Siyaset

CHP lideri Özel: “İttifakı topluma yayacağız”

İYİ Parti’nin CHP’nin yerel seçimlerde işbirliği teklifini reddetmesinin ardından açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel, “şimdi ittifakı tüm topluma yayacağız” dedi, toplumsal muhalefete birleşme çağrısı yaptı. HEDEP’in de yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminde olduğunu açıklamasının ardından muhalefet partileri yerel seçim için yeni stratejiler geliştirecek. (Foto: CHP)

İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun CHP tarafından götürülen yerel seçimlerde işbirliği teklifini reddetmesinin ardından partisinin grup toplantısında açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel, “ittifakı toplumsal tabana yayacağız” dedi. Özel, özellikle İstanbul, Ankara ve büyükşehirlerde yerel seçimleri kazanmak için sivil toplumu “halkçı belediyecilikte birleşmeye” çağırdı.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu 4 Aralık’ta 3 saat süren toplantının ardından yerel seçimde CHP tarafından götürülen işbirliği teklfini oy çokluğuyla reddetti, yerel seçimlere tüm illerde kendi adaylarıyla katılacaklarını açıkladı.

CHP lideri Özgür Özel, İYİ Parti’nin kararının ardından ilk açıklamasını 5 Aralık’ta partisinin grup toplantısında yaptı ve İYİ Parti’nin kararına saygı duyduklarını söyledi. Özel, “Bundan sonra ittifak arayışımızı toplumsal tabana yayacağız,” dedi.

Özel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bundan sonra ne yapacağız? Bundan sonra ittifak arayışımızı toplumsal tabana yayacağız. Bundan sonra, İstanbul’a ihanet edenler İstanbul’a geri dönmesinler diye, Ankara’yı parsel parsel satanlar, dönüp kaldıkları yerden devam etmesin diye, Tayyip Bey helikoptere binip, Araplılara, Katarlılara arsalarımızı helikopterden pazarlamasın diye bütün milletimizle ittifak yapacağız.
Bu yol, bu yürüyüş, bizim, halk partililerin, tek başına yürüyeceği bir yol değildir. Bütün milletimizi ranta karşı, talana karşı halkçı belediyecilikte birleşmeye davet ediyorum.”

CHP lideri Özgür Özel, geçtiğimiz hafta İYİ Parti Lideri Meral Akşener’i ziyaret etmiş, ziyarette yerel seçimlerde bir arada çalışmak için heyetler kurulması önerisini Akşener’e sunmuştu. Akşener, partisinin Genel İdare Kurulu’nun tüm şehirlerde seçimlere tek başına gitme kararı olduğunu, bu sebeple öneriyi kurula tekrar sunacağını belirtmişti.

İYİ Parti’den işbirliği kararı: “hür ve müstakil olarak”

İYİ Parti, 30 Kasım’da Özel’in ziyaretinin ardından 4 Aralık’ta GİK topladı. GİK ardından açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, kararın oy çokluğu ile alındığını, İYİ Parti’nin seçimlere “hür ve müstakil olarak” gireceğini söyledi.

GİK sonrası yaptığı açıklamada yerel seçimlerin İYİ Parti açısından “iktidar yürüyüşünde rotanın yeniden belirlenmesi anlamını taşıdığını” belirten Zorlu, “bütün mesele irdelenmiş ve yapılan oylama neticesinde GİK, 2024 Yerel Seçimlerine partimizin hür ve müstakil olarak girme kararını almıştır,” dedi.

Kararın oy çokluğu ile alındığını belirten Zorlu, tüm üyelerin alınan kararın arkasında duracağını belirtti.

İYİ Parti GİK 50 üyeden oluşuyor. Daha sonra basına yansıyan haberlerde, kararın 14 evet oyu karşısında 35 hayır oyu ile alındığı belirtildi.

Özel’den “saygı” vurgusu

Meral Akşener, Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından özellikle CHP yönetimini sert sözlerle eleştirmiş, yaptığı muhtelif açıklamalarda partisinin “en büyük hatasının” ittifaklara dahil olmak olduğunu ifade etmişti. Yerel seçimlerde ittifak olasılığı konuşulurken Akşener ve İYİ Parti yönetim kurulu olası ittifaklara kapıyı kapatmış, her ilde kendi adayları ile seçime girme kararı almıştı.

Özel’in ziyareti öncesindeki İYİ Parti meclis grup toplantısında da CHP yönetimini eleştiren Akşener, “kimse kusura bakmasın. Birilerinin keyfini kaçırmaya, rahatını bozmaya, heveslerini kursaklarında bırakmaya aynen devam edeceğiz. İYİ Parti birilerinin kariyer basamağı olsun diye kurulmadı. İYİ Parti siyaset simsarlarının kirli düzeni sürsün diye kurulmadı. İYİ Parti ittifaklara dayanıp yan gelip yatmak için de kurulmadı. Aksine İYİ Parti, hür ve müstakil bir yolda Türkiye’nin önünü açmak için kuruldu,” ifadelerini kullanmıştı.

Özel grup toplantısında İYİ Parti ile CHP arasında bir gerginlik olmaması için CHP tabanına özellikle çağrıda bulundu ve “karara saygılı oldukları” vurgusunu yineledi.

Özel, “tüm örgütümüzden talebimiz şudur, eski dosttan düşman olmaz. Sakın İYİ Parti bir karar verdi diye bir sıkıntımız olduğunu düşünmeyin. İYİ Parti, iyi insanların, çağdaş insanların partisidir. Geçmişte birlikte başarılar elde ettiğimiz ve bundan sonra da Türkiye’de birlikte çok şeyi başaracağımız iyi insanların partisidir,” dedi.

Şimdi ne olacak?

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP’nin seçim başarısızlığının ardından yönetimi devralan Özgür Özel, yerel seçimlerde özellikle büyük şehirlerde ve belediye meclislerinde çoğunluğu sağlayabilmek için topyekün ittifak değil, bazı illerde işbirliği yapılması gerektiği görüşünü dillendiriyordu.

Özel, Akşener ile toplantısının ardından da “hiç değilse bazı illerde beraber heyet kurulması” isteğini dillendirdiğini söylemişti.

Mayıs seçimleri öncesi kurulan ve seçimin ardından sert bir şekilde dağılan Millet İttifakı’nın negatif çağrışımlarından uzak durmak için Özel, sıklıkla ittifak değil “işbirliği” vurgusu yapıyordu.

İYİ Parti’nin yanı sıra, HEDEP sözcüsü Ayşegül Doğan da 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada tüm illerde “kendi adayları ile seçimlere girme iradelerinin oluştuğunu” belirtti.

AK Parti ve MHP’nin ortaklığındaki Cumhur İttifakı ise seçimlerde işbirliği yapacak. Cumhur İttifakı’nın ana hedefi CHP elindeki büyükşehirleri kazanmanın yanı sıra ayrıca belediye meclislerinde de çoğunluğu sağlayabilmek.

Bu durumda muhalefet için belediye meclislerinde çoğunluğu almak için yeni stratejiler geliştirmek gerekecek.

AK Parti anketi: İstanbul’da İmamoğlu

Bu konuda çalışmalarını hızlandıran AK Parti ve CHP aday belirleme sürecinde şehirlerde anket yaptırıyor.

İstanbul’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçimler için “yola çıktığını” söyleyerek adaylığını açıklamıştı. İmamoğlu’nun fitilini yaktığı değişim hareketinin CHP’de yönetimi ele almasına rağmen henüz CHP’den İmamoğlu için resmi bir açıklama gelmedi. İmamoğlu’nun adaylığına kesin gözüyle bakılıyor ancak bunun yanında CHP’li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, İmamoğlu’nu eleştirerek aday olduğunu açıkladı.

Cumhur İttifakı’nın ise henüz bir adayı bulunmuyor.

OdaTV’nin haberine göre AK Parti’nin 29 Kasım’da sonuçları belli olan İstanbul anketinde Ekrem İmamoğlu önde çıktı.

Ankette “İstanbul Başkanı kim olsun” sorusuna katılanların yüzde 34’ü Ekrem İmamoğlu derken yüzde 30’u fikrim yok, yüzde 11.7’si ise “adaya göre” ifadesini kullandı.

Aday ile ilgili de yoklama yapan Ak Parti için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski bakan Murat Kurum ve İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun isimleri öne çıktı.

Ankara için ise İYİ Parti’nin sıcak baktığı isim olan Mansur Yavaş CHP’nin adayı olarak öne çıkıyor. Ankara’da da Cumhur İttifakı’nın henüz adayı bulunmuyor ancak belediye meclisinde Cumhur İttifakı’nın ezici bir çoğunluğu bulunuyor.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

5 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

7 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago