Suriye’nin kuzeyinde PYD ve YPG kontrolündeki alanlarda 11 Haziran’da yapılması planlanan ve Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği yerel seçimler bir kez daha ertelendi.
6 Haziran’da Suriye’nin kuzeyinin büyük bir bölümünü elinde bulunduran Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, seçim sürecine katılan siyasi partiler ve ittifakların talepleri doğrultusunda ve seçim sürecinin demokratik bir şekilde yürütülmesi amacıyla yerel seçimleri erteledikleri belirtildi.
Tartışma yaratan seçimler Ağustos ayına ertelendi. 30 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler daha önce de ertelenerek 11 Haziran’a alınmıştı.
Suriye’nin kuzeyindeki bu yerel seçim özerk yönetimin bir bağımsızlık ilanı olarak değerlendiriliyor.
Suriye’nin kuzeyinde seçimler, Türkiye’nin baskısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen özerk yönetimi Türkiye’nin toprak bütünlüğüne karşı bir tehdit olarak nitelendirerek, gerekirse askeri harekâta başvurulabileceğini belirtmişti.
Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Mayıs’taki toplantısında da bu konu ele alındı ve Türkiye’nin sınır güvenliği ve bölge halkının huzuru için gereken her adımın atılacağı vurgulandı.
Güvenlik kaynakları, Türkiye’nin yerel seçimleri engellemek için yoğun diplomatik çaba gösterdiğini, bu çabaların “bölgede bir güç birliği oluşturarak uluslararası mecrada da karşılık bulduğunu” belirtti. Kaynaklar, ABD’nin de karşı çıkmasıyla erteleme kararı alındığını belirtti.
ABD de desteğini çekti
Suriye’de YPG’yi ve özerk yönetimi destekleyen ABD geçtiğimiz günlerde seçimlerle ilgili bir açıklama yapmış, “seçimlerle ilgili gerekli koşulların sağlanmadığını” belirterek seçimlere destek vermeyeceğini belirtmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Suriye’de yapılacak herhangi bir seçimin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında belirtildiği gibi özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini vurgulamıştı.
Patel, “Suriye’nin kuzeydoğusunda yapılacak seçimlerle ilgili şu anda gerekli koşulların sağlandığını düşünmüyoruz ve bu görüşümüzü Suriye’nin kuzeydoğusundaki ilgili aktörlere de ilettik,” demişti.
Merkezi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) çizgisindeki siyasi partilerin çatı örgütü olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi seçimleri boykot etti. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacağını açıkladı.
Rudaw TV’ye konuşan Konseyin Başkanlık Kurulu üyesi Süleyman Oso, seçimlerin adil olmayacağını ve PYD’nin askeri baskı uygulayarak sonuçları manipüle edeceğini öne sürdü.
Türk güvenlik kaynakları Türkiye’nin tutumuyla birlikte “bölgedeki aşiret, kabile ve toplulukların da kararı protesto ettiğini,” belirtti.