Ekonomi

Ekonomide IMF’siz IMF dili yerleşiyor

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasında yapısal reform, mali disiplin, kamuda tasarruf gibi IMF politikalarını anımsatan bir dile yer verdiği dikkat çekti.( Foto:Barış Oral/AA )

Seçimin ardından ilk kez toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasında yapısal reform, mali disiplin, kamuda tasarruf gibi IMF politikalarını anımsatan bir dile yer verdiği dikkat çekti.

T24’ten Çiğdem Toker’in köşesine taşıdığı incelemeye göre Devlet Planlama Teşkilatı kökenli olan Yılmaz’ın konuşması, “uluslararası yatırımcıların istediği bir dil.”

Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve yeniden getirilen Mehmet Şimşek’in kullandığı cümlelerin dilinin de “IMF’de orada üretilen metinlerdeki dili hatırlattığını” belirten Toker, “Bu dil sadece içerdiği taahütler değil, içinde barındırdığı kavramlar açısından da uluslararası yatırımcıların istediği bir dildir. Tercüme bir dildir ama yabancı yatırımcılara “hmm belki güven verecek adımlar atılacak” etkisi yaratır,” ifadelerine yer verdi.

“Yapısal reform denmiş, mali disiplin denilmiş, enflasyonla mücadele denilmiş, çok ilginç ama kamuda tasarruf bile denilmiş. Görüldüğü gibi Yılmaz’ın açıklaması gayet steril, tehlikesiz, risksiz, (Cumhurbaşkanı’nı kızdırmayacak şekilde) bir dille makro çerçeve kurmaya özen gösterilerek hazırlanmış bir metne dayanıyor.

Ne kadar inandırıcı olduğu karışık biraz, ama işin bu kısmı da zaten pek önemsenmiyor. Belki her şeyn çok çabuk unutulduğuna güveniliyor. Bozan mevcut iktidar değilmiş gibi eski reçeteleri poülerliği eskimiş epeyce de kullanılmış bir IMF diliyle tamir etme sözünün verilişi bundandır belki.”

Yazının tamamı için burayı tıklayabilirsiniz

YetkinReport

Recent Posts

19 Mayıs 1919’da Atatürk kurtuluş ümidini yaşatmıştır, kahramanımızdır

19 Mayıs 1919 Türkiye’nin Türkiye olması tarihinin dönüm noktasıdır. Bazı askeri tarihçiler Kurtuluş Savaşının başlangıcını…

4 saat ago

Wenders’in “Mükemmel Günler” filmi mükemmel günleri anlatmıyor

Bu yazıyı, Pınar Öğünç’ün Evrensel gazetesinde dün kaleme aldığı “Hirayama pansumanı, Saito, hijyen ve huzur”…

5 saat ago

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

20 saat ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

1 gün ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

1 gün ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

2 gün ago