Categories: Siyaset

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK’nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan’a seslendi, “örgütün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin,” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK’nın ömür boyu hapse mahkûm lideri Abdullah Öcalan’a seslendi, “örgütün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin,” dedi.

1 Ekim’deki TBMM açılışında DEM Parti milletvekilleriyle el sıkışmasının ardından barış mesajı vererek açılım tartışmaları başlatan Bahçeli, 15 Ekim’de MHP grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK lideri Abdullah Öcalan’a seslenerek, “örgütün tasfiye edileceğini ilan etsin.” dedi.

Bahçeli konuşmasında, “Türkiye’ye getirilirken ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen terörist başı buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin,” ifadelerini kullandı.

1999 yılında Nairobi’de yakalanarak Türkiye’ye getirilen PKK lideri Öcalan uçaktaki ilk ifadesinde “bir hizmet olsa yaparım,” “Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim. Fırsat verirseniz hizmet ederim,” demiş, bu sözleri basına yansımıştı.

Gazeteci Amberin Zaman, 10 Ekim’de Al Monitor haber sitesinde yayımlanan haberinde hükümetin İmralı Cezaevindeki Öcalan ile Irak’ın Kandil dağında bulunan PKK liderliğini görüştürdüğünü, silah bırakmalarını istediğini iddia etmişti.

YetkinReport’a konuşan üst düzey güvenlik kaynakları bu iddiayı yalanlarken Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum “Devlet çözüm almadığı süreci tekrarlamaz,” demişti. (Konu ile ilgili Murat Yetkin’in değerlendirmesini buradan okuyabilirsiniz: “Yeni hedef DEM Parti’yi “kazanıp” PKK’yı ayrı çözüme zorlamak”)

“Biz elimizi süreç için değil kardeşlik için uzatırız”

Açılım ve Anayasa tartışmalarının gündeminde kürsüye çıkan MHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından bile geçirmesin. Kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler. Devlet terör örgütüyle müzakere etmez kıran kırana mücadele eder.”

“Günlerdir uzattığım elden farklı sonuçlar çıkaranlar elimi devlet millet ve vatan için uzattığımı gönülden istediğimi bilmeleri faydalarına olacaktır. Biz elimizi süreç için değil, kardeşlik için uzatırız. Hakkari de bizim Edirne de bizim, İzmir de bizim Şırnak da bizim. Gün birleşme, dayanışma günüdür. Bizim gönlümüzde herkese yer vardır.”

“Ya siyaset ya terör, ya siyaset ya silah, arası, ortası, şurası, burası yoktur. Bölücü terörün kökü kazınmalı, bin yıllık kardeşlik pekişmelidir. DEM Parti’nin uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamından uzak durması herkesin hayrınadır. Türk-Kürt kardeştir, araya giren kalleştir, kamburdur, kanser hücresidir, kahrolmaya mahkumdur.”

“Anayasa’nın 4 maddesiyle meselesi olanlar”

Anayasa tartışmalarına da değinen Bahçeli “Anayasanın ilk 4 maddesiyle meselesi olanlarla görülecek hesabımız olacaktır,” dedi.

TMBB Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” cümlesinin değiştirilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının tartışma yaratmasının ardından konuşan Bahçeli, “Türk devlet felsefesine hangi açıdan bakarsak bakalım devlet millettir, millet devlettir. Devleti milletten ayırmak su katılmamış bölücülüktür ve çok tehlikelidir. Devlet, ülkesi ve milletiyle bir ve bütündür. ikisini birbirinden ayırmak, ayrı değerlendirmek zaman zaman da çatıştırmak büyük bir ihanettir. Devleti milletten ayırmak milleti de devletten ayırmak büyük bir şuursuzluktur,” dedi.

Erdoğan: “İlk 4 madde ile Cumhur İttifakı’nın bir sorunu yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Ekim’de bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ardından yaptığı açıklamada Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalara değindi.

Erdoğan, “Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı’nın herhangi bir sorunu olmadığını tekraren ifade etmek istiyorum” dedi.

Erdoğan “Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açılım tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Kimse kusura bakmasın uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına biz izin vermeyiz. Buna kayıtsız da kalmayız. Bölgemizde bunca ateş varken ve bu ateş her gün biraz daha ülkemiz sınırlarına yaklaşırken herkes aklını başına almalı, sorumlu davranmalı, sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir. Burada şunu da hatırlatmakta fayda olduğuna inanıyorum. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor. Bölücü terör dahil, Türkiye’ye ve Türk demokrasisine yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdır. Milletimizin hafızasında yer edilmiş kötü sahnelerin tekrar yaşanmasına müsaade etmeyiz ve etmeyeceğiz,” dedi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

  Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de…

10 dakika ago

Mehmet Şimşek açıkladı: Kredi kartı vergisi Çelik Kubbe için

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AK Parti’nin Savunma Sanayii Destek Fonuna (SSDF) aktarılmak üzere…

1 gün ago

Daron Acemoğlu’na Nobel Ödülü: ülkelerin zenginleşme sırları

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron…

2 gün ago

Kredi kartı vergisine tepki, bankalardan limit düşürme uyarısı

AK Parti'nin kullanım limiti 100 bin lira ve üstü olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destek…

2 gün ago

NATO, Şangay, BRICS: bütün tuşlara birden basmak

Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957’de Roma Antlaşması ile altı devlet olarak kurulmasından başlayarak, çevresindeki benzeri…

2 gün ago

Bir bardak suda Üçüncü Madde fırtınası: sadece gündem saptırma değil

Artık gündemi halkın geçim sıkıntısından, ekonomiden saptırma hamlesi olarak dahi sayamıyoruz daha resmen açıklanmadan bıktıran…

2 gün ago