Hayat

Rekor sıcaklardan sonra sel vurdu: 5 can kaybı

İstanbul’da 5 Eylül’de akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sel ve su baskınlarına neden oldu, birçok ev ve iş yerini su basarken İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre 2 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye kavurucu sıcak ve orman yangınlarının ardından sel felaketleriyle boğuşuyor. İstanbul ve Kırklareli’nde başlayan sağanak yağış 5 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Yağışlar yalnızca Türkiye’de değil, geçtiğimiz haftalarda yangınlarla boğuşan batı komşumuz Yunanistan ve Bulgaristan’da da etkili oldu, seller sebebiyle 3 kişi hayatını kaybetti. Dünya’da ise benzeri görülmemiş yağışlar hayatı etkiliyor, İspanya’da hayat durdu, Dünyaca ünlü “Burning Man” festivali çamura bulandı, katılımcılar için kurtarma çalışması yapılması gerekti.

Kırklareli’nde kayıplar için çalışmalar sürüyor

İstanbul’da 5 Eylül’de akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sel ve su baskınlarına neden oldu, birçok ev ve iş yerini su basarken İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre 2 kişi hayatını kaybetti.

Kırklareli’nde de kuvvetli yağış uyarısının ardından Demirköy ilçesi ve İğneada beldesinde sağanak yağış derelerin taşmasına ve baskınlara sebep oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sel felaketinde 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kırklareli’nde bir kamp alanında selin ardından dört kişinin kayıp olduğunu söyledi. Yerlikaya, sular vurduğunda yaklaşık 12 tatilcinin kampta olduğunu, iki kişinin hayatını kaybettiğini “kayıp dört kişi için arama çalışmalarının sürdüğünü” belirtti.

6 Eylül sabah saatlerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, arama kurtarma çalışmaları sürdüğünü açıkladı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kırklareli’ndeki sel olayından sonra kendilerinden haber alınamayan arkadaşımız Dr. Selman Bağışlar, eşi ve kayıp bir vatandaşımız için arama ve kurtarma çalışmaları sabah saat 6.45 itibarıyla yoğunlaştırılarak devam etmektedir. Ekipte UMKE Timi ve AFAD görevlisi olmak üzere 310 kişi bulunuyor. Ümit ederiz ki bu yoğun çabanın sonucu üç iyi haber olur,” dedi.

İstanbul’da 1 saatte 128 gram yağış

5 Eylül akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, İstanbul’un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece illerinde sel ve su baskınlarına sebep oldu.

1 saatte Arnavutköy ve Başakşehir çevresine metrekareye tam 128 kilogram yağış düştüğü açıklanırken, birçok ev ve iş yerini su bastı.

İstanbul Valiliği’nden 6 Eylül’de yapılan açıklamaya göre su baskınları sebebiyle 2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.  1754 ev ve iş yeri etkilendi. Bazı metro istasyonları kapatıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yağış nedeniyle baskın ve sel yaşanan evlere, hane başına 15 bin TL yardım ödemesi yapılacağını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, selden etkilenen vatandaşlarla ilgili yaptığı açıklamada,

“İstanbul’da, Valiliğimiz koordinasyonunda kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından zarar gören yerlerin hasar tespit çalışmaları başladı. İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına; AFAD’dan 10.000 TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 5.000 TL olmak üzere toplam 15.000 TL yardım ödemesi yapılacaktır.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada valilikle birlikte çalışmaların devam ettiğini belirtti.

İmamoğlu, “Bazı noktalarda yağış 150 kiloyu bulmuştur. Yarın öğlene kadar çok parçalı yağış geçişleri beklenmektedir ama bu şiddette olması düşünülmüyor. İklim değişikliğinin de seferberlik gerektirdiğinin ve yatırımların bunu düşünerek de yapılmasının altını çizmek istiyorum” dedi.

Sel Yunanistan ve Bulgaristan’ı da etkiledi

İstanbul ve Kırklareli’nde sele sebep olan sağanak yağış Türkiye’nin batı komşusu Yunanistan ve Bulgaristan’da da etkili oldu. Yunanistanda bir kişi, Bulgaristanda’da iki kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan’ın Volos şehrinde ve İskados adasında fırtına sele sebep oldu. Volos’a yakın Pelion dağlık kesiminde dereler taşarak arabaları denize sürükledi. Kayalar yolları kapattı. Bir çok bölgede elektrik kesintileri yaşandı.

Yetkililer Yunanistan’ın orta kesimlerinde, Şeytan Adalarında ve Eğriboz adasında vatandaşlara uyarı mesajları gönderildi.

Seller sebebiyle bir kişinin hayatını kaybettiği, beş kişinin ise kayıp olduğu açıklandı.

Yunanistan geçtiğimiz haftalarda büyük orman yangınları ile sarsılmıştı. Yangınlarda 20’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bulgaristan’da da Karadeniz kıyısında seller yaşandı. Taşan nehirler yol ve köprülerde hasara sebep oldu.

Yetkililer Tsarevo’da olağanüstü hal ilan etti ve bazı otellerin zemin katlarını su basması nedeniyle insanları üst katlara çıkmaya çağırdı.

Şiddetli sağanak yağmur fırtınası İspanya’da sellere yol açtı, en az üç kişi hayatını kaybetti ve üç kişinin de kayıp olduğu açıklandı.

2 Eylül’de başlayan sağanak yağış, Madrid, Katilya, Katalonya ve Valensiya şehirlerinde etkili oldu. Birçok bölgede dolu da yağmura eşlik ederken binlerce ev elektiriksiz kaldı, karayolları ve demiryolu bağlantıları kapandı.

“Burning Man” boşaltıldı

Dünyada eşi görülmemiş yağmurların bir diğeri okyanusun öteki yakasında Amerika’da dünyaca ünlü “Burning Man” festivalini de etkiledi.

Şiddetli sel ve çamurlu koşulları sebebiyle Amerika’nın Nevada eyaletindeki Black Rock Çölünde her yıl gerçekleştirilen dev festivale katılan binlerce kişi alanda mahsur kaldı. Çamura bulanan alanda yetkililer öncelikle yiyecek ve su konusunda katılımcıların dikkatli davranması konusunda uyardı, ardından Pazartesi günü Black Rock City’de bulunan festival alanını boşaltmaya başlayabildi.

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

14 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

19 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

21 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

23 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago