Siyaset

CHP’de aday depremi: Adaylar belirlendi, istifa izledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 12 Şubat’ta başlayan ve 13 Şubat’a kadar devam eden Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi maratonunun ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kritik ilçeler için adaylarını belirledi, aday sürecinin sonrasında da tartışmalar dinmedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 12 Şubat’ta başlayan ve 13 Şubat’a kadar devam eden Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi maratonunun ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere kritik ilçeler için adaylarını belirledi, aday sürecinin sonrasında da tartışmalar dinmedi.

CHP MYK ve Parti Meclisi 12 Şubat’ta bir araya gelerek belediye başkanlığı için henüz belirlenmemiş isimler üzerinde görüştü. 12 Şubat’ta 14:45’ta başlayan toplantılar sabah saatlerine kadar sürdü, adaylar belirlendi. Adayların belirlenme süreçleri tartışmalarla gündemdeydi.

13 Şubat’ta aday tanıtım toplantısında konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tartışmalara değinerek, “Kızanlar üzülenler olacak herkes bir şekilde bir zaman dilimi içerisinde bu partide belediye başkanı olarak atandı aday oldu kazandı kazanamadı her biri bir süreç. İçinde yüz tane hikâye çıkar, tartışmalar yapılabilir,” dedi.

İmamoğlu, “duygusal tepkisini ya da birtakım kırgınlıklarınızı dile getirin saygıyla karşılıyorum ama burası CHP kürsüsüdür bu kürsünün size duyduğu saygı gibi burada bulunan herkesin de bu kürsüye saygı duyması gerekir,” dedi.

Çankaya’da Özel’in avukatı aday

Hem parti içinde hem de kamuoyunda tartışmalara neden olan Hatay ve İzmir belediye başkan adaylıklarında değişikliğe gidilmedi.

CHP’nin kalesi olarak bilinen Ankara’nın Çankaya ilçesinde iki dönemdir belediye başkanlığını yürüten Alper Taşdelen’in yerine Özgür Özel’in avukatı olarak öne çıkan Hüseyin Can Güner aday gösterildi. İstanbul’da Kadıköy’de Mesut Kösedağ, Ümraniye’de ise Aykut Erdoğdu’nun adaylığı kabul edildi.

DEM Parti ve CHP arasında görüşmelerin gerçekleştiği Esenyurt ve Adalar’ın adayları da belli oldu. Esenyurt Belediye Başkan adayı olarak Ali Gökmen, Adalar Belediye başkan adayı olarak Ali Ercan Akpolat belirlendi.

CHP Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için ise aday çıkarmadı. Parti kaynakları, DEM Parti ile “Kent uzlaşısı” çerçevesinde Şanlıurfa’da aday belirlenmeyeceğini ifade etti. Şanlıurfa, CHP’nin aday çıkarmadığı tek büyükşehir oldu.

Lütfü Savaş gündeme gelmedi

CHP MYK’de tartışılması beklenen Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın gündeme gelmediği, Savaş ile ilgili CHP lideri Özgür Özel’in yetki alabileceği belirtildi.

Savaş’ın adaylığının tartışma yaratmasının ardından şehirde memnuniyet anketi yapılacağı, kararın ona göre alınacağı belirtilmişti.

Bu sırada CHP’nin özellikle depremde yaptığı çalışmalarla öne çıkan ünlü isim Haluk Levent’e teklif götürdüğü, Levent’in bu teklifi geri çevirdiği ortaya çıktı. CHP kaynakları görüşme yapıldığını doğrularken, Haluk Levent sosyal medya hesabından teklifi reddettiğini açıkladı.

Memnuniyet anketinde ise Savaş’a oy vereceğini söyleyen katılımcıların oranının yüzde 30, oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 45 olduğu belirtildi.

Parti kurmayları, “Hatay’da Lütfü Savaş ile devam edilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Gürsel Tekin istifa etti

CHP’nin Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevlerini üstlenen önceki dönem milletvekili Gürsel Tekin, aday tanıtımlarının ardından istifa ettiğini duyurdu.

Tekin’in Kadıköy için adaylık başvurusu yaptığı, Esenyurt Belediyesi için isminin geçtiği belirtiliyordu.

Tekin istifa duyurusunda, “Gençlik yıllarımdan beri hayatımı adadığım, ilkelerini kalbime mühürlediğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden yine inandığım, uğruna yaşadığım ilkeler bunu emrettiği ve mevcut yapıda çalışma imkanım kalmadığı için büyük bir üzüntüyle istifa ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Tam liste

12 Şubat’taki Parti Meclisinde belirlenen belediye başkan adaylarının tam listesi şöyle:

 

YetkinReport

Recent Posts

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

4 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

23 saat ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago