Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Kaygı verici tablo: Türkiye yaşlandıkça, yaşlı yoksulluğu da artıyor

Yazar: YetkinReport / 14 Mart 2025, Cuma / Oda: Ekonomi

Türkiye nüfusu yaşlandıkça sorun olan yaşlı yoksulluğu “düşük ücretle çelişme, düşük emekli aylığı” döngüsünden kaynaklanıyor.

Emeklilerin Bayram ikramiyelerinin 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmasının konuşulduğu şu günlerde yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu verileri, yaşlılık ve ekonomi konusunda kaygı verici bir görünüm sergiliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye yaşlandıkça hem ekonomideki genç nüfusa sahip olma avantajını yitiriyor hem de yaşlı yoksulluğu artıyor.

Ekonomim gazetesinde Mehmet Kaya’nın TÜİK verileri üzerine yaptığı analize göre Türkiye’de her 4 yaşlıdan biri yoksul. TÜİK verileri doğum hızının düşmesi ile -tıp ve sağlık sistemindeki gelişmelere bağlı olarak- yaşam beklentisinin artması gibi nedenlerle 65 yaş üzeri vatandaşların 2024 itibarıyla yüzde 10,6 olan 85 milyonluk nüfustaki payının 2030’da yüzde 13,5’a ulaşacağını, 2050’de her dört kişiden birinin yaşlı sayılacağını gösteriyor.

Yaşlı yoksulluğunun kaynağı

Yaşlıların yarısından fazlasını, yüzde 55,4’ünü kadınlar oluşturuyor. 65 yaş üzeri iş gücüne katılım oranı ise yüzde 13, bunun da yarısından fazlası, yüzde 57,7’si tarım sektöründe.

Ekonomim gazetesine konuşan TEPAV Kalkınma Programı Direktörü Ekrem Cünedioğlu, yaşlı yoksulluğundaki artışın “Düşük ücretli çalışma ve düşük ücretle emeklilik döngüsünden” kaynaklandığı görüşünde. Avrupa’da emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi uygulamaların gündemde olduğunu söyleyen Cünedioğlu, Türkiye’nin aynı yolda gitmesi gerekmese de “hem işgücü piyasası hem de emeklilik sisteminin hızlıca planlanması” gerektiğini söylüyor.

Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: emeklilik, TÜİK, yaşlılık, yoksulluk

OKUMAYA DEVAM EDİN

Instagram neden kapatıldı, neden açıldı?
Büyüme yüzde 1,8, ekonomik görünüm nasıl?
Global çip krizi: Türkiye çip üretimi yapabilir mi?
  • Erdoğan: Trump, Hamas’ı ikna etmemizi rica etti. Süratle irtibata geçtik9 Ekim 2025
  • Özel: Trump, Erdoğan’a “Çekerim Koltuğu Altından” Diyor9 Ekim 2025
  • Apo’nun kendi içeride, ismi Meclis duvarlarında, iktidar kulislerinde8 Ekim 2025
  • Yaşamanın Evrimi: Kadınlar Neden Daha Uzun Yaşar?7 Ekim 2025
  • Serdar Öktem cinayeti, Sinan Ateş cinayeti, çeteler ve çocuk katiller7 Ekim 2025
  • AK Parti görmek istemese de CHP operasyonları barış sürecini etkiliyor6 Ekim 2025
  • CHP, İmamoğlu’nun adaylığında düştüğü hataya Yavaş’ta düşmek istemiyor6 Ekim 2025
  • Jane Goodall: Umudun İzinde Bir Yaşam Öyküsü5 Ekim 2025
  • Devletleri Parçalama Sanatı: Yeniden Çizilen Haritalar4 Ekim 2025
  • Türkiye Dahil Beş Ülke Hamas’ı Razı Etti, Trump İsrail’e Dur Dedi4 Ekim 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP