Hayat

Erdoğan 12 Şubat’ta Putin’le görüşüp, Sevgililer Günü’nde Mısır’a gidecek

Reuters haber ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12 Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceği duyurdu. Erdoğan ve Putin en son 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişti. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ilk kez 12 Şubat’ta bir NATO ülkesini ziyaret edecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra 14 Şubat’ta Mısır’a giderek Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfellah El-Sisi ile görüşecek.

Reuters haber ajansının bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre Putin’in Türkiye ziyareti için tarih kesinleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 12 Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının hemen ardından gerçekleşen bu ziyaret, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya Devlet Başkanı’nın NATO müttefiki bir ülkeye yapacağı ilk ziyaret olacak. İki lider en son Eylül ayında Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişti.

Ziyaretin ana başlığının Karadeniz Tahıl Anlaşması olması bekleniyor. Rusya, Temmuz 2023’te bir yılı dolan anlaşmadan kendi talepleri yerine getirilmediği ve tahılların yardıma ihtiyacı olan bölgelere ulaştırılmadığı gerekçesiyle anlaşmadan geri çekildiğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin Rusya’nın anlaşmaya geri dönmesi ile ilgili aktif çalışmaları bulunuyor. Erdoğan Ağustos ayında Rusya’dan alınacak tahılların Türkiye’de işlenerek Afrika’ya gönderilmesi önerisinde bulunmuş, ardından yaptığı açıklamalarda BM ile birlikte alternatif öneriler üzerine çalışıldığını söylemişti.

Rusya ile Türkiye’nin masasında Suriye ve Libya’daki çatışmalar, Azerbaycan-Ermenistan da olacak.

Türkiye ayrıca Ukrayna ile Türk inşaat şirketlerinin Rusya ile yaşanan savaş nedeniyle zarar gören Ukrayna altyapısının yeniden inşasında yer almasına izin veren bir anlaşma imzaladı.

Erdoğan Sevgililer Günü’nde Mısır’da

Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinin hemen ardından 14 Şubat’ta ise Mısır’a gideceği bildirildi.

Bloomberg’in Türk kaynaklara dayandırdığı haberine göre Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ile görüşmek üzere 14 Şubat’ta Mısır’ı ziyaret edecek.

İki ülke arasındaki ilişkiler 2013 yılında Mısır’daki darbenin ardından donma noktasına gelmiş, Erdoğan “darbeci” olarak nitelendirdiği Sisi ile 10 yılın ardından ilk olarak Kasım 2022’de Katar Dünya Kupası sırasında bir araya gelmiş, ardından geçtiğimiz Eylül ayında G20 Liderler Zirvesi kapsamında Yeni Delhi’de görüşmüştü. İlişkilerin normalleşmesi kapsamında geçtiğimiz yıl iki ülke büyükelçi atadı.

Sisi ziyaretinin dış politika açısından önemini bu yazıdan okuyabilirsiniz: Bir dış politika çarkının özeti: Erdoğan, Sisi’ye seçim kutlaması

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

9 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

10 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

12 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago