Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Gaziantep’te işçilerden “fedakarlık” istendi, direniş kazandı

Yazar: YetkinReport / 15 Ağustos 2023, Salı / Oda: Ekonomi, Siyaset
gaziantep fedakarlık

Gaziantep OSB’deki Şireci işçileri, düşük maaşlara karşı başlattıkları eylemin ardından bir hafta süren görüşmelerin sonucunda taleplerini elde etti. Müzakerelere katılan Gaziantep BB Başkanı Şahin ve CHP’li vekil Meriç işçilerden “fedakarlık” isteyerek eylemi sonlandırmaları için ikna konuşmaları yaptı. (Foto: Sümeyye Yeşil / Evrensel)

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Şireci Tekstil’de çalışan yaklaşık 2 bin işçinin düşük maaşlara karşı başlattıkları iş bırakma eylemi bir haftalık müzakerelerin sonunda kazanımla sonuçlandı. Müzakereler sırasında AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve CHP Milletvekili Melih Meriç işçilerden “fedakarlık” isteyerek eylemi sonlandırmak için görüşmelerde bulundu.

Şireci Tekstil işçileri hafta başında maaşlarına yapılan yüzde 34’lük zammı yeterli bulmayarak yüzde 40 zam talep etmiş, taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine eylem başlatarak üç işletmede üretimi durdurmuştu.

Kısa süre içinde büyüyen eyleme Şireci Tekstil’e bağlı iki işletme daha katıldı. Üretimi durduran 2 bin işçi cep telefonlarına gönderilen mesaj ile işten çıkarıldı. İlerleyen günlerde yürüyüş yapmak isteyen işçiler polis engeliyle karşılaştı. İşçiler adına görüşmelere katılan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen gözaltına alındı, bırakıldı.

Şireci Tekstil’in sahibi Ahmet Şireci ile yapılan müzakerelere AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, CHP Milletvekili Melih Meriç ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca da müdahil oldu.

Görüşmelerin ardından uzlaşma sağlandı. Süreçte işten çıkarılan işçiler işe dönecek, 15 bin 500 lira talep eden işçiler, 15 bin artı 300 lira devamlılık priminin yanı sıra Pazar mesaisi için 1500 lira, bayramda da üç yevmiye ikramiye alacak.

Şahin: “Sabırlı olun”

Eylemlerin başlamasının ardından Şireci Tekstil’in sahibi Ahmet Şireci ile görüşen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, görüşmenin ardından işçilerle yaptığı konuşmada “sabırlı olmaları” uyarısında bulundu.

Evrensel gazetesinin haberine göre Şahin, Şireci’nin “helal kazanç” sağladığını, Gaziantep için istihdam yarattığını belirterek Şireci için “sizin çocuklarınız okula gitsin diye okul yapan bir adam. Ben uyuşturucu sorunu var dediğimde AMATEM’i yapan bir adam. Şu sanayideki en cömert adam. Ne diyorlarsa yapıyorum diyor,” dedi.

İşçileri mücadeleyi bırakmaya ikna etmeye çalışan Şahin, ayrıca işçilere enflasyonun düşeceğini belirterek, “bu işin kazananı yok,” dedi.

Evrensel’in aktardığına göre işçiler Şahin’e tepki gösterdi. Şahin’in “Hakkımızı versin” diyen işçilere yanıtı ise “Verecek, veriyor. Adam ‘Beni üzüyorlar’ diyor” oldu.

CHP’li vekil “fedakarlık” istedi.

CHP’li Melih Meriç de fabrikada yaptığı konuşmada işçilerden “fedakarlık” istedi. Meriç, “Siz de fedakarlık edeceksiniz, Ahmet Bey de fedakarlık edecek, bir şekilde arayı bulacağız” dedi. Fatma Şahin’in sözlerini tekrar ederek direnişin kimseye kazandırmayacağını iddia eden Meriç’e işçiler tepki gösterdi.

Meriç, 2022’de Demir Çelik’te yapılan çete operasyonu kapsamında nitelikli dolandırıcılıktan 4 yıl ila 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Vekil olduktan sonra dokunulmazlık alması ile dosyası ayrıldı.

Şahin, ardından yaptığı açıklamada, “uzlaşmada büyük mesafe kat ettik, işçilerimizin büyük bölümü işlerinin başına dönüp çalışmaya başladılar” diyen Şahin’e EMEP Milletvekili Sevda Karaca karşı çıktı. Uzlaşmaya katılan Karaca, işçilerin henüz kabul edilmeyen talepleri olduğunu, müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Karaca, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile müzakerelere katılarak işçilerin taleplerini yönetime ileten isim oldu. Ardından uzlaşma sağlandığı duyuruldu.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ahmet Şireci, BİRTEK-SEN, Fatma Şahin, Gaziantep OSB, Mehmet Türkmen, Melih Meriç, Sevda Karaca, Şireci tekstil

OKUMAYA DEVAM EDİN

AB’nin Türk imparatorluğu uyarısının anlamı
Kıbrıs: anlaşma yok, Rum tarafı kızgın, Türk tarafı memnun
Mansur Yavaş: sırf yaptırmayız demek için halkın sağlığıyla oynuyorlar
  • Ankara’nın Venezuela Sessizliği: Erdoğan ABD Demekten Neden Çekiniyor?5 Ocak 2026
  • Venezuela’dan İran’a: Sadece Petrol Değil Güç. Şayet Değil, Ne Zaman?4 Ocak 2026
  • ABD Venezuela Başkanını Kaçırdı, Ülkeye El Koydu. Darbe 3.0: İşgal3 Ocak 2026
  • Askeri Teknolojilerin Sivil Alanda Kullanılması: ASELSAN Örneği2 Ocak 2026
  • Avrupa 2026’da Dünyaya Hâlâ Demokrasi Dersi Verebilir mi?2 Ocak 2026
  • 2026’da 2025’ten Devraldığımız 6 Ağır, 2 İyi Yük: Sıfırdan Başlamıyoruz1 Ocak 2026
  • 2026’da Küresel Çatışma Riskleri ve Türkiye1 Ocak 2026
  • Ersoy’un Tahliyesine Yetmeyen İtirafı ve AK Partide İç Temizlik Talebi31 Aralık 2025
  • Açık Bırakılmaması Gereken İki Olay: Yalova’daki IŞİD ve Düşürülen İHA30 Aralık 2025
  • Avrupa Enerji Güvenliğinde Azerbaycan’ın Önemi30 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP