TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, kamuoyunda büyük tepki toplayan ve sokak hayvanlarının öldürülmesine olanak tanıyacak olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni” görüşmek üzere 17 Temmuz’da toplandı.
Görüşmelerin ilk gününde teklifin ilk üç maddesi AK Parti’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.
Çarşamba günü başlayan görüşmeler, Perşembe sabahına kadar süren tartışmalara sahne oldu.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler saat 04.00’te tamamlanarak maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi.
Komisyona 18 saatlik yoğun maratonun ardından sabah 6.30’da Pazartesi günü tekrar toplanmak üzere ara verildi.
Sokak hayvanları yasası: Protestolar ve gerginlikler
Toplantı, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında 17 Temmuz saat 14.00’te başladı.
Görüşmelerin başlamasıyla birlikte salonda yer alan sivil toplum örgütü temsilcileri dışarı çıkarıldı. Örgüt temsilcilerinin fikirleri ancak sabaha karşı komisyonda dinlenebildi.
Muhalefet partileri, teklifi “katliam yasası” olarak nitelendirerek geri çekilmesi için ısrarcı olurken komisyon sıraları yoğun tartışma ve gergin anlara sahne oldu.
Meclis önünde toplanan hayvan hakları savunucuları, “Vicdan, merhamet, adalet” ve “Hayvanlar bizim can dostumuz” gibi sloganlar atarak teklifi protesto etti. Oturma eylemi yapan hak savunucuları polis müdahalesi ile meclis önünden uzaklaştırıldı.
Toplantı sırasında, kızı Mahra Melin Pınar’ı sokak köpeğinden kaçarken trafik kazasında kaybeden Derya Pınar, çocuğunun ayakkabısını muhalefet sıralarına fırlattı.
Pınar, ‘Benim çocuğum öldü, siz neyi konuşuyorsunuz’ diyerek tepki gösterdi.
İktidar ve muhalefet arasındaki çatışma
AK Parti’li milletvekilleri, mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğunu savunarak, kanun değişikliğinin gerekliliğini vurguladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, “Köpekler özgürce sokaklarda gezsin diye çocukları evde hapsetmeyi doğru bulmuyoruz” diyerek, teklifi savundu.
Muhalefet milletvekilleri ise kanunun anayasaya aykırı olduğunu ve hayvan haklarına zarar vereceğini belirterek sert eleştirilerinde bulunuyor. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Katliam yasasına izin vermeyeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi. Pek çok muhalefet vekili komisyonda söz alarak yasaya karşı çıktı.
Görüşmelere pazartesi günü devam edilecek.
Kabul edilen ilk üç madde şöyle:
MADDE 1- 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun amacı;” ibaresinden sonra gelmek üzere “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- 5199 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde ve (k) bendinde yer alan “ve hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi “, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” şeklinde değiştirilmiştir.
“f) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,
1. j) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,”
MADDE 3- 5199 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış ve (d) bendinde yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları sahiplenmek” şeklinde, (j) bendinde yer alan “ve güçten düşmüş hayvanların korunması” ibaresi “hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları” şeklinde değiştirilmiştir.