Hükümet seçim sonrası ekonomide Orta Vadeli Programa devam mesajları verirken Türkiye İstatistik Kurumu Mart ayı enflasyon oranını yüzde 68,5 olarak açıkladı. TÜİK Şubat aynı enflasyom oranını yüzde 67,07 olarak duyurmuştu. Bu enflasyon oranının beklendiği gibi Mayıs-Haziran dönemine dek artmakta olduğunu gösteriyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir önceki ay yüzde 4,53 olan aylık tüketici enflasyon artışının TÜİK tarafından yüzde 3,16 açıklanmasından ümitlenmiş görünüyor. “X” hesabından “Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi” açıklamasını yaptı; “Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir.”
Diğer yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) aylık perakende enflasyon orannı 3,93, yıllık enflasyon oranını ise yüzde 73,25 olarak maçıkladı. Aynı rakamlar ENAG araştırma grubun verilerinde yüzde 5,68 ve 124, 63 olarak görülüyor.
Mart ayında enflasyonun en ağır hissdildiği alan ise yüzde 13,08 ile eğitim oldu.
31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesindeki kampanya döneminde temkinli bir seyirle izleyen ekonomi politikasının seçim yenilgisinin ardından devam edip etmeyeceği, para politikasında ve kadrolarda bir değişiklik olup olmayacağı hem yurt içinde hem de yurt dışında merak edilen konuların başında geliyor.
Özellikle enflasyonla mücadele programında seçimle birlikte bir “U-dönüşü” olup olmayacağı tartışmaları sürerken, 31 Mart’ta AK Parti’nin büyükşehirlerdeki yenilgisinin belli olmasının ardından Ankara’da balkon konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk vurgusu Orta Vadeli Program ve enflasyonla mücadele oldu.
Seçimlerin ardından AK Parti yönetiminin önceliğinin “deprem bölgesinin yeniden ihyası ve ekonomideki sıkıntıların giderilmesi” olacağını belirten Erdoğan, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nı kararlılıkla uygulayacaklarını söyledi.
Erdoğan, “Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını, yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. İş dünyamızdan bürokrasiye, esnafımızdan çiftçimize, tüccarımıza, işçimize, öğrencilerimize kadar herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecekler,” dedi.
2 Nisan’da seçim sonrası ilk kez toplanan AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) sonrasında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan BBC Türkçe’nin aktardığına göre seçim yenilgisinde “enflasyon baskısı ve sonuçlarının” olduğunu belirterek “önleyici tedbirlerin yeterli olmadığını” söyledi. Habere göre Erdoğan, “Enflasyon baskısı ve sonuçlarının 31 Mart’ta derinden hissedildiğini, önleyici tedbirlerin yeterli olamadığını, tüm illerde serzenişlerini dinlediği emekliler başta olmak üzere toplumun birçok kesiminin refah kaybına uğradığını” söyledi.
Erdoğan’ın hemen ardından ekonomi mesajı veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de OVM’ye vurgu yaptı, “açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız,” dedi.
Bakan Şimşek, “Mahalli seçim sonuçları milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır. Başarıya giden yol azim, kararlılık ve sabır ister. Azimliyiz, kararlıyız, başaracağız,” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da 2024 ikinci yarısını işaret etti, “enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız,” dedi.
Yılmaz, “geçen sene ilan ettiğimiz programımızı kararlı bir şekilde uygulayarak bunu başaracağız. Ekonomide yapısal reformlar yaparken, kamu yönetiminin verimliliğini geliştirmeye, demokratik standartlarımızı yükseltmeye, daha etkin işleyen bir adalet sistemi tesis etmeye odaklanacağız,” dedi.
Erdoğan’ın sözlerinin ardından bir açıklama da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’dan geldi.
2 Nisan’da Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile bir araya gelen TCMB Başkanı Karahan, para politikasında kararlı bir duruş sergilediklerini, 2024 ikinci yarısında dezenflasyon tesis edileceğini söyledi.
Karahan, “Dezenflasyona yönelik adımlarımızın finansal koşullara, talebe ve fiyatlama davranışlarına yansıyacağını öngörüyoruz. Aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulları sürdüreceğiz. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, hedeflediğimiz dezenflasyon patikasına başarıyla ulaşmamızı sağlayacaktır,” dedi.
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise toplantılarında enflasyonla mücadeleye olan desteklerini vurguladıklarını ve Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentilerinin olumlu bir yönde seyrettiğini belirtti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…
Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…
Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…
Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…
Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…