Siyaset

Erdoğan ve Bahçeli görüştü: Cumhur İttifakı yerel seçimde birlikte

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. İttifak içinde çatlak olduğu tartışmalarının ardından ilk açıklamasını yapan Erdoğan, “MHP ile görüşmelerin karşılıklı anlayış temelinde” devam ettiğini söyledi. Cumhur İttifakı’nın  yerel seçimde tüm illerde ortak adayla seçime girmesi, ilçe meclisleri için de çalışma yürütmesi bekleniyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Kasım’da Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Meclis Grubu toplantısında Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile görüşmelerinin “karşılıklı anlayış ile” sürdüğünü belirttikten sonra MHP lideri Devlet Bahçeli’yi kabul etti. İki liderin görüşmelerinin ana gündem maddesini 31 Mart 2024 yerel seçimleri için yapılacak çalışmalar oluşturduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmek için Anayasa’da belirtilen 50+1 şartının değiştirilmesi önerisinin Bahçeli tarafından geri çevrilmesiyle Cumhur İttifakı içinde kriz olduğu iddiaları dillendiriliyordu. Bu iddiaların ardından ilk kez konuşan Erdoğan “MHP ile görüşmelerin karşılıklı anlayış temelinde” devam ettiğini söyledi.

29 Kasım’da partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğumuz ve bugüne kadar çeşitli fitne girişimlerine rağmen güçlendirerek devam ettirdiğimiz Cumhur İttifakı’nın, inşallah 31 Mart seçimlerinden de alnının akıyla çıkacağına inanıyorum” dedi.

Erdoğan, İstanbul için de çalışmaları önemsediğini belirterek “Yeniden İstanbul’u”  slogan olarak benimseyeceklerini belirtti.

Ankara ve İstanbul belirlendi iddiası

Bahçeli ile Erdoğan’ın görüşmesinde, Ankara ve İstanbul’da aday gösterilecek isimleri de masaya yatırdığı kulislere sızan bilgiler arasında.

Gazete Pencere’den Tolga Balcı’nın haberine göre, Metin Külünk’ün aday adayı olduğu İstanbul’da AKP milletvekili ve eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ismi kesinleşmiş durumda. Yerel seçimlerde milliyetçi muhafazakar seçmene seslenecek bir aday profili çıkarılması beklenen Ankara’da ise eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ismi öne çıktı.

Seçimlerde aday olacak isimlerin iki parti kurullarında konuşulduktan sonra açıklanması bekleniyor.

Yerel seçimde belirlenecek stratejiler

Cumhur İttifakı, Mayıs seçimlerinin ardından yerel seçim çalışmalarını Temmuz ayında başlattıklarını duyurmuştu. İki parti öncelikle kendi partileri içinde çalışma yürüteceklerini daha sonra ortak stratejiler üzerine heyetler arası görüşmelere başlayacaklarını belirtmişti.

Ortak stratejiler için Erdoğan ve Bahçeli ilk toplantısını Ağustos ayında yaptı, ardından hem Eylül hem de Ekim ayında bir araya geldi.

2019 yerel seçimlerinden farklı olarak iki partinin de bu seçimlerde işbirliklerini büyük şehirlerden tüm şehirlere ve ilçe seçimlerine genişletmesi bekleniyor.

Bu çerçevede Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde belediye meclislerinin de Cumhur İttifakı’na geçmesi için çalışma yürütüleceği belirtilmişti.

Aradan geçen sürede özellikle yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın gelişi ile başlayan operasyonlar ve Erdoğan’ın 50+1 şartının değiştirilmesi önerisi Cumhur İttifakı içinde çatlak olabileceği yorumlarına sebep olmuştu.

Bahçeli’nin 50+1 önerisini kabul etmemesinin ardından Erdoğan ilk açıklamasını da grup toplantısında yapmış oldu. Erdoğan, MHP ile işbirliğinin yerel seçimlerde de sürdürüleceğini söyledi.

AK Parti ve MHP ortak adayla seçime girecek

Heyetler arası görüşmelerin de bu süre içinde büyük ölçüde tamamlandığı belirtiliyor. Cumhur İttifakı’nın tüm illerde ittifaka gitmesi, 3 büyük şehir, 4 ilde MHP’nin adayının desteklenmesi bekleniyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre iki parti 30 büyük şehirde ortak aday ile seçimlere girecek. Bu şehirlerin arasında Adana, Mersin ve Manisa’da MHP’nin adayının destekleneceği, diğer şehirlerde ise MHP’nin AK Parti adayını destekleyeceği kulislere yansıyan bilgiler arasında.

27 il belediyesinde de iki partinin işbirliği yapacağı, bu illerin 4’ünde MHP’nin adayının destekleneceği belirtiliyor. Buna göre CHP’nin yönetimindeki Kırşehir, Bartın, Amasya gibi belediyelerde AK Parti MHP’li adaya destek verecek.

Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinde bu illerle ilgili son kararların verileceği düşünülüyordu. 29 Kasım’da Ankara’da bir araya gelen iki lider 1 saatlik görüşmenin ardından açıklama yapmadı.

Stratejiler ile ilgili Erdoğan yalnızca aday belirleme süreçlerinin tamamlandığını söyledi.

Erdoğan grup toplantısında yaptığı açıklamada, Belediye Başkan adaylıkları için başvuruların sona erdiğini, meclis üyelikleri için başvuruları almayı sürdürdüklerini belirtti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

13 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

17 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

20 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

21 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago