Hayat

Suudilerin “Atatürk ambargosuna” karşı çıkan futbolcular şampiyon gibi karşılandı

Galatasaray ve Fenerbahçeli futbolcular, Suudi Arabistan’da oynanacak olan Turkcell Super Kupa Final maçının Suudi yetkililerin Atatürk pankartlarına izin vermemesi sebebiyle ertelenmesinin ardından turda döndü. Futbolcular havalimanlarında galibiyet almış gibi coşkuyla karşılandı. (Foto: Fenerbahçe X)

Suudi Arabistan’da 29 Aralık’ta oynanacak Turkcell Süper Kupa final maçına Suudi yetkililerin “Atatürk ambargosu” sebebiyle çıkmama kararı alan Galatasaray ve Fenerbahçe takımları heyetleri, sabaha karşı kalabalıkların tezahüratları ile İstanbul’a döndü.

İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına gelen takımları desteklemek isteyen taraftar, havaalanlarında futbolcuları tezahüratla karşıladı.

Fenerbahçe Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Galatasaray takımı ise İstanbul Havalimanı’na indi. Uçakların sabaha karşı saat 5 ve 6’da İstanbulda olmasına rağmen taraftarlar, iki takım oyuncularını desteklemek için havalimanlarında için hazır bekledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm gece havaalanlarına ulaşım sağlanacağını duyurdu.

“Atatürk ambargosu”

29 Aralık’ta Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynanması planlanan Galatasaray-Fenerbahçe Turkcell Süper Kupa final maçı, karşılaşmaya saatler kala, takım yetkililerinin “organizasyonda sorunlar” olarak tanımladığı sebeplerle ertelendi.

Basına yansıyan haberlerde, Suudi yetkililerin oyunun başlamasından hemen önce İstiklal Marşı okunmasına, futbolcuların stadyuma Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı ve üzerinde “yurtta sulh cihanda sulh” yazılı pankartlarla çıkmasına izin vermediği, bu sebeple oyuncuların tepki gösterdiği aktarıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray ve Fenerbahçe yetkilileri, akşam saatlerinde yaptıkları acil toplantının ardından maçın oynanmayacağını açıkladı.

Türkiye gündemine oturan kriz, dünya basınında da geniş yer buldu. 

Organizatör Riyad Season: “Maç öncesinde görüşülmüştü”

Reuters haber ajansının haberine göre ise, organizatör Riyad Season bir açıklama yaptı ve konunun hazırlık toplantıları çerçevesinde TFF ile görüşüldüğünü söyledi.

Reuters’ın haberine göre açıklamada, “Özellikle de bu konu maçın hazırlık toplantıları çerçevesinde Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşüldüğü için maçın, sporun kapsamı dışında herhangi bir slogan olmadan sunulmasını gerektiren uluslararası futbol kuralları ve yönetmeliklerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk,” denildi.

Açıklamada, “Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın üzerinde mutabık kalınan hususlara uymaması talihsiz bir durum olmuş ve bu da maçın yapılamamasına yol açmıştır” ifadesi yer aldı.

Görüşmelerin ardından Suudi yetkililer tarafından İstiklal Marşı’nın okunmasına ve Türk bayrağı açılmasına izin verildiği, ancak Atatürk tişörtü ve pankart açılmasına izin vermediği aktarıldı. Bu karara gerekçe olarak ise önceden haber verilmemesi ve organizasyonun aksamaması olarak gösterildi.

Maçın özellikle cumhuiyetin 100. yılında Suudi Arabistan’ın başkentinde bulunan Al-Awwal Park stadyumunda oynanıyor olması eleştiri konusu oldu. 

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

10 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

11 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

13 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago