Siyaset

Kilise saldırısında ayrıntılar ortaya çıkıyor: Türkiye’de IŞİD eğitimi, bir gün önce keşif

Santa Maria Kilisesi’ne 28 Şubat’ta düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili soruşturmada 25 kişi tutuklandı. Tutuklama sevk yazısında yer alan ayrıntılara göre saldırganlar IŞİD’in Türkiye yapılanması ile hareket etmiş, kilisede önceden keşif yapmış.

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta yapılan silahlı saldırı ile ilgili adli süreç sürerken, soruşturmanın ayrıntıları, saldırıyı gerçekleştirenlerin bir gün önce İstanbul’da keşif yaptığını, azmettiren kişinin IŞİD sorumlularına bağlı olduğunu gösteriyor.

T24’ün haberine göre Santa Maria Kilisesi’ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmada saldırıyı gerçekleştiren Amirjan Kholikov ve David Tandurev’in de aralarında bulunduğu 34 şüpheliden 25’i “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “tasarlayarak kasten öldürmek” suçlarından tutuklandı. 9 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan’ın öldürüldüğü saldırının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 60 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 26’sı geri gönderme merkezine gönderilerek sınır dışı edildi.

Bir gün önce keşif yapmışlar

Tutuklama sevk yazısına göre, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin olaydan bir gün önce farklı bir araçla kiliseye giderek keşif yaptığı tespit edildi.

Sevk yazısında saldırıyı Moldova kökenli Andrei Guzun’un azmettirdiği iddiası da bulunuyor.

Aynı yazıya göre Guzun’dan alınan parmak izinin, 2018 yılında Antalya’da tutuklanan ve “Türkiye’de bulunan IŞİD sorumlularından olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunan” Adam Khamırzaev ile aynı olduğu tespit edildi. Eylemi Azmettirenin de Andrei Guzun olduğu ifade edildi.

Soruşturmanın ayrıntılarına göre tutuklanan “şüphelilerden M. Alısher Ugli Mirzoev’in Temmuz 2023’te IŞİD üyelerine silahlar konusunda eğitim verip ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlik evi aradığı ve silah bulma çabası içinde olduğu belirtildi. Mirzoev’in IŞİD sorumlularından olan Adam Khamirzaev’e rapor verdiği, Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği ifade edildi.”

T24’ten Tolga Şardan’ın yazısına göre tutuklanan iki şüphelinin IŞİD’in Horasan Grubu olarak adlandırılan eylem grubu ile bağlantılı olduğu tespit edildi.

Şardan, yazısında”İstanbul’daki son IŞİD operasyonlarında, Balat ve çevresindeki farklı dinlere ait ibadethanelerin hedef alındığını”  belirterek “söz konusu ibadethanelere yönelik yoğun güvenlik önlemleri alındığı yine güvenlik kaynaklarından edindiğim bilgilerden,” dedi.

Gazeteci Hale Gönültaş Horasan Grubu’nun Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili haberlerinde, IŞİD’in Orta Doğu’ya eleman göndermek için Türkiye’de yapılanma kurduğunu yazmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

8 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

9 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

11 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago