Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada milyonlarca emekliyi ilgilendiren ek zam oranını ve 2024 yılında geçerli olacak en düşük emekli maaşını duyurdu.
16 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 5 ek zam iyileştirilmesi yapıldığını belirtti. En düşük emekli aylığı da 7,500 TL’den 10,000 TL’ye yükseltildi.
Erdoğan, “SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini buradan vermek istiyorum. SSK ve Bağkur emeklisi Ocak 2024’ten itibaren yüzde 42,6’ya yükseliyor. Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır” dedi.
Açlık sınırının altında
2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarına yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,57 artış getirilmişti. Erdoğan, tüm emeklilerin yıllık artış oranlarının Temmuz ayında eşitleneceğini belirterek, “Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon kadar zam alacakları için dengesizlik giderilecektir” dedi.
Ek zam oranı ile en düşük emekli maaşının TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Birleşik Kamu İş’in yaptığı araştırmaya göre Aralık 2023 tarihinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 TL’ye yükselmişti.
Merkez Bankası tarafından belirlenen enflasyon hedefleri göze alındığında memur ve emekli maaşlarına yapılan artış 2024 yılı ortasında enflasyonu yakalamış olacak.
SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına getirilecek zam oranı, son yılın enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Son 6 ayda TÜİK, yüzde 37,57 enflasyon gerçekleştiğini duyurmuştu.
En düşük emekli maaşı 7500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması bekleniyordu.
Asgari ücret yoksulluk sınırı altında: 17 bin tamam da 2 lira nedir?