Siyaset

Kilise ve sinagoglara saldırı hazırlığındaki IŞİD’ciler yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’daki kilise ve sinagoglara terör saldırısı hazırlığında olan 29 DEAŞ (IŞİD) üyesinin, MİT ve Emniyet’in ortak çalışmasıyla 9 ilde aynı anda yürütülen operasyonlarla yakalandığını açıkladı. (Foto: Yerlikaya/X)

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’daki kilise ve sinagoglara terör saldırısı hazırlığında olan 29 DEAŞ (IŞİD) üyesinin, MİT ve Emniyet’in ortak çalışmasıyla 9 ilde aynı anda yürütülen operasyonlarla yakalandığını açıkladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Yerlikaya, 21 Aralık’ta da 32 ilde eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda IŞİD zanlısı 304 kişinin yakalandığını açıklamıştı. Zanlılardan 86’sının İstanbul, 39’u Ankara, 20’sinin de İzmir’de yakalandığı duyurulmuştu.

İsminin açıklanmasını istemeyen güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre, Yerlikaya’nın son açıkladığı operasyonda yakalananlar arasında IŞİD’in Türkiye yapılanması olarak adlandırılan Selman-ı Farisi (SFT) taburu üyelerinden üç Irak vatandaşı da bulunuyor.

Kilise, sinagog, büyükelçilik

Verilen bilgilere göre operasyon, MİT’in, IŞİD’in SFT istihbarat sorumlusu Abu Yakin El Iraki kod adlı Micbel El-Şuveyhi ve Ebu Leys kod adlı Mohammed Hilaf İbrahim’in Türkiye’deki sinagog ve kiliselere, Abdullah El Cumeyli kod adlındaki İyheb Elani’nin ise Ankara’daki Irak Büyükelçiliği’ne yönelik eylem hazırlığında olduğunu saptamasıyla başladı. Onlarla irtibat içindeki kişiler de ortak operasyonla yakalandı.

MİT ve Emniyet’in bir başka ortak operasyonuyla 19 Aralık’ta da IŞİD’in Şam sorumlusu olduğu ve para transferlerinde rolü olduğu öne sürülen Eyyüp kod adlı Huzeyfe El Muri, Mersin’de yakalanmıştı.

Güvenlik kaynakları IŞİD operasyonlarının IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerinin yılbaşına doğru arttırmasıyla bağlantısını doğruluyor. Açıklamalardaki kilise ve sinangog ayrıntısı da bunu doğruluyor.

2016’yı 2017’ye bağlayan gece gecesi Ebu Muhammed Horasani kod adlı Özbek asıllı IŞİD militanı Abdülkadir Maşaripov İstanbul’daki Reina gece kulübündeki yılbaşı eğlencesini basarak 39 kişiyi öldürmüş, 70 kişiyi yaralamıştı. Daha sonra yakalanan Maşaripov 40 kez ömür boyu hapis ve 1386 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Türkiye, IŞİD ve IŞİD’le mücadele

Türkiye’de bir defada en fazla insan öldürülen terör eylemini de yine IŞİD düzenlemişti. 10 Ekim 2015’de Ankara Garı önünde düzenlenen kitlesel gösteriye intihar saldırısı düzenleyen iki IŞİD militanı 109 kişiyi öldürüp 500’den fazlasını yaralamıştı.

Ankara’daki miting de IŞİD’in 20 Temmuz 2015’te Suriye sınırındaki Suruç’ta düzenlediği intihar saldırısıyla 34 kişiyi öldürüp 100’den fazlasını protesto için düzenlenmişti.

Cummhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Suriye’nin Türkiye sınırında öldürdüğü IŞID lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi’nin Suriye’nin Afrin şehri yakınlarındaki Cinderes’te MİT operasyonuyla öldürüldüğünü duyurmuştu. 

Güvenlik kaynakları Yerlikaya’nın kilise ve sinagog vurgusu bu konuda alınan istihbarata dayandığı kanısında.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

18 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

20 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

3 gün ago