üyesi İlhan Taşçı, açıklamaya itiraz etti.

Taşçı, üst kurul toplanmadan böyle bir açıklama yapılmasının “yetki gaspı” olduğunu belirtti.

“Siz zaten kararınızı vermişsiniz! İsterseniz Üst Kurulu dahi toplamadan vereceğiniz cezaları da açıklayıverin. Yaptığınız Üst Kurulun yetkisini gasptır. Kurul daha toplanmadan sizin oyunuzun rengi belli olmuştur. Siz bu dosyaların görüşülmesine katılamazsınız”

RTÜK ayrıca haber kanalları hakkında da seçim yayınları sebebiyle inceleme yapıldığını duyurdu.

Açıklamada, “Yine izleyicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine sandıkların açılması ve sonuçların belli olmasıyla birlikte halkı aşağılayan, hakaret ve saldırılarla necip milletimizi küçük düşürmeye çalışan konuşmalara yer verilen HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5, FLASH HABER ve SZC TV ile ilgili de incelemeler yapılmaktadır,” ifadeleri yer aldı.

Meslek örgütlerinden Toker’e destek

Seçim gecesi yayın yapan televizyon kanallarının takibe alınması ve Toker’in sözleri sebebiyle inceleme başlatılmasına basin ve meslek örgütlerinden tepki geldi.

Basın Konseyi yaptığı açıklamada, “Toker’in sözlerini suç gören RTÜK anlayışına, demokrasinin en önemli unsurunun ifade özgürlüğü olduğunu hatırlatıyoruz,” ifadelerine yer verdi.

Basın Konseyi, “Medyaya sopa gösterircesine, demokrasinin korunması amaçlı olduğu ileri sürülen uygulamasını açıklayan RTÜK’ün görevi dışına taşarak, televizyon yorumcularının cezalandırılacaklarına dair çalışmaları bildirmesi kabul edilemez,” dedi

DİSK Basın-İş, yaptığı açıklamada, “Toker’in seçim yayınında söylediği sözlerin arkasındayız. Basın ve ifade özgürlüğü nefes kadar gereklidir! Mücadelemiz yeni değil ve sürecek!” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası “Evet, demokrasi sandıktan ibaret değildir” dedi ve Çiğdem Toker’in sözleriyle bir dezenformasyon yaratıldığını belirtti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Kamu yararını gözetmek zorundaki gazeteciler halkın seçim dışındaki demokratik süreçlere katılımını, hukuk devletini ve adaleti de savunmak zorundadır” dedi, Toker’in hedef gösterilmesini kınadı ve meslektaşlarının yanında olduğunu kaydetti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Temsilcisi Erol Önderoğlu da “Bir kısım gazetecilere iktidara yakın pozisyon alıyorlar diye dezenformasyon yaratma, yalan yayma hakkı tanınamaz” diyerek Toker’in hedef gösterilmesini kınadı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, yaptığı açıklamada, Toker’in hedef haline getirilmesini eleştirdi.

ÇGD, “Anayasa’nın 26. maddesi düşünce ve düşünceleri yayma özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Kaldı ki Toker’in sözleri bu düzenlemeyi hatırlatmayı gerektirecek bir içeriğe de sahip değildir. Toker demokratik hakların yalnızca seçimlerle sınırlandırılamayacağı gibi evrensel bir gerçekten söz etmesine rağmen sözlerine dezenformasyon ve manipülasyon amacıyla başka anlamlar yüklenmiştir. Bilinmelidir ki bu dezenformasyonu üretenler suç işlemektedir,” ifadelerine yer verdi.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

12 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

20 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

22 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

23 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

2 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago