Diyarbakır ve Mardin arasında 15 bin dönüm arazide çıkan yangının çıkış nedenine ilişkin tartışmalar sürerken, savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olabileceği belirtildi.
Sabah’tan Hüseyin Kaçar’ın haberine göre köylülerin ve görgü tanıklarının ifadeleri ile elde edilen deliller ışığında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, detaylı raporun ilgili kurumlar da dinlendikten sonra önümüzdeki günlerde hazırlanacağı belirtildi.
15 kişi hayatını kaybetti
Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Köksalan köyünde 20 Haziran’da başlayan yangın, rüzgârın etkisiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever köylerine sıçradı. Yangın, Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler köylerine kadar ilerledi.
Üç gün süren yangında 15 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi ise yaralandı. Diyarbakır ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Mardin Tabip Odası tarafından hazırlanan ön raporda, yangına havadan müdahale edilmemesinin kayıpların artmasına neden olduğu vurgulandı. Raporda, yangının gece meydana gelmesi ve bazı yerleşim yerlerine ulaşımın zorluğu nedeniyle karadan müdahalenin yetersiz kaldığı belirtildi. Ayrıca, Mardin’de yanık tedavi ünitesinin bulunmaması sebebiyle birçok hastanın civar illere sevk edildiği ve bu durumun kayıpların artmasına sebep olduğu ifade edildi.
Dicle Elektrik’in suç duyurusunda bulundu
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklandığını iddia eden kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Şirketten yapılan açıklamada, yangının sebebi olarak elektrik tellerini gösteren İ.E.’nin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı” belirtildi. Şirket yetkilileri, yangının etkilediği bölgede inceleme yaparak, videoda bahsedilen mezarlığın üzerinden elektrik hattının geçmediğini belirtti.
Geçen yıl Haziran ayında da benzer bir yangının Karabudak kırsal mahallesinde çıktığı ve bu yangının elektrik direklerinden kaynaklandığına dair tespitlerin bilirkişi raporuyla kayıtlara geçtiği belirtildi.
Bu rapor, DEDAŞ’ın yangında asli kusurlu olduğunu ve gerekli bakım ve onarımın yapılmadığını ortaya koydu. DEDAŞ hakkında şikayette bulunan tarla sahiplerinin başvuruları üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda, DEDAŞ’ın yangındaki sorumluluğunun yüzde 70 olduğu ifade edildi.
“Afet bölgesi ilan edilsin”
T24’ten Özlem Ateş Aksoy’un haberine göre, Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü’nün verilerine göre, yangında şimdiye kadar 556 koyun ve keçi öldü. Vücutlarının yüzde 40’ı yanan yüzlerce yaralı hayvan için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınak rehabilitasyon merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Tedavi edilemeyecek durumda olan 250 ağır yaralı hayvan Et ve Süt Kurumu’na kesime gönderildi. Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği ise, tedavi edilebilecek durumdaki hayvanlar için nakil desteği talep etti.
Mardin Tabip Odası, yaşanan mağduriyetlerin hızlıca giderilebilmesi amacıyla bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Yangının halk sağlığını ilgilendiren boyutlarıyla ilgili çalışmalar yapılmasının önemine dikkat çekildi. Yangının elektrik tellerinden çıktığı ve rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı yönündeki ilk bilgilere dayanan rapor, sorumluların tespit edilmesi ve hukuksal sürecin adil bir şekilde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.