Categories: Siyaset

Özgür Özel’den Türkevi açıklaması: “jest gördüysek fazlasını yapmışızdır”

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddiaları ile soruşturma açılması gündemdeki yerini korurken, iddialarda ismi geçen Türkevi önünde açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel “Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil” dedi. (Foto: CHP)

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddiaları ile soruşturma açılması gündemdeki yerini korurken, iddialarda ismi geçen Türkevi önünde açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel “Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil” dedi.

ABD’nin New York kentinde bulunan Özel, Türkevi önünde New York Belediye Başkanı Adams hakkında açılan ve Türk yetkililerinin de isminin geçtiği soruşturma ile ilgili sorulan sorulara yanıt verdi.

Özel, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD’ye saldırıldığında önemli bir jest yaptı ve burada böyle bir bina yapılırken Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kimseye yakışmaz” dedi.

Özel savundu: “jest gördüysek fazlasını yapmışızdır”

İddialarda adı geçen ve açılışı da tartışmalara sebep olan Türkevi’nin önünde açıklama yapan Özel, yolsuzluk iddiaları ile ilgili “Türkiye öyle bir acziyet içinde değil” dedi.

Özel şöyle konuştu:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD’ye saldırıldığında önemli bir jest yaptı ve burada böyle bir bina yapılırken Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kimseye yakışmaz. Ben bunları yakın yere koymam ama bu böylesi bir binanın hepimizin gurur duyduğu böyle bir binanın kazandırılması sürecinde jest gördüysek fazlasını Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliğine tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun parayla pulla ölçülecek tarafı yok, güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirirdi zaten.”

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir Türk hükümet yetkilisinden” 100 bin dolardan fazla yasadışı hediye kabul ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Türkevi iddianamede

Federal savcılar tarafından hazırlanan iddianamede Adams Türk vatandaşlarından “lüks seyahatler, otel konaklamaları ve uçak biletleri” gibi hediyeler almakla ve 2021 yılındaki belediye başkanlığı seçim kampanyası için Türk kaynaklardan yasadışı bağışlar almakla suçlanıyor.

İddianamede Adams’ın bu hediyelere karşılık Türk yetkililere çeşitli konularda yardımcı olduğu iddia ediliyor.  Suçlamaların arasında New York’ta bulunan Türkevi’nin açılması sürecinde Başkan Adams’ın New York İtfaiyesi tarafından yürütülen denetleme sürecine müdahale ettiği, Türkevi’nin pek çok güvenlik eksiği olmasına rağmen bu şekilde açılmasına izin verildiği iddiası da yer alıyor.

Eylül 2021’de açılan Türkevi Birleşmiş Milletler binasının tam karşısında yer alıyor. Türkevinde Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu bulunuyor.

Türkiye ile ilişkiler

İddianamede, Adams hakkındaki iddiaların bir kısmı şöyle:

1. Adams’ın İstanbul’daki St. Regis otelinin “Bentley Odası”nda indirimli konakladığı, iki günlük konaklama için yaklaşık 7.000 dolar değerindeki odaya sadece 600 dolar ödediği,

2. 2021 yılında, bir Türk diplomatın talebi üzerine, Adams’ın New York İtfaiye Departmanı’na baskı yaparak yeni Türk konsolosluk binasının yangın denetimi yapılmadan açılmasını sağladığı,

3. Adams’ın Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde, bir Türk yetkilinin talebi üzerine, Türkiye hükümetine “düşman” olduğu iddia edilen bir Türk toplum merkeziyle ilişkisini kestiği,

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Yetenekli Bay Mustafa Aydın’lara karşı CHP ne demeli?

Birgün gazetesinde Timur Soykan çok çarpıcı bir habere imza attı bir kere daha. Kısaca kendi…

3 saat ago

New York Belediye Başkanı’na Türkiye bağlantılı soruşturma

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir…

15 saat ago

CHP’de cumhurbaşkanlığı tartışması: Yavaş “rahatsızım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son günlerde gündemde üst sıralara…

1 gün ago

Şimşek’te BDDK rahatsızlığı: inceleme başlatılsın, gereği yapılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe denetlemekle sorumlu olduğu banka…

1 gün ago

BDDK başkan yardımcısına düğün hediyesi etik mi, irtikap mı rüşvet mi?

“Olur şey değil” diyemiyorum, olmuş! Timur Soykan’ın Birgün’deki haberine göre BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın,…

1 gün ago

Erdoğan’ın Hitler-Netanyahu benzetmesi yankılandı: İsrail’i durdurun!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 24 Eylül’de BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “İsrail’i durdurmak için daha ne…

2 gün ago