Categories: Siyaset

Mart seçimleri yaklaşırken: Muhalefet kendine muhalefet

Kuzey Irak’ta Türk askeri varlığına yapılan saldırıda 9 askerin şehit olması siyaseti de sarstı. CHP lideri Özgür Özel Manisa’daki CHP aday tanıtım programını iptal ederek Ankara’ya döndü. Muhalefet ise çalkantılı, 2024 seçimleri muhalefet için de bir kimlik savaşına dönüştü. (Foto: CHP)

PKK’nın Kuzey Irak’taki Türk askeri varlığına saldırısında Milli Savunma Bakanlığı açıklamasıyla 9 askerin öldürülmesi siyaseti de sarstı. Partiler seçim çalışmalarını askıya aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 14 Ocak’taki aday açıklama programını, CHP 14 Ocak’ta Ankara’da düzenlediği “Anayasa’ya Saygı” mitingini iptal etti.

Öte yandan Ankara’da siyaset kulisleri yerel seçimde il ve ilçelerde gösterilecek adaylar üzerinden yürütülen tartışmalarla çalkalanıyor. Gözler partilerin büyük şehirlerde atacağı adımlara odaklandı; partilerden kavga, gürültü, tartışma haberleri isimlerle ilgili söylentiler sızıyor. Bu seçimlerin 2019 yerel seçimlerinden epey farklı olacağı da bu tartışmalarda kendini gösteriyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde Hatay için tartışmalı bir isim olan Lütfü Savaş’ın tekrar aday gösterilmesi, Behzat Ç. Dizisi ile ülkede tanınırlığı artan oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nun Ankara’da Etimesgut belediyesi için aday gösterilmesi ve Parti Meclisi’nden gelen tartışma ve kavga haberleri bir yana, muhalefet partileri içinde de 2024 yerel seçimleri partilerin “iktidara karşı savaş” politikası yerine kendi kimlik ve rüştlerini ispatlama platformuna dönüştü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti’nin İstanbul için karşısına çıkaracağı ismin Murat Kurum olduğunu öğrendikten sonra yaptığı açıklamada, “bir önceki seçime oranla daha zor bir aritmetiğin ya da zeminin olduğu bir gerçek; o zaman ittifaklar daha net bir konumdaydı, şimdi ise siyasi partilerin tercihleri farklı bir pozisyonda” demişti.

İmamoğlu’nun işaret ettiği nokta yalnızca İYİ Parti değil. DEM Parti ve TKP de açıklamalarında kendi siyasetlerini öncülleyeceklerinin sinyallerini veriyor. Bu sinyal, Mart seçimlerini “muhalefetin kendine muhalefet” ettiği bir seçime dönüştürdü.

Bu hafta partilerin kilit noktalardaki adaylarını da açıkladığı, ittifakların, hizalanmaların da biraz daha netleşeceği bir hafta olacak.

İYİ Parti “CHP’ye kazandırmak için kurulmadı”

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in yerel seçimlere CHP ile husumet ile “hür ve müstakil” girme kararlılığını sürdürüyor. Beş ilde belediye başkan adaylarını açıklayan partinin Adana adayı, Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş oldu.

Bu çerçevede İYİ Parti önce CHP’nin 14 Ocak’ta Tandoğan Meydanı’nda düzenleyeceği, ama 12 Ocak’taki PKK saldırısı nedeniyle iptal edilen, “Anayasa’ya saygı” mitingine katılmayacağını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Manisa’da yaptığı açıklamada da “Şu söylendi biz ayrı girersek şu şehri kaybettirirmişiz. Ayrı girersek şurasını AK Parti alırmış. Sizlere bir sorum var biz AK Parti’nin karşısında CHP’yi ya da başka bir siyasi partinin adaylarını kazandırmak için mi bu siyasi partiyi kurduk, onlara yancılık yapmak için mi kurduk?” dedi.

Akşener’e benzer bir “biz CHP’ye destek olmak zorunda değiliz” tutumu Türkiye Komünist Partisi’nden geldi. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, İBB Başkanı İmamoğlu dahil hiçbir CHP adayını desteklemeyeceklerini açıkladı. Tunceli’nin TKP’li belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İstanbul Kadıköy’den belediye başkan adayı oldu. TKP DEM Parti adaylarını da desteklemeyeceğini duyurdu.

CHP de çalkalanıyor

Muhalefetin CHP’ye muhalefeti arasında ana muhalefet partisi de çalkalanıyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde neredeyse yerle bir olan Hatay’ın belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ilk günlerinden bu yana tartışmanın odağındaki bir isimdi.

Savaş’ın halen depremin yıkımıyla mücadele eden şehirde yeniden aday gösterilmesi büyük tartışma yarattı. Savaş’ın adaylığının geri alnıması, parti üst yönetiminde yeniden tartışılması beklenirken, Parti Sözcüsü Deniz Yücel eleştirilere karşılık vererek “Büyük bir titizlikle gerekli değerlendirmeler yaptıktan sonra adaylaşmıştır, geri çekilmesi gibi bir durum söz konusu değildir” dedi. CHP lideri Özel de yaptırdıkları tüm anketlerde, aday gösterilen Savaş’ın isminin öne çıktığını belirterek alternatif bir isim bulamadıklarını belirtti. Savaş’ın adaylığı ile ilgili bugün T24’te Gökçer Tahincioğlu’nun değerlendirmesini okumanızı öneririm.

“Flaş isim” Behzat Ç

CHP’nin kazanmak için bulduğu bir başka strateji ise “flaş isim.” Gazeteci Hilal Köylü, Serbestiyet’teki haberinde Erdal Beşikçioğlu’nun aday gösterilme sürecini açıklamış. Habere göre Özel, Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’u arıyor ve “bana flaş bir isim bul” diyor. Erkol ise bir gün yanında konuşan 17 yaşındaki bir çocuğun “Behzat Ç. Aday olsa kesin kazanır” sözlerini ciddiye alıyor ve Beşikçioğlu’nun ismi CHP yönetimine iletiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bu seçime karşı çıktığı, yerine İYİ Parti’den istifa eden Mesut Özarslan ismini önerdiği tartışmaları yürütülürken, Beşikçioğlu kameraların karşısına geçti ve “biz Angaralıyız” dedi. Beşikçioğlu’nun bir sözü daha çarpıcıydı. Tartışmaları  televizyondan gördüğünü söyleyen Beşikçioğlu, “ilk defa karşılaştık siyasetin ne olduğuyla,” dedi. İlçede 2019’da MHP yüzde 49,57, CHP ise yüzde 45,72 oy almıştı.

Bu tartışmaların arasında Parti Meclisi’nde kavga çıktığı aday gösterilmeyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’in “küskün olduğu” haberleştirildi.

DEM Parti 7 ilde aday çıkaracak, İstanbul soru işareti

Yerel Seçimler için adaylarını açıklamaya başlayan bir diğer muhalefet partisi de DEM Parti.

İttifak olasılıklarına kapıyı sert kapatmayan DEM Parti ve CHP yetkilileri bu süreçte iki kez görüştü. 11 Ocak’taki son toplantıda yerel seçimlerde olası işbirliklerinin de ele alındığı açıklandı. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan işbirliğinin aday profilleri üzerinden atılabileceğini belirtti.

DEM Parti 12 Ocak’ta, Ankara, Antalya, Bolu, Konya, Kocaeli, Kayseri ve Samsun’da aday çıkaracaklarını duyurmuş, bu durum İstanbul, İzmir, Mersin, Adana gibi büyükşehirlerde partinin henüz bir aday açıklayıp açıklamamasını iş birliği görüşmelerine bıraktığı şeklinde yorumlanmıştı. DEM Parti daha önce Antalya’nın mevcut CHP’li Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e destek vermeyeceğini açıklamıştı.

Millet İttifakı’nın bileşenleri de süreçte ittifak ile ilerlemiyor. Ancak 2019 seçimlerinden farklı bir seçim olacak olan 2024 Mart seçimleri muhalefetin Türkiye siyasetinde de yerini bulmaya çalıştığı bir kimlik bunalımı ile geçiyor.

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

12 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

14 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

15 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

2 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

2 gün ago