Siyaset

Gezi’de Kavala dahil 5 mahkûmiyet, 2 tahliye: dostlar adalette görsün

Gezi protestolarını darbe girişimi sayan Yargıtay Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet ile Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerdem ve Çiğdem Mater’in 18 yıl hapis cezalarını onayladı. Hakan Altınay’la birlikte tahliye edilen Mücella Yapıcı: “Böyle bir adaletsizliği haketmiyor bu ülke”. (Foto: Kerem Uzel/Cumhuriyet)

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 27 Eylül’de açıkladığı kararıyla Gezi Parkı davasında Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’la Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater’e verilen 18’er yıl hapis cezalarını onadı. Yargıtay, kararında Gezi Parkı protestolarının “hükümeti devirmek için planlanmış şiddet hareketi olduğuna hükmetti.
Kararda yine 18’er yıl hapse mahkûm edilen tutuklu Ali Hakan Altınay ve Mücella Yapıcı ile Yiğit Ali Ekmekçi hakkında verilen kararları ise bozdu. Yargıtay, bu isimlerin, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan değil, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan yargılanmaları gerektiğine hükmetti, Yapıcı ve Altınay’ın tahliyelerini kararlaştırdı.
Mücella Yapıcı, tahliyesi ardından yaptığı ilk açıklamada “Hiçbirimizin suçu yoktu” dedi; “Bu nasıl bir adalet anlayabilmiş değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum. İçeride olan canlarımızı bir an önce çıkarmamız lazım. Böyle bir adaletsizliği hak etmiyor bu ülke.”  Akademisyen Hakan Altınay da gece saatlerinde tahliye edildi.

Kavala’ya müebbet kesinleşti

Yargıtay kararıyla Kavala’ya ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verilirken Türkiye şubesinin yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfının Georg Soros güdümüyle Sırbistan, Ukrayna gibi ülkelerde de protesto eylemleri düzenlemiş olduğu, darbe girişimi kanıtı olarak kabul edildi. 14 Mayıs 2023’te TİP milletvekili seçilen Can Atalay ve Tayfun Kahramanın 2012’de “Taksim yayalaştırma projesine tepki bahanesiyle” Taksim Dayanışmasını kurmaları de “planlı hareket” kanıtı sayıldı.
Gazeteci Gökçer Tahincioğlu T24 haber-analizinde, Yargıtay’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala’nın tahliyesini öngören kararını dikkate almazken, FETÖ üyeliği ile suçlanan, firari ve tutuklu hâkim ve savcıların “örgüt kurma” suçundan yaptırdıkları telefon dinlemelerini hukuka uygun saymasına dikkat çekti.
Bu kararla Kavala’nın yanı sıra Atalay, Kahraman, Özerden ve Mater’e verilen cezalarda iç hukuk yolları tüketilmiş sayılıyor ve yeniden AİHM’ye başvuru yolu açılıyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AİHM’nin Türkiye aleyhine verdiği son hak ihlali kararına tepki göstererek hükümetin terörle mücadele kararlılığından dönmeyeceğini söylemişti.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

5 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

8 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

10 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

1 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

1 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

1 gün ago