Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Emperyalizmin Trump hali: şimdi de Gazze’ye çökme niyetinde

Yazar: YetkinReport / 07 Şubat 2025, Cuma / Oda: Siyaset

Trump, Beyaz Saray’daki ilk yabancı konuğu olan İsrail lideri Netanyahu’yla görüştükten sonra Gazze’ye ABD yönetimi getirme amacını açıkladı. Emperyalizmin Trump hali devrede. (Foto: X/TheWhiteHouse)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın 4 Şubat’ta Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olduğu aynı saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray konuğuydu. İkinci başkanlık döneminin ilk konuğunun Gazze’de 60 binden fazla Filistinliyi öldürtüp taş üstünde taş bırakmayan Netanyahu olması zaten kendi başına vicdansız bir tercihti. Ama ortak basın toplantısında Gazze’ye dair söyledikleri herkesin ağzını bir karış açık bıraktı.

Trump, Gazze yönetimini devralacağını söylüyordu.

İsrail-Hamas ateşkes anlaşması sonrasında Gazze’ye dönmeye çalışan Filistinliler, Gazze’de yaşayan iki milyon civarında Filistinli ise başka ülkelere gönderilecek, Gazze şeridi bir “rivieraya”, tatil beldesine çevrilecekti.

Türkiye ilk karşı çıkanlardan oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ABD dışındaki diğer dört daimi üyesi, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa karşı çıktılar. İran’ı söylemeye gerek yok zaten ama Almanya’dan İspanya’ya, Suudi Arabistan’dan Mısır’a, Ürdün’e dek ABD’nin müttefikleri ilk anda fikri reddetti.

Gazze’ye çökme planı

Yeni ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Trump’ın Filistinlilere “gayet cömert” bir teklifte bulunduğunu söylemesi Trump’ın fevri bir çıkışta bulunmadığını, bunun bir politika olarak konuşulduğunu akla getiriyordu. Bu durum Trump’ın daha önce Panama ve Grönland’da da gözü olduğu çıkışının rastlantı olmadığını gösteriyordu. ABD’nin İsrail’le birlikte Gazze’ye çökme niyetinin diğer çıkışlardan bağımsız olmadığı görülüyor.

Trump 6 Şubat’ta çıtayı daha da yükseltti. İsrail’in Gazze’yi ABD’ye devredeceğini, ABD’nin kontrolü sağlamak için gerekirse asker göndererek halledebileceğini söylüyordu. Filistinliler içinse komşu ülkelerde konforlu evler inşa edilecekti.

Bu Filistin toprağı Gazze’nin İsrail tarafından işgal ve ilhak edilerek ABD mandasına verilmesi anlamına gelecekti. ABD’nin yeni BM Büyükelçisi Elise Stefanik’in Kongre sunumunda İsrail’in Filistin Yönetiminin bulunduğu Batı Şeria’yı topraklarına katmasının kutsal kitaplardan kaynaklanan bir hak gördüğünü söylediği biliniyor.

Dünyada tepkiler büyüyor ama emperyalizmin Trump hali devreye girmiş görünüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Filistin, Gazze, İsrail, Netanyahu, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

Gençlerdeki yılgınlığın siyasi sonuçları neler olacak?
Yemen Denizi’nde sular ısındı: Ankara’da kritik Etiyopya-Somali görüşmesi
Fon krizinden Kıbrıs ve ABD’ye dek jeopolitik ve jeoekonomik zorluklar
  • Volkswagen’in Türkiye’ye dönüş işareti Made-in-Europe umudu olabilir mi?2 Kasım 2026
  • Sinirlioğlu’nun BM Genel Sekreterlik rakibi kuzu kılığında kurt mu?2 Kasım 2026
  • Aslan sosyal demokratların Sarıgüller açmazı. Bu da mı ders olmayacak?1 Kasım 2026
  • Savunma sanayi ölçüsü ihracatla sınırlanamaz, milli güvenlik konusudur1 Kasım 2026
  • Türkiye-Azerbaycan: krize mi, yeni bir çözüme mi? Gerçekte neler oluyor?30 Ekim 2026
  • İsrail’in acı gerçeği: Netanyahu güç kaybetse de gitmesi zor görünüyor28 Ekim 2026
  • Fon krizi: Pasifik Holding yönetimine tedbir dün kondu, bugün kaldırıldı28 Ekim 2026
  • Saral’ın istifası Aliyev’i kesmedi. Ankara, Bakü’yü yatıştırma çabasında  27 Ekim 2026
  •   Libya’da ikinci perde: Türkiye Doğu Akdeniz’de yeni bir denklem öneriyor27 Ekim 2026
  • Brezilya ve Sırbistan’da seçmenler “yeter” dedi; gözler İsrail’de26 Ekim 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP