

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Öcalan ile görüşen DEM Parti heyetini kabulüyle süreçte bir eşik daha aşıldı. Soldan sağa, MİT Başkanı Kalın, DEM Partili Önder, Erdoğan, DEM Partilli Buldan, AK Partili Ala. (Foto:Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan PKK’nın silahsızlandırılması planı çerçevesinde ilk kez bugün (10 Nisan) İmralı’da PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan ile temasta bulunan DEM Parti heyetiyle doğrudan görüştü. Cumhurbaşkanının Beştepe’deki makamında yapılan görüşmeye DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan’ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Başkanvekili Efkan Ala da katıldı.
Bu görüşmeyle Erdoğan, Ekim 2024’te MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından başlatılan sürecin aktörleriyle ilk kez doğrudan muhatap olup süreçteki sorumluluğunu da öne çıkardı ve bir eşik daha aşıldı.
Önder 13.30’da başlayıp 1 saat 25 dakika sürdüğü bildirilen görüşme sonrası DEM Parti’dan yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin “Son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde” gerçekleştiği, “Gelinen nokta itibarıyla, dünden daha umutlu” oldukları duyuruldu. (*)
Önder ve Buldan 2012-2015 arasında AK Parti hükümetiyle PKK arasındaki dolaylı diyalog sürecinde de rol oynamış ve 28 Şubat 2015’teki Dolmabahçe Deklarasyonunda yer almışlardı. O zaman Dolmabahçe toplantısında İçişleri Bakanı olarak bulunan Efkan Ala ise, bugünkü toplantıya dair NTV’ye yaptığı açıklamada “Nisan ayı sonu önemli bir adım görmeyi ümit ediyoruz” dedi.
DEM Parti ve PKK’ya süre mi?
Ala şunları söyledi:
• “Geldiğimiz bu aşamadan sonraki adım terör örgütünün kongresini yapıp, kendisini feshetmesidir. Kısa zamanda, çok uzun olmayan bir vadede bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum.
• “Kısa zamanda bir takvim ortaya çıkmalı. Uzadıkça provokasyon ihtimalleri artar. Nisan ayı sonu önemli bir adım görmeyi ümit ediyoruz.
• “Tartışmaya mahal olacak bir durum yok. [Öcalan] Terör örgütünün ‘bütün unsurları’ diyor (…) bütün unsurlarıyla silah bırakması, silahlarını teslim etmesi ve kendini feshetmesi çağrısıdır. Net bir çağrıdır.”
Ala “bütün unsurları” vurgusuyla çağrının yalnızca Türkiye’deki PKK örgütlenmesinin kast edildiği yorumlarına karşı, Irak’ta, özellikle de Suriye’deki YPG ve SDG gibi örgütlenmelerinin de silah bırakma ve fesih sürecine dahil olması gerektiğini söylüyor.
PKK’dan “Çok uzun olmayan” vadede fesih kongresini yapma beklentisini dile getirmesi ve Nisan sonunda “önemli adım ümit ettiğini” söylemesi ise bir yerde Kandil’e “uzatmayın” mesajı yerine geçiyor.
PKK ise özellikle son on yıldır ABD desteği alan Suriye örgütlenmesinin geleceği için bir yandan ABD’ye bakıyor.
Bahçeli 4 Mayıs demişti
Bütün bu süreci başlatan MHP lideri Bahçeli, bir süre önce PKK’ya fesih kongresini 4 Mayıs’ta Muş’un Malazgirt ilçesinde yapması çağrısında bulunmuştu.
Bütün üst düzey kadroları yıllardır arama listelerinde bulunan PKK ise, kongreyi toplamama gerekçesi olarak TSK ve MİT operasyonlarının devam etmesini öne sürüyor. Kandil’in bir talebi de Kongreyi Öcalan’ın yönetmesi. Bu talep, geçtiğimiz Bayram Öcalan ile görüşen akrabası ve DEM Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından da dile getirilmişti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç daha önce Öcalan’ın Kongreye canlı video konferansla bağlanmasının söz konusu olmadığını, yazılı irtibatın mümkün olduğunu söylemişti.
DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise son TBMM konuşmasında PKK’yı silahsızlandırma projesinde, militanların nasıl silah bırakıp, sonrasında ne olacağına dair belirsizlikleri de dile getirmişti.
Türkiye’deki sürece benzer bir şekilde ABD’deki Trump yönetimi de Gazze’de HAMAS’ı silahsızlandırıp yasal siyasete çekmeyi planlıyor.
(*) 10 Nisan 2025, saat 20:53’te güncellendi.