Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Yazar: YetkinReport / 01 Mayıs 2024, Çarşamba / Oda: Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’de soykırım işlediği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanında açtığı davaya müdahil oluyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davaya müdahil olacağını duyurdu. Gerekli belgelerin kısa sürede UAD’ye sunulacağını söyleyen Fidan bu kararı 1 Mayıs’ta Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile ortak basın toplantısında açıkladı.
Ankara böylelikle UAD’de İsrail aleyhine karar çıkmasını sağlamayı amaçlıyor. Türkiye daha önce davaya “görüş bildirme” düzeyinde müdahil olan 57 ülke ve kuruluş arasında yer almış, Türkiye’nin tutumu 26 Şubat’ta halen Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğini yürüten Ahmet Yıldız tarafından UAD’ye sunulmuştu.
Fidan, davaya müdahil olma kararının hukukçu ve akademisyenlerle görüşmelerden ve 28-29 Nisan’da Riyad’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliğinin Gazze Temas Grubu toplantısı dönüşünde alındığını söyledi. Fidan temaslarında İslam ülkeleri temsilcilerinin yanı sıra Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Riyad’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Güvenlik ve Dış Politikalar Sorumlusu Josep Borrell Fontelles ile de görüşmüştü.

Müdahil olmak isteyen ülkeler

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği fiillerle Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta UAD’de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak 1200’e yakın kişiyi öldürmesinden sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ tarafından başlatılan askeri operasyonlarda bugüne dek öldürülen insan sayısı 35 bini, yaralanan sayısı da onun iki katını aştı.
Hükümet, davaya neden daha önce müdahil olmadığı için eleştiriliyodu. Hatta Gelecek Partisi Genel Başkanı ve önceki başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin bu davaya öncülük etmiş olması gerektiğini söylemişti.
UAD’deki davaya daha önce Kolombiya ve Nikaragua müdail olmak istemişti. UAD henüz iki ülkenin müdahil olma başvurularına da yanıt vermedi.
Basın toplantısında “İsrail’in suçlarına kefil olan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Fidan şöyle devam etti: “Gazze’de açlıktan ölümler yaşanırken, bölgede toplu mezarlar ortaya çıkarken uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Artık zorlayıcı tepkilerin meydana gelmesi gerekiyor.”

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Gazze, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hakan Fidan, İsrail, Uluslararası Adalet Divanı UAD

OKUMAYA DEVAM EDİN

Papa, Aylan Kurdi’nin babasıyla görüştü
YÖK’ten Sonrasını Düşünmeye Başlayalım
AK Parti bu halde mi erken seçime gitmek istiyormuş?
  • İmamoğlu Davası: Gizli Tanıklar Düşüyor, Hakimler Değişiyor, Süre Uzuyor13 Aralık 2025
  • Sekiz yıllık sessizliğin ardından Kıbrıs’ta konuşma zamanı13 Aralık 2025
  • Ankara’da Suriye Asabiyeti Artıyor: Hem SDG Hem İsrail12 Aralık 2025
  • TBMM’de Çocuk Tacizi: “Üstünü Örtmeye Çalışanlar da Soruşturulsun”12 Aralık 2025
  • Mehmet Akif Ersoy Tutuklandı; İktidarın Medya Prenslerindendi12 Aralık 2025
  • Y Kromozomu ve Erkeklik: Çöküş mü, Evrim mi?11 Aralık 2025
  • Futboldan Medyaya, Siyasete Dek Topyekûn Çürüme: Ne Patlamaz Lağımmış?10 Aralık 2025
  • Uyuşturucu Suçlaması: Habertürk, Yayın Yönetmeni Ersoy’u Görevden Aldı10 Aralık 2025
  • İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim8 Aralık 2025
  • Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?8 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP