Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

6 Şubat depremlerinin ikinci yılı: Anmalar, mücadele ve adalet arayışı

Yazar: YetkinReport / 06 Şubat 2025, Perşembe / Oda: Siyaset
6 şubat depremlerinin ikinci yılı

Türkiye’nin modern tarihindeki en büyük doğal afeti olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Depremden etkilenen 11 ilde binlerce vatandaş, kaybettikleri yakınlarını anmak için ilk depremin meydana geldiği saat olan 04:17’de anma etkinlikleri düzenledi.

Türkiye’nin modern tarihindeki en büyük doğal afeti olan ve en az 53 bin 725 kişinin hayatını kaybettiği, 107 binden fazla kişinin yaralandığı 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti.

Depremden etkilenen 11 ilde binlerce vatandaş, kaybettikleri yakınlarını anmak için ilk depremin meydana geldiği saat olan 04:17’de anma etkinlikleri düzenledi.

Sessiz yürüyüş

En büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da vatandaşlar, “Sessiz Yürüyüş” yaparak Atatürk Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada afette yaşamını yitirenler için 65 saniye saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Depremin hasara uğrattığı Adıyaman, Adana, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Osmaniye ve Kilis’te anma etkinlikleri düzenlendi.

Adıyaman’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katılımıyla binlerce kişi, halen 04.17’yi gösteren ve kentin simgesi haline gelen saat kulesine kadar yürüdü.

6 Şubat depremlerinin ikinci yılı

2010 Haiti depreminden bu yana dünya çapında en ölümcül deprem olan 6 Şubat depremleri, Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 11 ilde toplam 518 bin konutun yıkılmasına veya ağır hasar görmesine neden oldu.

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, bölgedeki sorunlar devam ediyor. Gazete Duvar’a konuşan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin açıklamasına göre, kentte 56 bin kişi hala konteynerlerde yaşıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, dün Adıyaman’da yaptığı açıklamada, “100 depremzededen 63 tanesi ya konteynerde ya da gurbette,” dedi.

Özel, ilk yılda sadece yüzde 2,5’lık bir kısmın teslim edildiğini, şu anda ancak yüzde 30 seviyesinde olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta konteyner kentlere yerleştirilen 118 bin depremzededen 70 bini hala geçici barınma alanlarında yaşıyor.

Deprem bölgesinin genelinde altyapı sorunları devam ederken, birçok aile temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Konteyner kentlerde yaşayan bazı vatandaşlar elektrik faturaları ve vergilerle ilgili sıkıntılar yaşıyor, bu konuda devletten daha fazla destek ve muafiyet talep ediliyor.

Hukuk savaşı sürüyor

En büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da, yıkılan binalarla ilgili hukuki süreçler devam ediyor. Birçok dosyada henüz iddianameler hazırlanmadı.

Aposto’dan Melisa Gülbaş’ın  “2 yıldır gelmeyen adalet: Hatay’daki deprem davaları ne durumda?” haberine göre, depremde yakınlarını kaybedenler adalet arayışlarını sürdürüyor.

11 ildeki deprem davalarını takip eden ve Rana Apartmanı’nda anne ve babasını kaybeden Avukat Eren Can,  “Antakya’da dosyalar hiç ilerlemiyor. 2 yıl geçmesine rağmen 32 kişinin vefat ettiği Rana Apartmanı’nda henüz bir ceza davası açılmadı. Birçok dosyada da iddianameler yeni yeni düzenlenebildi” dedi.

Adalet Peşinde Aileleri Platformu temsilcisi Döne Kaya da kamu görevlileri ve diğer sorumluların “bilinçli taksirle öldürme” değil, “olası kastla öldürme” suçundan yargılanmasını talep ediyor.

Erdoğan: “ihya hamlemize devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “İlk günden beri devlet ve millet olarak ‘bir oluruz’ dedik ve depremden etkilenen bölgelerimizden elimizi bir an olsun bile çekmedik” dedi. Erdoğan, “Bundan sonra da şehirlerimiz tekrar tam olarak ayağa kalkana kadar emekle, alın teriyle, metanetle, çelik bir iradeyle inşa ve ihya hamlemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Adıyaman’da yaptığı konuşmada, “Bugün siyasetin günü değil, acıyı hatırlamanın ve ders almanın günü. Esas kıymetli olan, o gözyaşını akıtmamak, o Fatiha’nın okunacağı şehitleri vermemektir,” dedi.

Özel, “Bir yılda herkes evine kavuşacak dediler ve bunu ana propaganda malzemesi olarak kullanıp oy istediler. Deseydin ki, ‘iki yılda ancak yüzde 30’unuza konut veririm, yüzde 70’iniz konteynerda. Bunu bilin, ona göre oy kullanın’. Millet de ona göre oy kullanırdı. Sen sözünü tutmamışsın, bu insanlardan elektrik parası istiyorsun,” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

Halkı hiçe saymanın bir bedeli olacak mı? Hatay örneği

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 6 şubat, Adıyaman, anma, antakya, Deprem, Hatay, Malatya

OKUMAYA DEVAM EDİN

Dezenformasyon yasası TBMM’de: “İfade özgürlüğü bitecek”
Suriye Türkiye’yi giderek daha fazla içine çekiyor
The worst case scenario on Trump-Erdogan meeting
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP