Categories: Siyaset

İngiliz ve Amerikan istihbarat şefleri uyardı: “Dünya düzeni tehdit altında”

CIA ve MI6 şefleri Financial Times’da ortak bir makale kaleme aldı. Makalede Rusya, Çin ve Orta Doğu’yu öne çıkaran iki başkan, “dünya düzeni Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük tehditle karşı karşıya” dedi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, ortak bir makale kaleme aldı, iki şef, “dünya düzeni Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük tehditle karşı karşıya” dedi.

İki istihbarat şefi, Financial Times gazetesinin hafta sonu düzenlenen etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğin ardından gazetede iki şefin imzasıyla bir makale yayımlandı.

Burns ve Moore, kaleme aldıkları makalede “Uluslararası dünya düzeninin, göreceli barış ve istikrara yol açan ve yükselen yaşam standartları, fırsatlar ve refah sağlayan dengeli sistemin Soğuk Savaş’tan bu yana görmediğimiz bir şekilde tehdit altında olduğuna şüphe yok,” ifadelerini kullandı.

Rusya, Çin ve Orta Doğu konularını öne çıkaran iki şef, ABD-Birleşik Krallık arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. İkili, “Birbirimizden daha güvenilir ve daha saygın müttefikimiz yok,” dedi.

Burns ve Moore’un makalesi, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın 13 Eylül’de gerçekleştireceği Washington ziyareti öncesine denk geliyor. Starmer’in bu ziyareti, görevine başladığı Temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği ikinci ABD ziyareti olacak.

İstihbarat şeflerinden ortak mesaj

İki istihbarat başkanı, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına karşı ortak mücadelelerini vurgulayarak, “CIA ve MI6 Putin’in Ukrayna’daki saldırganlığına birlikte karşı koyuyor. Bunun geldiğini önceden gördük ve tüm dünyayı uyarabildik. Bu kapsamda bazı gizli istihbarat bilgilerini dikkatli bir şekilde dünyayla paylaştık” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın son dönemde gerçekleştirdiği Kursk taarruzuna ilişkin değerlendirmede bulunan CIA Direktörü Burns, “Önemli bir taktik başarı” olarak nitelendirdiği bu hamlenin “Rus eliti arasında bu savaşın nereye gittiğine dair sorular uyandırdığını” belirtti. Ancak iki şef de “Putin’in iktidarının zayıfladığına dair bir kanıt görmediğini” de sözlerine ekledi.

MI6 Başkanı Moore ise Rus istihbarat faaliyetlerine dikkat çekerek, “Rus istihbarat servisleri bazı davranışlarında biraz vahşileştiler” dedi ve ekledi: “Avrupa genelinde yürütülen sorumsuz sabotajları engellemek için birlikte çalışmaya devam ediyoruz.”

Teknolojinin istihbarat faaliyetlerindeki rolüne de değinen ikili, “Şimdi yapay zekayı, üretken yapay zeka dahil olmak üzere, istihbarat faaliyetlerini etkinleştirmek ve geliştirmek için kullanıyoruz” dedi. Ukrayna savaşının teknolojinin savaştaki rolünü nasıl değiştirdiğine dikkat çeken liderler, “ticari uydular ve insansız hava araçları ile sosyal medyanın” önemini vurguladı.

“Gazze’de daha ayrıntılı bir teklif gelebilir”

İki şef, Çin’in yükselişini “yüzyılın başlıca istihbarat ve jeopolitik sorunu” olarak tanımladı ve kurumlarını bu yeni tehdide göre yeniden yapılandırdıklarını açıkladı.

Burns, özellikle CIA’nin geçtiğimiz üç yıl içinde istihbarat servisinin Çin için ayırdığı bütçenin yüzde 20’ye yükseltildiğini, ve geçtiğimiz yıl iki kere Çin’e gittiğini vurguladı.

Moore ise Çinli mevkidaşları ile düzenli iletişim içinde olmanın “hayati” önemde olduğunu vurguladı.

Ortadoğu krizine de değinen Burns, Gazze’de ateşkes ve rehine anlaşması konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin, “Önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bir teklif gelebilir” dedi.

İkilinin kaleme aldığı yazıda, “Ortadoğu’da MI6 ve CIA bir ateşkes ve rehine anlaşması için durmaksızın çabalıyor. Bu yolla Filistinlik sivillerin kayıpları sona elebilir. 11 Aydır Hamas’ın elindeki rehineler evlerine dönebilir,” ifadelerine yer verdi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 saat ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

5 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

24 saat ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

1 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

2 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

2 gün ago