Siyaset

CHP’den Emekli Mitingi: “Her ay 5.5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 26 Mayıs’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Büyük Emekli Mitingi” düzenleyerek emeklilerin karşılaştığı sorunları dile getirdi. Mitinge çok sayıda sendikanın yanı sıra Türkiye’nin pek çok ilinden emekliler katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara’da “Büyük Emekli Mitingi” düzenleyerek emeklilerin karşılaştığı sorunları dile getirdi.

26 Mayıs’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen mitinge Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri ve Türkiye’nin pek çok şehrinden gelen emekliler katıldı. Yalnızca Istanbul’un 39 ilçesinden otobüs kaldırıldı.

Binlerce kişinin bir araya geldiği mitingde konuşma yapan CHP lideri Özgür Özel, “Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez” dedi.

Özel, “Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2.5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen var,” dedi.

Mitingde konuşan sendikalar ve kuruluş temsilcileri özellikle emeklilerin ekonomik sıkıntılarına değindi, maaşların ve yaşam koşullarının düzeltilmesini talep etti.

CHP geçtiğimiz hafta da İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi” düzenleyerek eğitimcilerin sorunlarını gündeme getirimişti.  Özel daha önce yaptığı açıklamada “Artık CHP’nin tematik mitingleri olacak. Biz her derdi olan için, haksızlığa uğrayan için sokakta olacağız. Onların demokratik haklarını meydanda dile getireceğiz” demişti.

Emekliler için CHP’nin önerileri

CHP lideri konuşmasında ana muhalefet partisinin emekliler için önerilerini de sıraladı. Özel’in önerileri şöyle:

  • En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
  • Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım
  • İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım
  • Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım
  • Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30’da 1’i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli
  • Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı
  • Bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı
    Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı
  • Emekliler için kart çıkarılmalı
  • Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
  • Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir
  • 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir
  • Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.
  • Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.
  • Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı

Ocak ayında “Emekli Buluşması” yapılmıştı

Özel, 19 Ocak’ta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda emeklilerle bir araya gelmiş, burada emeklilerin sorunlarını dinlemişti. Özel,toplantının ardından emeklilerin aldığı maaşlara değinerek, “emekliler haklarını almasını bilir. hep beraber hakkımızı alana kadar birlikte mücadele edeceğiz,” demişti.

Özel, emeklilerin açlık sınırının altında bir maaş aldığını belirterek “iyileştirme” talebinde bulunmuş, en düşük emekli maaşının asgari ücretten az olmaması gerektiğini söylemişti.

CHP lideri, “Çok farklı siyasi görüşlerden emekliler bugün burada misafirimiz. Bu memlekette esas konuşulması gereken şey, hayat pahalılığı, enflasyon ve onun en başta ezdiği emeklilerken hep isterler ki başka şey konuşulsun. Bu seneyi emekli yılı ilan ettiler, emekli yılının başında emekli ile dalga geçecek rakamlar ilan ettiler. Madem ‘emekli yılı’ dediniz ama gereği yapılmadı, hiç olmazsa bugün emeklilerin günü başka bir şey konuşmayacağım, sırf emeklileri konuşacağım” ifadesini kullanmıştı. 

YetkinReport

Recent Posts

Fransa’da stratejik ittifak tuttu; kazanan sol şimdi ne yapacak?

Fransa'da gerçekleşen son parlamento seçimlerinde muhalefetin beklenmedik zaferi sol kanatta büyük bir coşku ve ümit…

2 saat ago

AK Partinin CHP’den dış politika beklentileri artıyor: neye işaret?

Özgür Özel CHP’yi dış politikada önce çıkarması hem Türkiye’ye dışarıda ayrı bir görünüm vermeye hem…

4 saat ago

Türkiye-Suriye yakınlaşması: Bu Putin’in işi

Geçen hafta Astana’daki Şanghay İşbirliği Teşkilatı zirvesinde diyalog ortağı olarak bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile…

6 saat ago

Yetenekli Bay Cahit Turhan ya da AKP Türkiye AŞ’yi nasıl yönetiyor

Cahit Turhan, Türk teknik bürokrasisinin en köklü kurumlarından biri olan Karayolları Genel Müdürlüğü’nde “Kapıkule-Edirne Yolu…

1 gün ago

Çin sahneye çıkıyor: ortak mı, rakip mi?

Rafet Akgünay (*) Fatih Ceylan (*) Asya-Pasifik veya Hint-Pasifik bölgesi dendiğinde Çin hiç kuşkusuz akla…

1 gün ago

İran’da “reformist” Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı

İran'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar rakibi Said Celili'yi…

2 gün ago