AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, 30 Haziran günü bir video yayınladı. Videoda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bazı bakan, danışman ve AK Parti milletvekilleriyle basketbol oynarken görüntülenmişti. Bu yayın son zamanlarda Erdoğan’ın sağlığı üzerine ortaya atılan iddialara yanıt verme amacını taşıyordu: işte, Cumhurbaşkanının sağlığı yerindeydi, basketbol dahi oynuyordu.
Videonun sahte olduğu yolunda sosyal medyadaki iddialara daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapmış olan Varank bu defa sahte olmadığı yolunda teknik bilgiler içeren bir tvit mesajıyla yanıt verdi. Gerçi toplam 16 saniyelik videoda Erdoğan top sürerken dışarısı gündüzken, geri dönüp pas verirken gece olmuştu -isterseniz dönüp bakın videoya. Anlaşılan İletişim Ekibi Cumhurbaşkanından doğru görüntüleri alabilmek, mexsela basket atarken göstermek için hayli yormuştu ama o kadar propaganda hatası her yerde olur diyelim.
Son zamanlarda Erdoğan’ın sağlığının çok kırılgan durumda olduğu iddiaları özellikle seçim döneminde yoğunlaştı. Yürüme zorluğu çekmesinin, yorgunluktan konuşma zorluğu çekmesinin görüntüleri sosyal medyada yayıldı. 25 Nisan’da bir canlı yayını rahatsızlanarak yarıda kesmesi, ardından birkaç gün bazı programlarını erteleyip dinlenmeye çekilmesi, 2011’de ameliyat geçirip iyileştiği barsak kanserinin nüksettiğine varana dek söylentilere yol açmıştı.
Halkın, yöneticilerinin sağlığını merak etmesinden daha doğal bir şey olamaz. Bu bakımdan halkın zamanlıca ve doğru bilgilendirilmesi önem taşıyor.
Diplomaside Erdoğan’ın sağlığı merakı
Diplomatik davetlerdeki en cazip merak konuları arasında Erdoğan’ın sağlığı da bulunuyor.
Ama bu yeni değildi. 2006’da geçirdiği epilepsi krizinden araçta yanında bulunan Ömer Çelik’in uyanıklığı sayesinde ölümden dönmesi, 2011 ameliyatı öncesi ve sonrasında, 2012-2014 döneminde AK Parti ile Fethullahçılar arasındaki sürtüşmelerde, 2020 Covid-19 salgını sırasında dönem dönem yükselip sönen iddialar, Ankara’daki büyükelçiliklerin merkezlerine ilettiği raporlarında Erdoğan’ın sağlığı da yer aldı.
İddiaların yükseldiği önceki dönemlerde de Erdoğan’ı futbol oynarken, basketbol oynarken gösteren videoları hatırlıyoruz.
Gerçi bu dönemlerde hep aklıma Bülent Ecevit’in 2002 yılında rahatsızlanıp hastaneye kaldırıldığı dönemde ona siyasetin her köşesinden nasıl gayrı-insani bir acımasızlıkla saldırıldığı da gelir.
Ne Ecevit’in bir dönem yürüme zorluğu çekmesi görevini yerine getirmesine engeldi ne de Erdoğan’ın dönem dönem nükseden yürüme zorluğu görevini yerine getirmesine engeldir. ABD Başkanı Franklin Roosevelt tekerlekli iskemleyle İkinci Dünya Savaşını kazandı; hem de Kazablanka’dan Adana’ya, Kahire’den Yalta’ya dek -o dönemin imkânlarıyla- seyahat ederek.
Önemli olan aklî melekelerin yerinde olması.
Sağlık üzerinden siyaset olmaz
Rakiplerin sağlığı üzerine siyasi senaryolar kurmak sadece Türkiye’ye özgü bir olay değil; dünya siyasetinde de yaygın kullanılan bir yöntem.
Neredeyse yirmi yıldır Batı basınında İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in her an öleceği üzerine spekülasyonlar yapılıyor.
ABD Başkanı Joe Biden’ın yürüme zorluğuy, konuşmasını şaşırması artık dünya medyasına düştü; onun da 2024 seçimlerini çıkarıp çıkaramayacağı konuşuluyor.
ABD Anayasasının Ek 25’inci maddesi, Başkanın hastalık dahil görevini yerine getiremeyecek durumda olması halinde Başkan Yardımcısının Kongreye gidip yerine geçmesine izin veriyor. Bizim Anayasamızda hastalık nedeniyle göreve devam edememe düzenlemesi bulunmuyor. Sadece 106’ıncı maddede herhangi bir nedenle makam boşalırsa yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısının bakacağı ve 45 gün içinde seçime gidileceği yazılı.
Erdoğan’ın sağlığı herhalde her gün basketbol oynayacak düzeyde değil, ama iddia edildiği kırılganlıkta da değil.
Liderlerin sağlığı üzerinden siyaset yapmaya, siyasi senaryo kurmaya çalışmayı sadece yanlış değil, yetersizlik olarak görüyorum.
Siyasetçiler rakiplerini alt edeceklerse bunu doğanın güçlerine havale ederek değil kendi güçlerine güvenerek yapmalı.