Siyaset

CHP’deki tartışmaları fırsat bildi: Erdoğan’ın yeni hedefi CHP seçmeni

CHP seçim bildirgesi ve adaylarını tanıtan Özel “Sokağın sesine kulak verdik. 3-5 memnuniyetsiz arkadaş partiyi tartıştırıyor” dedi. CHP’deki iç tartışmaları fırsat bilen AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise CHP seçmeninin aklını çelme gayretinde. Bunu İmamoğlu’nu alt etmenin yolu görüyor. (Foto: CHP)

Aday listelerinin Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslimi için yarın, 20 Şubat son gün. Dün “İşimiz, gücümüz Türkiye” sloganıyla seçim bildirgesini açıklayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel listede iki yeri hala boş tutuyor. Hatay Büyükşehir’in nedeni belli: Lütfü Savaş’a gelen tepkiler. İstanbul Esenyurt’ta ise kararsızlığın DEM’in de oy verebileceği bir adayışından kaynaklandığı iddiaları var. Özel konuşmasında CHP’deki görünümü “3-5 memnuniyetsiz arkadaşımız partiyi tartıştırıyor ama partililiğini kimseye tartıştırmayanlar var” sözleriyle tanımladı.
Haksız da sayılmazdı. CHP’de aday gösterilmeyince partiden istifa eden bu kadar önde isimler daha önce bu kadar görülmemişti. Önceki genel başkanlardan Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın, Özel’in davetine karşılık verip bildirge ilanı ve aday tanıtımına gelmişlerdi. Altan Öymen’in mazereti vardı. Programdan iki gün önce esnaf ziyaretinde “siyasete devam” mesajı veren Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmeyişi ise doğrusu AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı memnun eden bir gelişmeydi.

Erdoğan’ın iki kozundan biri

Oysa Erdoğan daha bir gün önce (yani Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden bir gün sonra) yine CHP’deki tartışmalara değinmiş, “hayal kırıklığı içindeki CHP seçmeninin alternatifsiz olmadığını” söyleyerek AK Parti’ye çağırmıştı. Kılıçdaroğlu CHP tanıtımında boy göstermeyince ve Özel de “rakibine yarasını gösterince” Erdoğan fırsatı kaçırmadı.
Akşam saatlerinde “X” hesabından CHP’deki tartışmayı hedef alıp ve CHP seçmenini cezbetmeyi amaçlayan uzun bir mesaj yayınladı:
• “CHP’li kardeşlerimizin, partilerine ve siyaset kurumuna yönelik umutlarını giderek kaybettiklerini üzülerek görüyoruz. Alternatifsiz değilsiniz.
• “Şayet siyasetten beklentiniz hizmet ve eser görmekse hiç uzağa gitmenize gerek yok, AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak biz buradayız.”
Bu mesaj aslında Erdoğan’ın 31 Mart seçim stratejisini de özetliyordu. Ekonomik krizin övünülecek yanı olmadığı ve o nedenle dış politikadaki yeni uzlaşmacı hattın içeride milliyetçi gururu okşamadığı mevcut ortamda Erdoğan’ın iki kozu vardı:
1- “Hizmet ve eser siyaseti”. Buna deprem konutlarının tesliminin özellikle seçime yaklaştırılmasını dahil edebiliriz,
2- CHP’deki iç rekabet ve birbirine düşmüş görüntü.

Başka deyişle CHP kendi seçmenini korumaya çalışırken AK Parti CHP seçmenine göz dikmeye başladı.

CHP seçmeni ne yapacak?

YSK’daki aday listelerinin teslimden iki gün sonra kesinleştirilmesiyle seçim kampanyası dolu dizgin başlayacak.
CHP’deki bütün sorunlara rağmen Özel’in geçen hafta birkaç günü İzmir’de “yangın söndürme” gayretlerine ayırması boşuna değil. CHP adayı Cemil Tugay’ın AK Parti adayı Hamza Dağ’dan fazla şansı olduğu görülüyor.
İzmir ve pek çok büyükşehirde -CHP’li olmasa dahi Erdoğan’a karşı- CHP’ye oy verecek seçmenindeki siyasi şuurun, bazı kıdemli CHP’lilerden fazla göründüğü söylenebilir.
Aynı şekilde Ankara’da AK Parti adayı Turgut Altınok, bütün devlet imkânları vaat ve kozlarına rağmen Mansur Yavaş’a karşı fazla şanslı görünmüyor.
Ancak bası Anadolu şehirlerinde Erdoğan’ın akıl çelme girişimi bir ölçüde karşılık bulabilir. Seçmen, sanki bu kadar yıldır onları belli hizmetlerden mahrum bırakan başka bir hükümetmiş gibi pes edebilir. Bunda CHP’deki birbirine düşmüş görüntünün de etkisi olacağı açık. Siyasi öngörü ve deneyimiyle Erdoğan da fırsatı değerlendirmek istiyor zaten.
Ama bu yerel seçim Erdoğan için zaten İstanbul demek; seçim sürecine “Yeniden İstanbul” hedefiyle başladığını unutmayalım.

İmamoğlu ve CHP’deki görünüm

AK Parti adayı Murat Kurum, normal koşullarda CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için kolay bir rakip olurdu. Düşünsenize övündüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı geçmişi, Erzincan maden faciasıyla sırtına yük oldu.
İstanbul’daki Diyarbakırlılar gecesinde poşu sarıp Kürtçe merhaba demesine DEM’in İstanbul adayı Meral Danış Beştaş ateş püskürdü “X” hesabından:
• “AKP’nin İBB adayı hem dilimizi tanımayacak, hem bizi yok sayacak, iktidar Kürtlerin tüm hakkını gasp edecek, daha dün kaymakamınız Kürtçe tiyatroyu yasaklayacak, sonra da sahnede Kürtçe konuşup halay çekecek öyle mi?”
İmamoğlu’nun son beş yıldır Erdoğan hükümetinin ve belediye meclisindeki AK Parti çoğunluğunun engellemelerine karşı “hizmet ve eser” siyaseti karnesi de kırık olmadığına göre, Erdoğan için onu alt etmenin yolu CHP’deki durumu manivela olarak kullanmak kalıyor. İmamoğlu ve Özel’in İstanbul’un ilçe aday tercihleri de doğrusu Erdoğan’ı malzemesiz bırakmıyor. Zaten CHP İstanbul’u kaybederse faturanın hem İmamoğlu hem Özel çıkacağı, faturayı ise muhalif seçmenin ödeyeceği açık.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Olimpiyatlar tarih yazacak: Ilk kez kadın-erkek sayısı eşit

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin kampanyasında duyurdu: “2024…

5 saat ago

ABD İsrail’in katliamını alkışlarken Çin Filistin’i birleştiriyor

ABD Kongresi 23 Temmuz 2023 tarihli oturumuyla insanlık ve demokrasi tarihinde bir utanç sayfası açtı.…

11 saat ago

Özel’den Erdoğan’a belediye yanıtı: “Al camilerin, trafoların hakkını, düş yakamızdan”

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına…

1 gün ago

Fidan: “Erdoğan-Esad görüşmesi için çalışmalar sürüyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında…

1 gün ago

Hayvanlar, çocuklar: Erdoğan’ın yasada ısrarı neden?

“Seçkinler rahatsız oluyorlarmış, tuzu kurular gürültü yapıyorlarmış, sesi çok çıkan cazgırlar ortalığı velveleye veriyorlarmış. Bunların…

2 gün ago

Tüm tarihin en sıcak günü: Biyoçeşitlilik azalıyor

Dünya, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızla ısınıyor ve bu yıl, bilim insanlarının kaydettiği…

2 gün ago