Siyaset

Dışişleri’nden ABD yolsuzluk açıklaması: “içişlerine karışmayız”

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında açılan ve Türkevi ve Türk yetkililerin de adının geçtiği yolsuzluk soruşturması ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız söz konusu olamaz,” dedi. (Foto: AA)

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında açılan ve Türkevi ve Türk yetkililerin de adının geçtiği yolsuzluk soruşturması ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız söz konusu olamaz,” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Öncü Keçeli, “Yurtdışındaki temsilciliklerimiz görevlerini Viyana Sözleşmesine ve uluslararası diplomatik teamüllere uygun olarak ifa etmektedirler. Herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız söz konusu olamaz,” dedi.

Keçeli, “New York’ta devam eden hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Tabiatıyla Viyana Sözleşmelerinden kaynaklanan haklarımızı saklı tutuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk soruşturması: Adams hakim karşısına çıktı

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir Türk hükümet yetkilisinden” toplamda 100 bin dolardan fazla yasadışı hediye kabul ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Federal savcılar tarafından hazırlanan iddianamede Adams Türk vatandaşlarından “lüks seyahatler, otel konaklamaları ve uçak biletleri” gibi hediyeler almakla ve 2021 yılındaki belediye başkanlığı seçim kampanyası için Türk kaynaklardan yasadışı bağışlar almakla suçlanıyor.

İddianamede Adams’ın bu hediyelere karşılık Türk yetkililere çeşitli konularda yardımcı olduğu iddia ediliyor. Adams’ın yardımcı olduğu konular arasında New York’taki yeni Türkevi binasının güvenlikle ilgili denetlemelerden geçmeden açılmasını sağladığı iddia ediliyor.

Soruşturma kapsamında 27 Eylül’de hakim karşısına çıkan Adams, suçlamaları kabul etmedi.

“Suçlu değilim sayın hakim” sözlerini kullanan Adams’ın avukatı, gelecek hafta iddialara itiraz dilekçesi vereceklerini açıkladı.

Dava hakkında dosyada ismi geçen hiçkimseyle temasa geçmemesi karşılığında serbest bırakılan Adams 2 Ekim’de tekrar duruşmaya çıkacak.

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye’nin BRICS başvurusu ve Erdoğan’ın gidişi neden açıklanmıyor?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin Nev York Belediye Başkanı Eric Adams’ın rüşvet soruşturmasının merkezinde Türkiye’nin…

35 dakika ago

Yetenekli Bay Mustafa Aydın’lara karşı CHP ne demeli?

Birgün gazetesinde Timur Soykan çok çarpıcı bir habere imza attı bir kere daha. Kısaca kendi…

1 gün ago

Özgür Özel’den Türkevi açıklaması: “jest gördüysek fazlasını yapmışızdır”

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye bağlantılı yolsuzluk iddiaları ile soruşturma açılması gündemdeki…

1 gün ago

New York Belediye Başkanı’na Türkiye bağlantılı soruşturma

New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında Türkiye vatandaşlarından ve “en az bir…

2 gün ago

CHP’de cumhurbaşkanlığı tartışması: Yavaş “rahatsızım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son günlerde gündemde üst sıralara…

2 gün ago

Şimşek’te BDDK rahatsızlığı: inceleme başlatılsın, gereği yapılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe denetlemekle sorumlu olduğu banka…

2 gün ago