Categories: Siyaset

MSB: Pençe-Kilit Harekatı Bölgesinde 9 şehit

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak’ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 12 Ocak tarihinde üs bölgesine sızmaya çalışan PKK ile çıkan çatışmada dokuz askerin şehit olduğunu açıkladı. Fotoğraf, Milli Savunma Bakanlığı tarafından 10 Ocak tarihinde servis edilen “Kış Tatbikatı” görüntüsüdür.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak’ın kuzeyinde bulunan Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 12 Ocak tarihinde PKK ile çıkan çatışmada dokuz askerin şehit olduğunu 4 askerin de yaralandığını açıkladı. MSB’den yapılan ilk yazılı açıklamada, “Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada beş kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üçü ağır sekiz kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Yaralılarımız hastaneye sevk edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır.” denilmişti. Peşi sıra yaptığı açıklamalarda dört yaralı askerin kurtarılamadığını bildiren Bakanlık son açıklamasında, “Bölgede devam eden operasyonlarda etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 15’e yükselmiştir,” dedi.

Nisan 2022’de başlatılan Pençe-Kilit Operasyonları Metina, Irak’ın kuzeyinde bulunan Zap ve Avaşin Basyan bölgelerini kapsıyor.

İstanbul’da güvenlik toplantısı

Şehit haberinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan güvenlik kurmaylarını toplama kararı aldı.

Erdoğan, 13 Ocak’ta İstanbul’da Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Metin Gürak ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sayın İbrahim Kalın’ın katılacağı “güvenlik toplantısına” başkanlık edecek.

Kararı duyuran Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, 13 Ocak Cumartesi saat 14.30’da İstanbul’daki Dolmabahçe Çalışma Ofisinde bir güvenlik toplantısı icra edilecektir,” dedi.

Miting ve toplantılar iptal

Irak’ın kuzeyinden gelen şehit haberlerinin ardından AK Parti hafta sonu yapılacak aday tanıtım toplantısının ertelendiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ertelendiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu da şehitlerin ardından 13 Ocak’ta olağanüstü toplanacak.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan CHP Başkanı Özgür Özel, yarın Manisa’da yapılacak aday tanıtım toplantısını iptal ederek Ankara’ya dönme kararı aldığını duyurdu.

14 Ocak Pazar günü Ankara’daki Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilmesi planlanan Anayasa’ya Saygı Mitingi’nin iptalinin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Aralık ayında 12 şehit

MSB saldırı haberinden bir gün önce de Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde P. Uzm. Çvş. Samet Aslan’ın şehit olduğunu, bir askerin yaralandığını duyurmuştu. MSB yaptığı açıklamada, “11 Ocak 2024 tarihinde, bölücü terör örgütü mensuplarınca düzenlenen taciz ve sızma girişimi neticesinde P. Uzm. Çvş. Samet Aslan şehit olmuş bir kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır,” ifadelerine yer vermişti.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 97. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde yaptığı konuşmada PKK’ya yönelik olarak “İnlerinden çıkamayacaklar”, “İhanet ve terörü belki yarına bırakırız ama kimsenin yanına bırakmayız,” ifadelerini kullanmıştı.

MSB 22 ve 23 Aralık 2022 tarihlerinde PKK’nın Irak’ın Hakurk bölgesindeki TSK üssüne saldırması sonucunda 12 askerin şehit olduğunu açıklamştı.

Mili Savunma Bakanı Yaşar Güler, saldırının hemen ardından başlatılan kara ve hava operasyonlarında aynı hafta içinde 30 PKK’lının öldürüldüğünü 29 hedefin de yok edildiğini açıklamış, Güler ve TSK Komuta heyeti 24 Aralık sabah saatlerinde Irak topraklarında devam eden anti-terör harekâtını yönetmek üzere Irak ve Suriye ile ortak sınır bölgesindeki Şırnak’a gitmişti.

Not:

13 Ocak 2024, saat 11.05’te güncellenmiştir.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

12 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

13 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

14 saat ago

Öğretmenler tüm Türkiye’de iş bıraktı: “Daha kaç canımızı vereceğiz?”

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

2 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago