Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Özel’in “diktatörlük” sözü Erdoğan’a hakaret sayılmadı, dava reddedildi

Yazar: YetkinReport / 16 Şubat 2025, Pazar / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP lideri Özel’e Esenyurt Belediye Başkanı Özel’in tutuklanması ardından yaptığı bu konuşmadaki “dikatörlük” vb sözleri nedeniyle açtığı 1 milyon lirakık tazminat davası “eleştiri” gerekçesiyle reddedildi. (Foto: CHP)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP lideri Özgür Özel’in kendisine diktatörlük ve benzeri benzetmelerle hakaret ettiği gerekçesiyle açtığı 1 milyon liralık tazminat davasını kaybettiği bildirildi. ANKA Ajansının haberine göre, İstanbul Anadolu 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi, Özel’in sözlerinin hakaret değil, ağır eleştiri niteliğinde olduğu, kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı kararına vardı. Erdoğan, Özel’in CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in 31 Ekim 2024’te tutuklanması üzerine yaptığı konuşmada kendisinin “darbeciye, terör elebaşına, komplocuya ve diktatöre benzetildiği”, “eli sopalı” ve “karanlık hamlenin peşinde koşan bir iktidar” suçlamalarında bulunduğu gerekçesiyle hakaret davası açarak tazminat talebinde bulunmuştu.

Anayasa mahkemesi ve AİHM

ANKA’nın bildirdiğine göre, Özel’in sözlerinin hakaret değil ağır eleştiri sayması nedeniyle suç oluşturmadığı, dolayısıyla tazminat gerektirmediğini belirten Mahkeme kararın gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin, “toplumsal ve siyasal çoğulculuğu sağlamak, her türlü düşüncenin barışçıl bir
şekilde ve serbestçe ifadesine bağlıdır. Bu itibarla düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, demokrasinin işleyişi için hayati önemdedir” kararlarından alıntı yapıldı.
Habere göre Mahkeme Anayasa Mahkemesinin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) “İfade özgürlüğü; incitici, şoke edici ya da endişelendirici bilgi ve düşünceler için de geçerlidir. İfade özgürlüğü; yokluğu halinde demokratik bir toplumdan söz edemeyeceğimiz çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin bir gereğidir” saptamasına da yer verildi.

Neden hakaret sayılmadı?

Mahkeme kararında, Özel’in diktatörlük benzetmesinin neden Cumhurbaşkanına hakaret sayılmadığı şöyle gerekçelendirildi:
• “Esenyurt Belediye Başkanının tutuklanması sebebiyle topluluğa karşı hitap eden davalının (Özel) konuşmasında özetle, ‘tutuklama işleminin kanuna ve hukuka aykırı olduğu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının davalıdan aldığı emir ve talimatla soruşturma başlatıp tutuklamanın gerçekleştiği, Başsavcının Zekeriya Öz benzeri olduğu, ülkede sorun olup olmadığına yönetimin karar vermesi halinin diktatörlüğün var olduğunu gösterdiği’ yönünde beyanlarının olduğu görülmüştür.
• “Konuşma içeriğinin tamamı itibariyle davacıya (Erdoğan) yöneltilen sözlerin herhangi bir sıradan vatandaşa yönelik olması hali ile, Cumhurbaşkanı olan davacıya yönelik olması halinin eş değer durum olarak kabulünün mümkün olmayacağı, AİHM’nin yerleşik içtihatlarında belirtildiği üzere, toplum önünde olan kişinin en ağır eleştirilere dahi katlanma yükümlülüğünün bulunduğu sabit görülmekle; davalının, davacıyı hedef almak suretiyle sarfettiği sözlerin ağır eleştiri mahiyetinde kaldığı, kişilik haklarına saldırı olarak kabulünün mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Davalının davacıya yönelik kişilik haklarını zedeler mahiyette konuşması olmadığı sabit görülmekle; davanın reddine” karar verilmiştir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ahmet Özer, aihm, anayasa mahkemesi, diktatörlük, Esenyurt, hakaret, ifade özgürlüğü, Özgür Özel

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bahçeli yürüyüş videosu yayınlıyorsa mesaj Erdoğan’adır
Erdoğan belediyelere asıl neden taktı, biliyor musunuz?
Kılıçdaroğlu – HDP: Kürt sorununda çözüm adresi Meclis
  • Fon Krizi: Kimler bu Cumhurbaşkanının “hiç ummadığı kişiler”?5 Kasım 2026
  • BM Genel Sekreterliği Adayı Büyükelçi Sinirlioğlu’nun Vizyonu5 Kasım 2026
  • ABD seçimleri: Trump fena kaybetti. Türkiye nasıl etkilenir?4 Kasım 2026
  • Gürlek: Üst bürokrasiye sızılmış. Kimse makamına güvenmesin.3 Kasım 2026
  • Fon krizi üzerine sosyal medyada dolaşan demirden leblebi gibi sorular3 Kasım 2026
  • Volkswagen’in Türkiye’ye dönüş işareti Made-in-Europe umudu olabilir mi?2 Kasım 2026
  • Sinirlioğlu’nun BM Genel Sekreterlik rakibi kuzu kılığında kurt mu?2 Kasım 2026
  • Aslan sosyal demokratların Sarıgüller açmazı. Bu da mı ders olmayacak?1 Kasım 2026
  • Savunma sanayi ölçüsü ihracatla sınırlanamaz, milli güvenlik konusudur1 Kasım 2026
  • Türkiye-Azerbaycan: krize mi, yeni bir çözüme mi? Gerçekte neler oluyor?30 Ekim 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP