Siyaset

Partilerin üye sayıları açıklandı: Yeniden Refah sürprizi

2023 yılının çalkantılı seçim döneminin ardından yerel seçim maratonuna giren Türkiye’de siyasi partilerin üye sayıları, siyasi partiler arasında beklenmedik bir partiyi öne çıkardı: Yeniden Refah Partisi. YRP 2023 yılında 96 bin üye kazandı. AK Parti ise 199 bin üye kaybetti.

2023 yılının çalkantılı seçim döneminin ardından yerel seçim maratonuna giren Türkiye’de siyasi partilerin üye sayıları, beklenmedik bir partiyi öne çıkardı: Yeniden Refah Partisi.

Ocak ayında açıklanan 2024 yılı siyasi parti üye sayılarına göre 2023 yılında en çok üye kazanan parti Yeniden Refah Partisi oldu. 96 bin üye kazanan YRP’yi, 59 bin üye kazanan CHP izlerken, Millet İttifakı’nın diğer tüm partileri 2023 yılında üye kaybetti. AK Parti ise en çok üye kaybeden parti oldu: 199 bin.

2023 seçimlerinin ardından Türkiye siyaseti yeni bir çalkantılı döneme girdi. 2023 yılı öncesi kurulan siyasi ittifaklar dağılırken yeni ittifak odakları kurulmaya çalışılıyor, ittifak içindeki partiler rüştlerini ispatlamak ve siyaset arenasında yerini almak için yeni manevralarla gündemde yerlerini alıyor.

Bu manevraların en sertini İYİ Parti yapmıştı. Partisinin Millet İttifakı’ndan sert eleştirilerle ayrıldığını duyuran İYİ Parti lideri Meral Akşener, yerel seçim sathını da İYİ Parti’nin politik çerçevesini çizmek için kullanmış, bu süreçte gündeme yansıyan ise parti içi çalkantılar ve istifalar olmuştu. İYİ Parti gibi Millet İttifakı içinde yer alan diğer partiler, sol ittifaklar içindeki partiler ve AK Parti ile Cumhur İttifakı içinde yer alan partiler de yerel seçim gündemini siyasi kimlikleri ve varlıkları için bir mavelaya dönüştürdü.

Peki tüm bu çalkantı içinde üye sayılarında bir değişiklik oldu mu? Ya da bu bir gösterge olabilir mi?

Grafikte gri ile gösterilen sütunlar partilerin kazandıkları veya kaybettikleri üye sayısını gösteriyor. AK Parti’nin üye sayısı 11 milyonun üzerinde olduğu için küçük partilerin oy farklarını göstermek adına AK Parti sıralamaya koyulmadı.

Üye kazananlar: Yeniden Refah, CHP, Memleket Partisi

Yargıtay’ın Siyasi Parti genel bilgiler havuzundaki resmi rakamlara göre 2023 yılı Ocak ayında 269 bin üyesi olan Yeniden Refah Partisi yıl içinde 96 bin üye kazandı.

Yeniden Refah Partisi’ni 59 bin üye kazanan CHP izledi.

CHP içinden muhalefet ile kopan eski Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin partisi Memleket Partisi ise seçim döneminde 41 bin üye kazandı. Memleket Partisi’ni 32 bin ile Türkiye İşçi Partisi, 22 bin ile Milliyetçi Hareket Parti’si izledi.

2021 yılı içerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında kapatılma istemiyle dava açıldı. Parti kadroları seçimlere Yeşil ve Sol Parti çatısında girdi ve daha sonra kongre ile DEM Parti olarak yoluna devam etme kararı aldı. HDP’nin kapatılması sürecinde parti kadroları ile ilgili siyasi yasak süreci sürüyor. DEM Parti’nin üye sayısı 10.353, ancak hem HDP hem de Yeşil Sol üyeliklerini karşılaştırmak sağlıklı olmayacağı için DEM Parti bu listede yer almıyor.

En büyük kaybeden AK Parti ve İYİ Parti

2023 seçimlerinin ardından Millet İttifakı’ndan ayrıldığını açıklayan İYİ Parti’de ittifak tartışmaları ve parti içi gerilimlerle kurmay kadrosundan ayrılıklar olmuştu. İYİ Parti’den ayrılan yalnızca vekil ve kurmaylar olmadı. 2023 yılı başında 617 bin üyesi olan İYİ Parti bu süreçte 108 bin üye kaybetti. Millet İttifakı’nın tüm diğer bileşenlerinin de yıl içinde üye kaybettiği görülüyor.

Tüm bu tabloda en çok üye kaybeden ise AK Parti olarak görülüyor. Ancak AK Parti’nin üye sayısı ile değişen üye sayısı düşünüldüğünde ne kadar anlamlı bir değişim olduğu tartışılabilir. AK Parti’nin üye sayısı 11 milyon. AK Parti’nin ardından en çok üyesi olan parti CHP olmasına rağmen CHP’nin üye sayısı yalnızca 1 milyon.

 

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

18 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

20 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

21 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

22 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago