Ekonomi

Finali Erdoğan yaptı: benzin, mazot, otogaz ve doğal gaza rekor zam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artırdığı vergiler sonrasında akaryakıta gelen rekor düzeyde zam hem işçi, memur ve emekli maaşlarındaki zammı daha alınmadan eritecek hem de yeni zamlara kapı açacak.

TBMM Genel Kurulu 15 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talep ettiği 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçeyi AK Parti ve MHP oylarıyla kabul ettikten sonra 1 Ekim’e dek tatile girdi. Ek Bütçe ve Torba Yasanın yürürlüğe girmesi ardından 15 Temmuz tarihli Resmî Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle benzin, mazot ve otogaza rekor zam yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle akaryakıta uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) benzinde ve motorinde 5 lira, LPG’de 4 lira artış olarak belirlendi. Daha önce Katma Değer Vergisindeki (KDV) artışlarla beraber benzinin litre fiyatı 28,03 liradan 34,84 liraya, mazot (motorin) 26,31 liradan 33,13 liraya, otogaz ise 11,35 liradan 15,91 liraya yükseldi.

ÖTV artışı doğal gazı da etkiledi. Doğal gazdaki ÖTV’ye yüzde 224 zam geldi. Bu artış evde kullanılan doğal gazda metreküp başına 2,79 lira artış anlamına geliyor.

Rekor zam ücretleri eritti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, akaryakıt zamlarının üretim ve nakliye maliyetlerini daha da yükselterek “çarşı, pazarda ve raflarda yeni zamları tetikleyecek” dedi. Sosyal medya kullanıcıları rekor zamlara sert tepki gösterdi.
Sadece akaryakıt değil ama Torba Yasayla ve önceki Cumhurbaşkanı kararnamesiyle gelen vergi artışı ve harçlaradaki fiyat artışları, en düşük memur ücretinin 22 bin liraya yükseltilmesi, asgari ücretin 11,402 liraya çıkarılması gibi -sendikalar ve muhalefet tarafından yetersiz bulunan iyileştirmeleri de daha ilk maaşlar alınmadan eritmiş oldu.

* 16 temmuz 2023, saat 15 07’de güncellenmiştir.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

13 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

18 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

20 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

22 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago