Categories: Siyaset

TSK’da sürpriz atamalar: Hapishaneden sınır operasyon komutanlığına

Erdoğan’ın imzasıyla, TSK’da 187 general ve amiralin ataması yapıldı. Kararnamedeki en önemli değişikliklerden biri sınır hattına ilişkin oldu. Sınır ötesi operasyonlardan sorumlu Metin Tokel İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’nın başına getirildi. Tokel’in yerine Balyoz davasından yargılanarak beraat eden 2. Kolordu Komutanı Levent Ergün getirildi.

Geçen hafta toplanan Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) alınan kararların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı.

9 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 117 generalin ataması yapılırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 38 generalin görev yerleri değişti.

Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı değişti.

Sınır ötesi operasyonlar Balyoz davasından yargılanan Levent Ergün’e

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre kararnamedeki en önemli değişikliklerden biri de sınır hattına ilişkin oldu. TSK’da Suriye, Irak ve İran sınır hattındaki askeri birliklerin komutanları ile ülke genelindeki hava harekâtlarında görev alan üst komutanlarının bazıları değiştirildi.

Deniz Kuvvetleri bünyesinde de muharip birliklerin komutanlarında değişikliğe gidildi. Sınır ötesi operasyonlardan sorumlu olan ve geçen hafta orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’nın başına getirildi.

Tokel, bir dönem Başbakan Binali Yıldırım’ı “Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk” diyerek karşılamasıyla gündeme gelmişti.

Sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi ise bir dönem Balyoz davasından yargılanarak beraat eden Levent Ergün’e verildi. Tokel’in yerine getirilerek 2. Ordu Komutanı olan Ergün de yine geçen haftaki YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilmiş ve TSK’daki en geç orgeneral olmuştu. Ergün aynı zamanda, Tuzla Piyade Okulu’nda, geçen 10 Kasım’da teğmenler arasındaki “Atatürk fotoğrafı” krizi soruşturmasında Yüksek Disiplin Kuruluna başkanlık eden isimdi.

TSK’da Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı değişti

Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda oldu.

Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert Ege Ordusu Komutanlığı’na atanırken, yerine getirildiği Orgeneral Kemal Yeni de Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Özsert Orgenaral Iık Koşaner ve Orgeneral İlker Başbuğ’un KKTC’deki özel sekreterliğini yapmıştı. Özsert’in yerine gelen Orgeneral Kemal Yeni ise Ege Ordu Komutanı olarak görev yapıyordu.

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı’na atandı.

Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’na getirildi. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Metin Gürak’ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. Kadıoğlu’nun daha önce Hava Harp Enstitüsü Müdürü olarak görev yapması, hava kuvvetleri perspektifini istihbarat alanına taşıyacağı yorumlarına da sebep oldu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde de önemli değişiklikler yaşandı. Korgeneral Gültekin Yaralı Kara Harp Okulu Komutanlığı’ndan Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığı’na atandı.

KKTC’deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na İlker Görgülü atandı. Görgülü daha önce Kara Harp Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyordu.

Hava Kuvvetleri’ndeki değişiklikler de dikkat çekici. Özellikle Konya, İzmir, Muğla, Balıkesir, Bandırma, Eskişehir ve Merzifon’daki ana jet üslerinin komutanları değiştirildi.

Deniz Kuvvetleri’nde ise Donanma Komutan Yardımcısı, Kuzey ve Güney Deniz Saha Komutanları gibi kritik pozisyonlarda  değişikliğe gidildi.

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 saat ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

5 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

24 saat ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

1 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

2 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

2 gün ago