Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

5 milyondan fazla borcu olanlar “vergi yüzsüzü” diye teşhir edilecek

Yazar: YetkinReport / 01 Eylül 2024, Pazar / Oda: Ekonomi

Şimşek: 5 milyonun üzerinde vergi borcunu 30 Eylül’e dek ödemeyenler 15 Ekim’den itibaren “vergi yüzsüzü” ilan edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 30 Eylül’e kadar 5 milyondan fazla ödenmemiş vergi borcunu kapatmayanların isimlerinin 15 Ekim’den itibaren “vergi yüzsüzü” olarak teşhir edileceğini açıkladı.

Eylül ayının bu durumdaki mükellefler için son fırsat olduğunu söyleyen Şimşek, Anadolu Ajansı muhabiri Mert Davut’a yaptığı açıklamalarda, bunun ekonomik krizden çıkış programının bir parçası olduğuna ve “kayıt dışılıkla mücadele ile vergide adalet ve etkinliği sağlama” amacını taşıdığına dikkat çekti.
6 Şubat deprem bölgesindeki mükelleflerin bu uygulamanın dışında tutulacağını vurgulayan Şimşek şunları söyledi:
• “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik.
• “Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağı. (…) Açıklayacağımız ‘vergi yüzsüzü’ listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz.”

Vergi borcu listeleri

Şimşek’in verdiği bilgilere göre, listelerde 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan vergi ve cezalar yer alacak. Bu kapsamda, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacak.
Şimşek, iki ayrı liste açıklayacaklarını da söyledi. Bir liste, ödenmemiş vergi borcu ve cezası olanları kapsayacak. Diğeriyse, borçlu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden, “tarhiyatları” (vergilendirilecek net miktar üzerinden oranları) 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşenlerin listesi olacak.

Söylentilerin ağır faturası

Öte yandan gazeteci Erdal Sağlam’ın 10Haber sitesinde yayınladığına göre, ekonomi yönetimi “Şimşek istifa ediyor” söylentilerinin ekonomiye maliyetini  hesapladı. Buna göre söylentilerin ekonomiye maliyeti, çoğu Merkez Bankası döviz rezervlerinden yapılan satıştan kaynaklanmak üzere 10 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Mehmet Şimşek’in vergi adaleti çerçevesinde büyük şirketlere vergi affı ve muafiyeti getirilmesine karşı çıktığı, oysa AK Parti’nin bu konuda içeriden gelen baskıyı kendisine yansıttığı için istifa edeceği söylentileri hemen Cumhurbaşkanlığı ve ardından kendisi tarafından yalanlanmıştı.
Şimşek’in “vergi yüzsüzleri” konusunda yaptığı uyarının de ekonomi ve siyaset dünyasında yankıya yol açması bekleniyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Erdal Sağlam, Hazine ve Maliye, istifa, Mehmet Şimşek, vergi, vergi yüzsüzü

OKUMAYA DEVAM EDİN

Suudi Arabistan’dan Chevron’a son enerji anlaşmaları ve Türkiye’nin yönü
Üç maddede 24 Mart siyaset özeti
Enflasyonla mücadelede yaşadığımız zorluklar
  • AB’den Somut İşaret Yokken Bu Bayram Havası Nedir?7 Şubat 2026
  • Suudi Arabistan’dan Chevron’a son enerji anlaşmaları ve Türkiye’nin yönü7 Şubat 2026
  • Öcalan’a Umut Hakkı Tanınırsa, Demirtaş ve Kavala İçin de Geçerli Olacak6 Şubat 2026
  • Schengen Kıbrıs’ta Sessizce Bölünmenin Kapısını mı Açıyor?6 Şubat 2026
  • Çocuklar ve Dijital Güvenlik5 Şubat 2026
  • İran, ABD’yle İstanbul’da Buluşmaktan Neden Caydı?5 Şubat 2026
  • ABD Medyasında Deprem: Washington Post 300 Gazeteciyi İşten Çıkardı5 Şubat 2026
  • Bahçeli’ye sordum: Apo’ya Umut Hakkına Hükümet Ne Diyecek?4 Şubat 2026
  • Danıştay Kararı: Melih Gökçek’e Bu Defa Dokunulabilecek mi?4 Şubat 2026
  • ABD-İran Görüşmesi İstanbul’da Ama Hala Yürekler Ağızda3 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP