Siyaset

6 Şubat: Türkiye bir yıl sonra yeniden “sesimi duyan var mı” dedi

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıl dönümü dolayısıyla Adıyaman’da depremzedelerin katılımıyla “sessiz yürüyüş” yapıldı. ( Adıyaman Belediyesi – Anadolu Ajansı )

Türkiye ve Suriye’de 13 şehri yıkıma uğratan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıldönümünde binlerce insan depremin başladığı saat olan 4:17’de enkazlarda ve meydanlardaydı.  “Sessiz yürüyüşlere” katılanlar “sesimi duyan var mı” “depremi unutma unutturma” dediler.

Geçen yılın ardından yine enkazlarının başında ve sokaklarda olan binlerce insan “sesimi duyan var mı” dedi.

Aynı saatte yazılı bir açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur” dedi.

Ancak özellikle Antakya’da yürüyüş ve anma etkinliklerine yalnız bırakılmışlık ve öfke hakimdi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve CHP Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a tepki vardı.

Türkiye bir yıl önce bugün 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremle sarsıldı. Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ’ı sarsan depremlerde resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti 107 bin 213 kişi yaralandı.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen etkisi ise sürüyor. 11 milyon kişinin etkilendiği depremlerin ardından Antakya başta olmak üzere pek çok ilde yıkım ve moloz kaldırma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre 4 Şubat itibariyle 691 bin kişi 414 konteyner kentte yaşıyor. Yakınlarının akıbetini halen öğrenemeyenler ise “çalacak kapı bile yok” diyor. İskenderun 6 Şubat inisiyatifinin raporuna göre bölgede işsizlik, kayıt dışı çalışma, barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim gibi temel haklarda sorun hakim.

Erdoğan: “6 Şubat Asrın birlikteliği”

6 Şubat’ın yıl dönümünde sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan devletin “tüm imkanlarıyla anında harekete geçtiğini” belirterek ” “Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur” dedi.

Erdoğan, mesajında:

“Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihî sınamayı başarıyla vermiştir. Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur.

Toprağa verdiğimiz canlarımızı Fatihalarla, dualarla, hüzünle yâd ederken milletimize verdiğimiz sözleri tutmak için canla başla çalışıyoruz. Bu çalışmaları, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek ayağa kaldırıncaya, evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen son vatandaşımızı da güvenli yuvasına kavuşturuncaya kadar sürdüreceğiz.

Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın, bizleri böyle imtihanlara maruz bırakmasın” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bir gün önce Hatay’da aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşma tepki toplamış, muhalefet partileri Erdoğan’ın “seçim şantajı” yaptığını söyleyerek Cumhurbaşkanı’nı eleştirmişti.

Erdoğan konuşmasında CHP’yi eleştirerek, “Hatay, kamu yatırımlarını noksansız alsa da yereldeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkmakta zorlanan şehrimiz. Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı” demişti.

Antakya’da anma yürüyüşünde Erdoğan’a tepki gösteren vatandaşlar, “garip de mazlum da değiliz” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

3 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

6 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

8 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago