Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Kaygı verici tablo: Türkiye yaşlandıkça, yaşlı yoksulluğu da artıyor

Yazar: YetkinReport / 14 Mart 2025, Cuma / Oda: Ekonomi

Türkiye nüfusu yaşlandıkça sorun olan yaşlı yoksulluğu “düşük ücretle çelişme, düşük emekli aylığı” döngüsünden kaynaklanıyor.

Emeklilerin Bayram ikramiyelerinin 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmasının konuşulduğu şu günlerde yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu verileri, yaşlılık ve ekonomi konusunda kaygı verici bir görünüm sergiliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye yaşlandıkça hem ekonomideki genç nüfusa sahip olma avantajını yitiriyor hem de yaşlı yoksulluğu artıyor.

Ekonomim gazetesinde Mehmet Kaya’nın TÜİK verileri üzerine yaptığı analize göre Türkiye’de her 4 yaşlıdan biri yoksul. TÜİK verileri doğum hızının düşmesi ile -tıp ve sağlık sistemindeki gelişmelere bağlı olarak- yaşam beklentisinin artması gibi nedenlerle 65 yaş üzeri vatandaşların 2024 itibarıyla yüzde 10,6 olan 85 milyonluk nüfustaki payının 2030’da yüzde 13,5’a ulaşacağını, 2050’de her dört kişiden birinin yaşlı sayılacağını gösteriyor.

Yaşlı yoksulluğunun kaynağı

Yaşlıların yarısından fazlasını, yüzde 55,4’ünü kadınlar oluşturuyor. 65 yaş üzeri iş gücüne katılım oranı ise yüzde 13, bunun da yarısından fazlası, yüzde 57,7’si tarım sektöründe.

Ekonomim gazetesine konuşan TEPAV Kalkınma Programı Direktörü Ekrem Cünedioğlu, yaşlı yoksulluğundaki artışın “Düşük ücretli çalışma ve düşük ücretle emeklilik döngüsünden” kaynaklandığı görüşünde. Avrupa’da emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi uygulamaların gündemde olduğunu söyleyen Cünedioğlu, Türkiye’nin aynı yolda gitmesi gerekmese de “hem işgücü piyasası hem de emeklilik sisteminin hızlıca planlanması” gerektiğini söylüyor.

Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: emeklilik, TÜİK, yaşlılık, yoksulluk

OKUMAYA DEVAM EDİN

Bankalar 28 Mayıs’a kadar dayanmakta zorlanıyor
Gazprom’un darbesi: Avrupa enerji krizi ve Türkiye
Sırada ne var? Para basma zamanı mı?
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
  • Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor7 Mayıs 2025
  • Erdoğan-Bahçeli: dört ay sonra yarım saat. İmamoğlu, PKK, ABD7 Mayıs 2025
  • Anayasa Mahkemesi Erdoğan’a bağımsız yargı ve adalet için yakarıyor6 Mayıs 2025
  • Ankara’dan PKK’ya silah bırakma ve fesih kararı için son hafta uyarısı6 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP