Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 20. Olağanüstü Kurultay için hazırlıklarını hızlandırdı. Parti Tüzüğü’nde yapılacak değişiklikler için oluşturulan taslak metin milletvekillerinin görüşlerine sunulurken CHP lideri Özgür Özel bir kez daha erken seçim sinyali verdi.
Bu yıl 93.’sü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışında konuşan Özel, “Cumhurbaşkanı bir CHP’li olacak, İlla bakan konuşacaksa CHP’li bir bakan ya da Türkiye ittifakının bakanı konuşacak,” dedi.
Özel sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık bıçak kemiğe dayandı. Kavgalardan, kutuplaşmalardan sıkıldı. Bütün anketler ortada. Türkiye’nin birinci partisi bütün Türkiye’yi kucaklıyor. Ya gelecek sene ya ondan sonraki sene bakan konuşuyorsa bizden, cumhurbaşkanı yardımcısı konuşuyorsa bizden, cumhurbaşkanı konuşuyorsa bizden. Yolun sonu görülüyor.”
Dilruba Kayserilioğlu CHP lideriyle protokolde yer aldı
Özel’e programda geçtiğimiz haftalarda bir sokak röportajında söylediği sözler sebebiyle tutuklanan ve 29 Ağustos’ta serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu eşlik etti.
Kayserilioğlu’nu cezaevinde ziyaret eden Özel, ziyareti ile ilgili de “İzmir’de bir kardeşimiz bir mikrofona birkaç şey söyledi. Biz dün onu cezaevinde ziyaret ettik. Dilruba’ya koruma memurlarının yanında dedim ki ‘burada racondur. Ziyarete gelen iade-i ziyarete gitmen lazım’ dedim ‘İnşallah Özgür Bey’ dedi. Kendisi 24 saat olmadan iade-i ziyarete geldi. İyi ki varsın Dilruba. CHP, düşünce özgürlüğünü sonuna kadar savunuyor,” dedi.
Genel başkan aday olarak önerilemeyecek
CHP, 2 Eylül’de yapılacak Parti Meclisi toplantısında görüşülecek olan tüzük taslak metnini milletvekillerine sundu.
Öne çıkan değişiklikler arasında mevcut genel başkanın aday gösterilememesi, ancak kendi talebi halinde aday olabilmesi dikkat çekiyor.
Metinde en çok öne çıkan konulardan biri başkan seçimleri oldu. Yeni tüzüğe göre mevcut genel başkanın aday olarak önerilemeyeceği, ancak kendi talebi halinde aday olabileceği belirtiliyor.
Genel başkan yardımcıları ve genel sekreter seçimlerinde de güvenoyu aranacak, genel başkan vekilliği için protokol şartı getirilecek. MYK seçimlerinde ise Parti Meclisi’nin güvenoyuna başvurulması planlanıyor.
Danışma kurullarının gündemini MYK belirleyecek ve Büyük Danışma Kurulu oluşturulacak.
Taslakta, TBMM başkanı ve başkanvekillerinin MYK’da yer alması öneriliyor. Genel başkan, tek başına Parti Etik Kurulu üyelerini belirleyemeyecek; bu üyeler, genel başkan tarafından belirlenen 10 kişi arasından dijital demokratik katılım yoluyla seçilecek.
Seçilme hakkı için en az bir yıl üyelik şartı
Taslağa göre parti üyeliği tanımı da genişletiliyor. Parti üyelerinin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl süreyle üye olma şartı getirilecek. Ayrıca, düzenli aidat ödeme, eğitim alma, parti toplantılarına katılma gibi şartlar getiriliyor. Bu değişiklikle “yığma üyeliklerin” önüne geçilmesi hedefleniyor.
Milletvekili ve belediye başkanı adaylarının belirlenmesinde yeni bir sistem öngörülüyor. İl ve ilçe örgütlerinin tavsiyesi doğrultusunda Parti Meclisi’nin karar vermesi planlanıyor. Önseçim yapılıp yapılmaması konusunda da örgütün görüşü esas alınacak.
Milletvekilleri ve belediye başkanları için üç dönem sınırlaması getiriliyor. Ancak ön seçimden çıkan adaylar için bu kuralın işletilmeyeceği belirtiliyor.
Nüfusu 20 bini aşan yerlerde milletvekilleri, belediye il genel meclis üyeleri, partili belediyeler ve belediyelerde çalışanlar, ilçe delegeliği için aday olamayacak.
Kadın kolları
Taslak metin, kadın ve gençlik kolları kongrelerinin ana kademe ilçe ve il kongreleri ile eşzamanlı olarak yapılmasını öngörüyor. Ayrıca, bu kolların seçim, çalışma ve etkinliklerinin ana kademe ile uyumlu olması beklenecek. Ayrıca, mevcut tüzükte yüzde 33 olan cinsiyet kotasının kademeli olarak yüzde 50’ye çıkarılması öngörülüyor.
Yeni tüzükle birlikte “Dijital Demokratik Katılım” kavramı öne çıkıyor. Üyelerin dijital mecralardaki parti faaliyetlerine katılmaları ve yaygınlaştırmaları bekleniyor. Ayrıca, il ve ilçe kongrelerinin yanı sıra kurultayın da üç yılda bir yapılması öneriliyor.
Sivas Kongresi’ne atıf
Olağanüstü Kurultay maratonu, Sivas Kongresi’ne atıfla 4 Eylül 2024 tarihinde Sivas’ta başlayacak. Resmi törenin ardından CHP Parti Meclisi üyeleriyle il başkanları ve MYK toplanacak. 5 Eylül’de Ankara’da devam edecek kurultayda tüzük komisyonu son kez bir araya gelecek.
Kurultayın resmi tarihi 6-8 Eylül olarak belirlenirken, ilk gün tüzük maddeleri oylanacak ve ardından program çalıştayı yapılacak. CHP’nin 101. kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’de ise Anıtkabir ziyareti gerçekleştirilecek.
CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici, Medyascope’a verdiği demeçte bazı konularda hemfikir olduklarını ancak netleşmeyen noktalar olduğunu belirtti.
Dönem sınırlaması konusunda fikir birliği olduğunu ifade eden Binici, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter seçimlerinde güven oylamasının tüzüğe entegre edileceğini söyledi.
CHP içi hizip tartışmaları
Tüzük değişikliği süreci, parti içinde bazı tartışmaları da beraberinde getirmişti.
Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkisi ve parti içi hizipleşme konuları gündemde. Bazı yorumcular, CHP’nin 31 Mart seçimlerindeki başarısına rağmen iç çekişmelerle bu kazanımları heba edebileceği uyarısında bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tüzük taslağını oluştururken geniş bir istişare süreci yürütüyor. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerin yanı sıra, il başkanları ve parti meclisi üyelerinin görüşleri de alınıyor.
Tüzük değişikliği süreci, CHP’nin geleceğini şekillendirmesi açısından kritik öneme sahip.
Erdoğan-Bahçeli: Ahlat’ta “kankalık” ve CHP’nin irtifa kaybı