Siyaset

CHP’de iç hareketlilik tüzük kurultayı ile son bulur mu?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, merakla beklenen tüzük kurultayına günler kala partinin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Ankara’da görüştü.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, merakla beklenen tüzük kurultayına günler kala partinin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Ankara’da görüştü.

1 Eylül’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mogan Tesisi’nde yapılan toplantıya Ankara İl Başkanı Ümit Erkol da katıldı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre yemekli toplantıda “son dönemdeki cumhurbaşkanı adaylığı tartışması dahil güncel siyasi başlıklar ele alındı. Sonrasında Yavaş yemekten ayrıldı.”

Yavaş ve Kılıçdaroğlu toplantısı: Tüzük değişikliği masada

Erkol’un ANKA’ya yaptığı açıklamaya göre 2,5 saat süren görüşmede Özel geçtiğimiz günlerde milletvekillerinin görüşüne sunulan tüzük değişikliği ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı.

Erkol, “Sayın Kılıçdaroğlu zaman zaman küçük sorular sorarak konuyu daha da açıklayıcı hale getirmeye çalıştı,” dedi.

Habere göre Özel, Kılıçdaroğlu’na kendi genel başkanlığı sırasında vadettiği tüzük değişikliklerinin de taslak metinde yer aldığını belirtti, yeni bir önerisi olup olmadığını sordu.

Kılıçdaroğlu’nun taslağın son halini gördükten sonra detaylı görüşlerini paylaşacağı belirtildi.

Erkol “bu görüşmenin tekrarlanma olasılığı yüksek,” dedi.

Parti içi çalkantı ve görüşme trafiği

CHP 4-9 Eylül tarihleri arasında Olağanüstü Kurultay’a gidiyor. Tüzük değişikliğinin hayata geçirileceği Kurultay, parti içi husumet tartışmalarının devam ettiği bir dönemde merakla takip ediliyor.

Özel daha önce CHP’nin önceki liderleri Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile görüşmüş, bu toplantı da tartışma yaratmıştı. Hemen ardından Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ile bir araya gelmişti.

CHP lideri Özel, genel seçim yenilgisiyle birlikte parti içinde yükselen değişim talepleri ve lider değişikliğinin ardından yapılacak tüzük değişikliği ile “CHP-içi çalkantı” tartışmalarına da son vermek niyetinde.

Bu anlamda Özel, tüzük değişikliği sürecinde İstanbul İl Danışma Kurulu toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. Tüzük milletvekillerine ve Ankara İl Danışma Kurulu’na sunuldu.

Taslak Parti Meclisi, TBMM Grubu ve Ankara İl Danışma Kurulu’na sunulduktan sonra buradan gelen değişiklik önerileri de taslağa yansıtılacak.

CHP’de iç hareketlilik artacak mı?

Kılıçdaroğlu ile yapılan toplantı sonrasında basına yansıyan bilgilere göre parti içinden gelen değişiklik önerileri ile ilgili yine eski CHP lideri ile irtibat halinde olunması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili ismi geçen Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da bulunması dikkat çekti.

Yavaş, bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tartışmalara meze olmak hiç hoşumuza gitmiyor. Bunların CHP içerisinde bir iç çatışma yaratmaktan başka bir gaye gütmediğinin ve bizim bunların içinde olmayacağımızı herkesin bilmesini istiyorum,” dedi.

Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ise cumhurbaşkanlığı adaylığı için “CHP’li bir belediye başkanını Çankaya Köşkü’nde göreve başlatacağız. Yeniden parlamenter sisteme dönmek için adımlar atacağız,” dedi.

Tüzük Kurultayının ardından CHP’deki iç hareketliliğin artması da beklentiler arasında.

Gazeteci Sedat Bozkurt Kısa Dalga’daki yazısında Kılıçdaroğlu-İmamoğlu görüşmesinin ardından Kılıçdaroğlu, Özel ve Yavaş’ın bir araya gelmesine dikkat çekti.

Bozkurt, “İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu görüşmesinde parti yönetimine ilişkin eleştiriler dillendirildi. Bu eleştirileri her iki taraf da onayladı,” dedi.

Bozkurt şu değerlendirmede bulundu: “Kılıçdaoğlu ve Yavaş görüşmesinde de İmamoğlu’na ilişkin eleştirilerin dillendirilmesi bekleniyor. Burada ifade edilen eleştirilerde de görüş birliğine varılma ihtimali yüksek.”

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 saat ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

5 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

24 saat ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

1 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

2 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

2 gün ago