Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye tüketerek büyüdü, memurun cebi küçüldü

Yazar: YetkinReport / 01 Eylül 2023, Cuma / Oda: Ekonomi

Türkiye ekonomisi 2023 ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü. Buna karşılık artan enflasyon ve hayat pahalılığının altında ezilen çalışanlar için önerilen zamlar enflasyonun altında.

Merkez Bankası ekonomide sıkılaştırma politikasının devam edeceğini vurgularken Türkiye ekonomisi hükümet harcamaları ve tüketici talebi etkisiyle 2023 ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü.

31 Ağustos’ta açıklanan TÜİK verilerine göre Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GYH) Nisan ve Haziran ayları arasında yıllık bazda yüzde 3.8 arttı. Hane halkı tüketimi ikinci çeyrekte yüzde 15.6 artarken, kamu harcamaları yüzde 5.1 büyüdü.

Şubat ayında 50.000’den fazla insanın ölümüne ve yüz binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerin ardından Türkiye büyük bir yeniden inşa çabasına girerken inşaat sektörü yüzde 6,2 oranında büyüdü.

Enflasyonla büyüme

Mayıs genel seçimleri öncesinde seçmen desteğinin arttırılması için atılan adımlar ile artan harcamalar ve düşük tutulan politika faizi büyüme rakamları üzerinde etkili oldu.

Merkez Bankası, 2021 yılından bu yana sert bir şekilde yükselen enflasyonu dizginlemek için politika faizini yükseltirken sıkılaştırma politikalarının devam edeceğini vurgulamıştı.

Merkez Bankasının borçlanma maliyetini arttırmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatması bekleniyor ancak Mart yerel seçimleri öncesinde Erdoğan’ın tekrar kamu harcamalarını arttırması, bu tabloyu değiştirebilir.

Memur “enflasyona ezdiriliyor”

İnşaat sektörü başta olmak üzere kamu harcamaları ile birlikte büyüyen Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla geniş kitlelere ise ulaşmıyor.

Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon oranını yüzde 33 tahmin ediyor. Artan hayat pahalılığına karşılık Hakem Kurulu, 2024 yılı memur maaşları için ilk ay yüzde 15 ikinci ay yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 25 artış önerdi.

T24 gazetesinden Çiğdem Toker, yazısında “Reel ekonominin döngüsü içinde farklı kesimlerin, kendilerini kendine özgü metotlarla koruma imkanı bulunurken, çalışan kesim içinde özellikle memurlar ile emeklilerin böyle bir şansı bulunmuyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Toker, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“6,5 milyon memur ile memur emeklilerine uygun görülen zam oranları, resmiyete dökülmemiş bir IMF programına dair egzersiz yapıldığı izlenimini güçlendiriyor. Yarın da çıkıp çalışanlardan fedakarlık istenirse kimse şaşırmasın. OVP hazırlıklarının sürdüğü şu günlerde ekonomi yönetimi, memura reva görülen yoksulluk sınırının çok altındaki bu zam oranını, makro çerçeve içinde enflasyonu düşürme hedefine gerekçe olarak sunabilir. Tek soru: Bütçeyi her bakımdan bozan ve adresi müteahhitlik şirketleri ve finans kuruluşları olan aşırı harcamaların bedelini neden çalışan ve emekli ödesin?”

İstanbul Borsası rekor kırdı; ardında büyük operasyon iddiası

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: büyüme, Ekonomi, memur zamları, memur zammı, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13’e indirdi
Instagram neden kapatıldı, neden açıldı?
Yeni ekonomi programının kısa vade sırları
  • AİHM’den Türkiye’ye Siyasi Yargı Soruları ve Sürecin Sürdürülebilirliği13 Nisan 2026
  • Hazar’dan Akdeniz’e, Karadeniz’den Afrika’ya Türkiye Enerji Mimarisi13 Nisan 2026
  • Macaristan’da ekonomik kriz ve “yeni elit” yolsuzlukları Orban’ı devirdi13 Nisan 2026
  • İsrail İran’da Kürtleri Kışkırtamayınca Sinirinden Türkiye’yle Uğraşıyor12 Nisan 2026
  • Cindoruk: Devlet Mezarlığına Gömülmek İstemeyen Demokrasi Avukatı12 Nisan 2026
  • Madem CHP Batıyor, AK Parti Neden Seçime Gidip Güven Tazelemiyor?11 Nisan 2026
  • Çin-Tayvan Hattında İran Savaşıyla Eşzamanlı Gelişmeler11 Nisan 2026
  • AK Partili Vekiller Gelmiyor, Meclis Toplanamıyor; İşte Nedeni10 Nisan 2026
  • Parçalanmış Dünyada Arabuluculuk ve Barış Tasarımı10 Nisan 2026
  • “Artık Her Yer Türkiye”: Dubai’nin Yerini İstanbul Alabilir mi?10 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP