Ekonomi

Türkiye tüketerek büyüdü, memurun cebi küçüldü

Türkiye ekonomisi 2023 ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü. Buna karşılık artan enflasyon ve hayat pahalılığının altında ezilen çalışanlar için önerilen zamlar enflasyonun altında.

Merkez Bankası ekonomide sıkılaştırma politikasının devam edeceğini vurgularken Türkiye ekonomisi hükümet harcamaları ve tüketici talebi etkisiyle 2023 ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü.

31 Ağustos’ta açıklanan TÜİK verilerine göre Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GYH) Nisan ve Haziran ayları arasında yıllık bazda yüzde 3.8 arttı. Hane halkı tüketimi ikinci çeyrekte yüzde 15.6 artarken, kamu harcamaları yüzde 5.1 büyüdü.

Şubat ayında 50.000’den fazla insanın ölümüne ve yüz binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerin ardından Türkiye büyük bir yeniden inşa çabasına girerken inşaat sektörü yüzde 6,2 oranında büyüdü.

Enflasyonla büyüme

Mayıs genel seçimleri öncesinde seçmen desteğinin arttırılması için atılan adımlar ile artan harcamalar ve düşük tutulan politika faizi büyüme rakamları üzerinde etkili oldu.

Merkez Bankası, 2021 yılından bu yana sert bir şekilde yükselen enflasyonu dizginlemek için politika faizini yükseltirken sıkılaştırma politikalarının devam edeceğini vurgulamıştı.

Merkez Bankasının borçlanma maliyetini arttırmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatması bekleniyor ancak Mart yerel seçimleri öncesinde Erdoğan’ın tekrar kamu harcamalarını arttırması, bu tabloyu değiştirebilir.

Memur “enflasyona ezdiriliyor”

İnşaat sektörü başta olmak üzere kamu harcamaları ile birlikte büyüyen Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla geniş kitlelere ise ulaşmıyor.

Merkez Bankası 2024 yılı enflasyon oranını yüzde 33 tahmin ediyor. Artan hayat pahalılığına karşılık Hakem Kurulu, 2024 yılı memur maaşları için ilk ay yüzde 15 ikinci ay yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 25 artış önerdi.

T24 gazetesinden Çiğdem Toker, yazısında “Reel ekonominin döngüsü içinde farklı kesimlerin, kendilerini kendine özgü metotlarla koruma imkanı bulunurken, çalışan kesim içinde özellikle memurlar ile emeklilerin böyle bir şansı bulunmuyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Toker, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“6,5 milyon memur ile memur emeklilerine uygun görülen zam oranları, resmiyete dökülmemiş bir IMF programına dair egzersiz yapıldığı izlenimini güçlendiriyor. Yarın da çıkıp çalışanlardan fedakarlık istenirse kimse şaşırmasın. OVP hazırlıklarının sürdüğü şu günlerde ekonomi yönetimi, memura reva görülen yoksulluk sınırının çok altındaki bu zam oranını, makro çerçeve içinde enflasyonu düşürme hedefine gerekçe olarak sunabilir. Tek soru: Bütçeyi her bakımdan bozan ve adresi müteahhitlik şirketleri ve finans kuruluşları olan aşırı harcamaların bedelini neden çalışan ve emekli ödesin?”

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

30 dakika ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

4 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

5 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago