Gazze diplomasisi devam ediyor, Birleşmiş Milletler zemini İsrail aleyhine değişiyor ama ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimini arkasına alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinde herhangi bir tutum değişikliği yok.
Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısıyla çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesi ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıda öldürülenlerin sayısı ajans haberlerine göre çoğu sivil olmak üzere 18 bin 600’ü geçti.
İsrail ordusunun 30 saatlik son operasyonunda Gazze’ye düzenlediği 250 hava akınında 50 Filistinlinin daha öldürüldüğü bildiriliyor. Ajanslar iki gündür devam eden yağmurun Gazze halkının içinde bulunduğu durumu daha da ağırlaştırdığını haber veriyor.
Bu arada Hamas’ın 13 Aralık’ta Gazze’nin kuzeyinde kurduğu pusuda 10 İsrail askerini öldürdüğü açıklandı ki bu 7 Ekim’den bu yana İsrail güçlerinin bir defada aldığı en büyük darbe sayılıyor.
Gazze diplomasisi devam
Gazze diplomasisi bu koşullar altında kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katılımıyla temaslarını sürdüren İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ortak heyetinin 15 Aralık’ta Norveç’in başkenti Oslo’da bir grup Avrupa ülkesiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Toplantıya Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda, Lüksemburg dışişleri bakanlarının katılacağı bildiriliyor.
İslam ülkeleri temas grubu daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip üyeleri ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla görüşmüştü. Ancak heyetin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüğü 9 Aralık günü ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze’deki ateşkesin uzatılmasına veto ederek, tek başına kararı engellemiş, aynı gün Biden İsrail’e acilen 45 bin tank mermisi daha satışı için yetkisini kullanmıştı.
Bir BM oylaması daha
BM Genel Kurulu’nda 12 Aralık tarihinde “acil insani ateşkes” talebiyle bir oylama yapıldı. Mısır tarafından sunulan ve Türkiye dahil 104 üyenin eş-sunucu olduğu oylamada ABD ve İsrail dahil 10 üye ülke olumsuz, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Ukrayna, Arjantin ve Macaristan dahil 23 ülke çekinser, 153 ülkeyse olumlu oy kullandı.
BM Genel Kurul oylamalarının Güvenlik Konseyi onayı olmadan yaptırım gücü bulunmasa da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı uluslararası toplumdaki değişimi gösteriyor. Nitekim aralarında Japonya, Hindistan, Kanada, Avustralya, İsveç, Finlandiya ve Yunanistan’ın bulunduğu ülkelerin önceki oylamalara göre oylarını değiştirerek ateşkesten yana oy kullandıkları görülüyor. Bunda ülkelerdeki ateşkesten yana kamuoyu baskısının yanı sıra içinde Türkiye’nin de yer aldığı Gazze diplomasisi pay sahibi.
Hangi ülkeler?
Aslında Biden’ın İsrail’in sivil ayrımı gözetmeden sürdürdüğü operasyonlarının uluslararası havayı aleyhine döndürdüğünü söylemesine zemin veren de Gazze diplomasisi sonucu değişen bu manzara.
Son oylamada ateşkes karşıtı tavır alan ülkeler şunlar: İsrail, ABD, Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay.
Çekinser kalanlar: İngiltere, Almanya, Ukrayna, Arjantin, Bulgaristan, Yeşil Burun Adaları, Kamerun, Ekvator Ginesi, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malavi, Marşal Adaları, Hollanda, Palu, Panama, Romanya, Slovakya, Güney Sudan, Togo, Tonga, Uruguay.
Oylarını ateşkesten yana değiştirenler: Arnavutluk, Avustralya, Benin, Burundi, Danimarka, Estonya, Etiyopya, Filipinler, Fiji, Finlandiya, Hırvatistan. Hindistan, İsveç, İzlanda, Japonya, Jamaika, Kamboçya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Letonya, Moldova, Monako, Polonya, Ruanda, Samoa, San Marino, Seyşeller, Sırbistan, Tunus, Tuvalu, Vanuatu, Yunanistan, Zambiya.