Siyaset

İYİ Parti’de ittifak kararına tepkiler büyüyor: İstanbul milletvekili istifa etti

İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun ittifak teklifini reddetmesinin ardından partisinin parlamento grubuna seslenen Meral Akşener, ittifak arayışlarını  “manda ve himaye tuzağı” olarak tanımladı ve “her iki tarafın da ortak noktası bizim hür ve müstakil olarak seçime girmemizi engellemek” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimlerde ittifak önerilerine sert açıklamalarla karşı çıkmasına İYİ Parti içinden tepkiler büyüyor.

Genel İdare Kurulu’nun aldığı tüm şehirlerde yerel seçimlere tek başına girme kararının ardından İYİ Parti kurucularından İstanbul Milletvekili Sibel Yanıkömeroğlu partisinden istifa etti.

YetkinReport’a konuşan Yanıkömeroğlu, “Son dönemde gelişmelerden rahatsızlık duyuyordum. CHP’nin işbirliği önerisinin reddedilmesi bardağı taşıran son damla oldu. İstifamı verdim. Millet bize bu sistemi değiştirelim diye oy verdi. Milletvekili olarak bu misyona devam edeceğim,” dedi.

Yanıkömeroğlu, herhangi bir partiyle temasının olmadığını da sözlerine ekledi.

Sandalye sayısı 40’a indi, kurmaylar ayrılıyor

Yanıkömeroğlu’nun istifasıyla İYİ Parti’nin TBMM’de 41 olan üye sayısı 40’a düştü.

2023 seçimlerinde 44 milletvekili ile meclise giren İYİ Parti’de önce Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu İYİ Parti’den ayrılarak AK Parti’ye katıldı. Ankara Milletvekili Adnan Beker, 16 Kasım’da partisinden istifa ettiğini duyurdu. Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın da partiden ihrac edilmesiyle birlikte İYİ Parti’nin sandalye sayısı 41’e düşmüştü.

İttifak tartışmasına parti içinden itirazlar da yükselirken, istifalar da artıyor.  GİK kararının ardından İYİ Parti eski Antalya İl Başkanı Ahmet Aydın da partisinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Kocaeli Körfez Belediye Meclisi’nin 3 İYİ Partili üyesi de önceki gün istifa ettiklerini duyurdu. Körfez Belediyesi’nin İYİ Partili meclis üyeleri Fevzi Canbaz, avukat Ender Oğuz ve Arif Ersoy, yaptıkları açıklamada, “partilerinin nitelikli bir muhalefet ürütemez hale geldiğini” belirtti.

2017’de 200 kurucu üye ile siyasi hayatına başlayan İYİ Parti’de kurmaylardan 79’u artık parti çatısında değil.

“Adına ittifak dedikleri manda ve himaye tuzağı”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından getirilen yerel seçimlerde işbirliği teklifini reddetmesinin ardından 6 Aralık’ta partisinin parlamento grubuna seslenen Akşener, hem kararı savundu, hem de ittifak tekliflerine sert yanıt verdi.

Seçim ortamını “sıfır toplamlı ittifak düzeni” olarak tanımlayan Akşener, “Medya operasyonlarıyla baskılarla iftiralarla tehditlerle beslenip büyütülen iki kutuplu siyasetin karşısında Türkiye’nin demokratik milli yükselik yolculuğunu başlatmanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Yerel yönetimleri rant kapısına indirgeyenlere, belediyeciliği, hizmet değil iktidar alanı olarak görenlere, kayıkçı kavgalarıyla milletimizi oyalayanlara karşı anlamlı ve cesur bir başlangıç yaptık,” dedi.

Akşener,”Adına ittifak dedikleri manda ve himaye tuzağına geçit vermeyeceğiz. Türk milletine ölümü gösterip sıtmaya razı eden bu maskeli baloya boyun eğmeyeceğiz, dedi.

“İki tarafın da amacı bizim hür ve müstakil olarak seçime girmemizi engellemek”

CHP lideri Özel’in teklifinin reddedilmesinin ardından Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ da İYİ Parti’ye teklif götürmüştü.

İttifak siyasetine sert karşı çıkan Akşener, “Bu yolda övgü süsü verilen iftiralar duyacağız. Çiçek demetlerinin ardına gizlenen tehditler alacağız. Yüzümüze gülüp üzerimize tetikçilerini salanları göreceğiz. Maaşlı yorumcularıyla bizi yaylım ateşine tutacaklar. Bunu her iki taraf beraber yapacak. İki tarafın da ortak noktası bizim hür ve müstakil olarak seçime girmemizi engellemek. İki gündür izliyorum hiçbirinin birbirinden farkı yok,” dedi.

“Belediyeleri siyasi rant mecrası görenler, milleti yolunacak kaz bilenler öfkeden düşmanlıktan beslenenler iki yüzlü bencilliklerini erdem diye pazarlayacaklar. Ama biz bu filmi daha önce gördük biz şerbetliyiz. O nedenle de tankla da tüfekle de gelseler bize vız gelir tırıs gider. Bu mücadeleyi başkasının yazdığı senaryoya figüran olmadan, başkalarının siyasi kariyerlerine zıplama tahtası olmadan, başkasının sevabına da günahına da ortak olmadan, özü başımıza birlikte hür ve müstakil olarak vereceğiz,” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

9 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

10 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago