Categories: Siyaset

CHP: Karar yargı krizi, darbe girişimi, direnişe çağırıyoruz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM, sivil toplum ve halkı Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunan Yargıtay kararına direnişe çağırdı. (Foto: CHP)

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verip tahliyesini isteyen en Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararına karşı TBMM, sivil toplum ve halkı direnişe çağırdı.
Yargıtay kararı üzerine daha üç saat önce Kemal Kılıçdaroğlu’dan devraldığı CHP Genel Başkanı olarak TBMM Grubunu 20.30’da olağanüstü kapalı toplantıya çağıran Özel toplantı sonrası yaptığı konuşmada kararın “Anayasa’ya karşı darbe girişimi” olduğunu söyledi. Kararın Türkiye’yi “yargı krizine, devlet krizine sokacak kadar ciddi bir kriz” olduğunu öne süren Özel, “Buna el koymak, direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz” dedi.
Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u da parti gruplarının tamamıyla Danışma Kurulu’nu toplayarak “darbeye” direnişe katılmaya çağırdı, “direnirse arkasındayız” dedi.
Konuşmasının tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz Özel, CHP’nin “sokaklarda, meydanlarda direneceğiz, hukuksuzluğa teslim olmayacağız” diye bitirdiği (tamamını bu bağlantıdan okuyabileceğiniz) konuşmasında krizin kaynağında Cumhur İttifakı içinde AK Parti-MHP çekişmesi olduğunu da öne sürdü.

Anayasa’ya darbe girişimi

Anayasa Mahkemesinin “Sansür Yasası” olarak da tanımlanan “Dezenformasyon Yasasına” CHP’nin yaptığı iptal başvurusunu reddetmesinin üzüntüsünü yaşarken Yargıtay 3. Ceza Dairesinin daha önce eşi görülmemiş suç duyurusunun geldiğine dikkat çeken Özel, özetle şunları söyledi:
– “Can Atalay kararı örneği; Yargıtay eliyle Anayasa’yı hiçe sayma, Anayasa’ya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir.
– “Kriz, Cumhur İttifakı’nın krizidir. Kriz, MHP-AK Parti krizidir. AK Parti’nin içindeki kliklerin çatışma krizidir. AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı birilerinin Türkiye Cumhuriyeti devletini bir yargı, devlet krizine sokacak kadar ciddi bir krizdir. Buna el koymak, direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz.
– “Numan Kurtulmuş’tan bir ‘Adalet Oturumu’ gerçekleştirmesini ve adalet krizine TBMM’nin nasıl el koyacağına karar vermesini bekliyoruz- “CHP, Meclis’in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini iç tüzük sınırları içerisinde verecek ancak Meclis kapandığında bir grubu oluşturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘Adalet Oturumunu’, Meclis’teki adalet nöbetini sürdürecektir. Bu iş Türkiye kamuoyuna mal olacaktır. İster isteyelim ister istemeyelim bütün dünya Türkiye’deki bu garabeti görecektir.”

Halkı ve Meclis’i direnişe çağrı

– “Mesele sadece hukuki değildir, hukuku aşan siyasi boyutları, devleti tehdit eden boyutları vardı. Tüm Anayasacıları, geçmişte tüm Anayasal kurumlarda görev yapmış olanları açıklamalar yapmaya, tüm akademisyenleri görüşlerini kamuoyuyla açıkça paylaşmaya, tüm hukukçuları, tüm toplumu bu meseleye gösterdikleri tepkiyi dillendirmeye davet ediyoruz.
– “Anayasa’yı ortadan kaldıranlara karşı gün, susma günü değildir. Tarih susanları da direnenleri de yazacaktır.
– “Tüm halkımızı bu darbe girişimine karşı direnmeye davet ediyoruz. Örgütümüzden, sivil toplumdan, meslek örgütlerinden gelecek her reaksiyonu sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye Barolar Birliği’nin yarınki olağanüstü toplantısını önemsiyoruz, girişimlerini destekliyoruz.
– “Ne tek adama ne onun ittifak ortaklarına ne de Anayasa’ya darbeye cüret edenlere teslim olmayacağız.
“Dayatmamız yoktur ama bu yargı krizini çözecek fikrimiz, irademiz vardır” diye konuşan Özel, CHP milletvekillerinin ikinci bir karara dek Meclis’te sürekli bulunarak krizin çözümüne çalışacaklarını da söyledi.

Davutoğlu, Barolar Birliği

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Siyasi, Anayasal darbe teşebbüsü” dediği karara karşı Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerine karşı suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararının “Anayasa Mahkemesini fiilen ortadan kaldırma çabası” olduğunu öne sürerek, atılacak adımları tartışmak üzere Baroları olağanüstü toplantıya çağırdı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti kabinesinin önceki Adalet Bakanlarından Abdülhamit Gül, Yargıtay kararının “Adalet duygusu için endişe verici” olduğunu söyledi.

Uçum’dan tepkilere tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hukuk Baş Danışmanı Mehmet Uçum ise Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını “Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır” sözleriyle savundu.
Uçum, X hesabından yaptığı çıkışını “Türkiye, Milli Yargısını batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır” sözleriyle bitirdi. Uçum halkı ve Meclisi direnişe çağıranlarıysa Anayasa’yı ve Yargıtay kararını okumamakla suçladı.
Cumhurbaşkanı hukuk danışmanlarından Ayhan Ogan ise X hesabından “Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır. AYM kanunların anayasaya uygunluğunu şeklen denetleme yetkisi dışında yargı yetkisi yoktur” yayınını yaptı.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

26 dakika ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

7 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago