Siyaset

TBMM’de Can Atalay oturumu: meclise kan bulaştı, talep reddedildi

TBMM Can Atalay özel oturumu için toplandı. Oturum altı kez kavgalarla bölündü. AK Parti Milletvekili Alpay Özalan, TİP Milletvekili Ahmet Şık’a saldırdı, çıkan kavgada DEM Parti vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve CHP vekili Okan Konuralp’in yaralandığı bildirildi. (Foto: X)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), TİP Hatay Milletvekili seçilen ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Ancak oturum, sert tartışmalar, kavga ve fiziksel şiddetle altı kez bölündü, saldırıya uğrayan DEM Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşı açıldı. 6 kez ara verilen Meclis Genel Kurulu’nda Atalay için verilen genel görüşme talebi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu 16 Ağustos’ta Can Atalay’ın milletvekilliği ile ilgili durumu görüşmek üzere TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısıyla toplandı.

Oturumu, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için fezlekeyi meclis kürsüsünden okuyan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetti.

Milletvekilleri arasında kavgalara sahne olan oturuma 6 kez ara verildi.

Atalay için “genel görüşme” talebi reddedildi. Toplantının ardından meclis tatile girdi.

Muhalefet partilerinin talebinin reddedilmesinin ardından Atalay hakkındaki süreç belirsizliğini koruyor.

Yumruklu kavga

Muhalefet partilerinin dilekçesiyle Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin genel kurulda görüşülmesi için açılan olağanüstü genel kurul yumruklu kavgalarla 6 kez bölündü.

Oturumun başlamasının ardından söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın konuşması sırasında tansiyon yükseldi.

Şık, AK Parti sıralarına dönerek “Sizde hiç utanma yok. Haysiyetiniz yok” dedi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Kes sesini” demesi üzerine Şık, “Sensin şerefsiz!” diye karşılık verdi.

Şık daha sonra, “Hepinizin toplamının bu memlekete Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız. Bu ülkenin en büyük terör örgütü bu sıralarda oturanlardır,” ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine Şık’ın üzerine yürüyen AK Parti vekili Alpay Özalan Şık’a yumruk attı. Bunun üzerine Meclis’te vekiller yumruk yumruğa kavga etti. 

İki vekil yaralandı, Şık ve Özalan’a kınama cezası

Kavgada DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşının yarıldığı ve CHP’li Okan Konuralp’in de yaralandığı bildirildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında tekrar başlayan oturumda, Ahmet Şık ve Alpay Özalan’a kınama cezası verildi.

DEM Partili Kılıç Koçyiğit, yaşananları sert bir dille eleştirdi.

Aranın ardından söz alan Koçyiğit, “Bugün, bu Meclis’in tanık olduğu şey münferit değil. 22 yıllık AKP iktidarının özetidir. Halkın haklarına saldıran, milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını yok sayan, milletvekiline şiddet uygulayan, sonra da utanmadan o görüntüleri montajlayıp mehter marşlarıyla dinleten bir zavallı iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız,” dedi.

CHP lideri Özgür Özel konu ile ilgili yaptığı açıklamada mecliste şiddeti kınadığını belirtti.

Özel, Bu Meclis’te tam dokuz yıl grup başkanvekilliği yaptım. Çok tartışmalar oldu. Bu salonda çok şey gördüm ama kan görmemiştim. Çok utandım. Kadına şiddet görmemiştim, çok utandım. Şiddete kim başvuruyorsa o milletvekilinin partisine bakmadan aynı ceza verilmelidedi.

Can Atalay’ın vekilliği

Toplantının ana gündem maddesi olan Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi talebi reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna karar vermesinin ardından muhalefet partileri ortak bir dilekçeyle meclis başkanlığına başvurmuş, Atalay’ın vekilliğinin tekrar Genel Kurul gündemine alınmasını talep etmişti.

TBMM Başkanı, muhalefet partilerinin dilekçesinin ardından meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Meclis’in görüşmeyi reddetmesinin ardından Atalay ile ilgili belirsizlik sürüyor.

TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın tutukluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi iki kez hak ihlali kararı vermiş, yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara direnerek Atalay’ın tahliye edilmesine engel olmuştu.

Gezi Davası sebebiyle hapis cezasına çarptırılan Atalay ise milletvekilliği ile ilgili milletvekillerine mektup yazdı.

Milletvekillerine seslenen Atalay, “Anayasa gereği seçilmiş Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ı Meclis kütüğüne kaydetme sorumluluğu omuzlarınızdadır. Hatay halkının iradesine sahip çıkma sorumluluğu omuzlarınızdadır,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail çağrı cihazlarıyla bin kadar Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

11 dakika ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

8 saat ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

1 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

1 gün ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

2 gün ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

2 gün ago