Hayat

Gözünüzden kaçmasın: Kısa kısa 3 Ekim

Kısa kısa 3 Ekim: Ermenistan Parlamentosu, Putin hakkında tutuklama kararı veren Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetkilerini kabul etme kararı verdi.

Ermenistan parlamentosu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetkilerini kabul etme kararı aldı.

Parlamento üyeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisini kabul etmek için Roma Statüsünü tanıma yönünde oy kullandı.

Erivan bu kararla birlikte eski Sovyet ülkesi olan Ermenistan’a yolculuk etmesi durumunda Putin’i tutuklamakla yükümlü olacak.

Ceza Mahkemesi geçtiğimiz Mart ayında hem Putin hem de Rusya’nın çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Ukrayna’dan çocukların kaçırılması ve zorla sınır dışı edilmesine karışma suçlamasıyla yakalama emirleri yayınlamıştı.

Geçtiğimiz hafta Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın, Lahey’deki mahkemeye katılma yönündeki herhangi bir hareketini Rusya’ya karşı “son derece düşmanca” hareket olarak göreceğini açıklamıştı.

Paşinyan kararın Rusya’yı hedef almadığını, ülkenin komşu Azerbaycan’la yaşadığı sert anlaşmazlıkta uluslararası hukuk tarafından korunmasını sağlamak için gerekli olduğunu vurguladı.

Milletvekilleri 60’a karşı 22 oyla Roma Statüsü’nün onaylanması yönünde oy kullandı. Oylamadan 60 gün sonra yürürlüğe girecek olan kararı Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın imzalaması gerekiyor.

Bakanlık bütçesinin İslami Dayanışma Oyunları için harcandığı iddiası meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler ile imzaladığı proje bütçesinin İslamî Dayanışma Oyunları için harcandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplandırması istemiyle soru önergesi veren Tan, bakanlığa gönderilen bütçenin İslamî Dayanışma Oyunları için harcandığı ve bu usulsüzlüğün Sayıştay tarafından tespit edildiğini belirtti.

Tan önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlık mali tabloların incelenmesinde 237 milyon TL olarak tespit edilen, Koordinatörlük bünyesindeki muhasebe birimi tarafından oluşturulan mali tablolara ise 244 milyon TL olarak yansıyan bu usulsüzlük, Türkiye’nin itibarı ve güvenilirliği açısından utanç kaynağıdır.
9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve adı başka şaibeli iddialarla da anılan İslami Dayanışma Oyunları’na ilişkin muhasebe işlemlerinde, özel hesaba 2021 ve 2022 yıllarında bakanlık bütçesinden toplam 240 milyon 250 bin TL kamu kaynağı transfer edildiği, tasfiye işlemlerinin tamamlanmasından sonra bu tutardan 2,7 milyon TL bakiyenin bakanlık hesaplarına aktarıldığı iddiaları, ayrıca dikkat çekmektedir.
Bunun yanında projenin ikinci fazında gönderilen yaklaşık 900 bin Amerikan Doları bütçenin, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde değerini koruması adına bankada vadeli hesaplarda işlem görmesi öngörülmüşken, paranın beş ay boyunca vadesiz hesapta tutulduğu da gündeme getirilen bir başka iddiadır”

Merkez Bankası Başkanı: “Enflasyon artışı sürecek, büyüme ile dezenflasyon sağlayabiliriz”

Türkiye İstatistik Enstitüsünün Eylül enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, enflasyondaki artışın süreceğini ve Bankanın yeni yönetimle birlikte başlattığı sıkılaştırma adımlarının devam edeceğini söyledi.

Erkan, “Enflasyon konusunda geçiş sürecindeyiz. Geçiş sürecinde enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir. 2024 yılında dezenflasyon süreci başlayacaktır. Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

21 dakika ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

17 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

22 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago