Zeytinlikleri madencilik şirketleri faaliyetine açan yasadan on gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ücretlerine enflasyonla başa çıkabilecek zam isteyen maden işçilerinin grev kararını milli güvenlik gerekçesiyle durdurdu. (Foto: TCCB)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından hükümetle ücret zammı uyuşmazlığı gerekçesiyle alınan grev kararını “Milli güvenlik” gerekçesiyle 60 gün erteledi. Resmî Gazetede yayınlanan karara göre Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Maden-İş sendikasının 1 Ağustos’ta Eti Maden’in Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Kütahya başta olmak üzere Bor işletmelerinde başlatacağı grev durdurulmuş oldu.
Eti Maden grevi, Türk-İş’in yaklaşık 600 bin kamu işçisi için hükümetle toplu pazarlık görüşmelerinde sonuç alamadığı için ilan ettiği grevlerdendi. Türk-İş’e göre 2 Ağustos’ta da Zonguldak kömür madenlerinde grev başlatılacaktı.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 30 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Cumhurbaşkanım, Çalışma Bakanına, talimat verin. Huzursuzluk iş yerinde varsa evimizde de olur, evde işyerimizde huzur yoksa bizden randıman alamazsınız” demişti. Atalay, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’dan ilk altı ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda gerçekleşen enflasyon oranında zam sözünü tutmasını istemişti. Işıkhan ise yaptığı yazılı açıklamada Türk-İş’i tekliflerini çarpıtmakla suçlamış, ilk 6 ay için yüzde 24 ve ikinci 6 ay için yüzde 11tekliflerinin Türk-İş yönetimince dikkate alınmadığını söylemişti.
Anlaşmazlık noktalarından birinin hükümetin gerçekleşmesi tahmin edilen enflasyon, sendikaların ise gerçekleşecek, yani gerçek enflasyon oranı hesabından kaynaklandığı anlaşılıyor.
Işıkhan’ın bu açıklamasından saatler sonra, Eti Maden’in de yüzde 100’üne sahip olan Türkiye varlık Fonuna da başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan grevleri milli güvenlik gerekçesiyle erteledi.
Bu AK Parti iktidarı döneminde milli güvenlik gerekçesiyle ertelenen ilk grev değil. Daha önceki örnekler arasında 2003’teki Petlas ve Şişecam grevleri, 2005’te Erdemir Madencilik grevi2014’te Çayırhan Kömür madeni grevi, 2015, 2017, 2018 ve 2024’te Birleşik Metal-İş grevleri de bulunuyor.
Zeytinlikleri madencilik şirketlerine açması nedeniyle çok tartışılan torba yasa 19 Temmuz’da TBMM’de AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilmişti. Bu yasadan 10 gün sonra da maden işçilerinin grevi Cumhurbaşkanı tarafından durdurulmuş oldu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela Başkanı Nicolas Maduro’yu kaçırıp ülkeye el koyması üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip…
ABD'nin 3 Ocak 2026 Venezuela operasyonu dünyayı sarstı. Ancak son dönemde yaşananları parça parça okursak…
ABD Başkanı Donald Trump 3 Ocak erken saatlerde Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi…
İzmir, Çiğli’de 30 Aralık günü İZBAN istasyonunda treninin gelmesini bekleyen 73 yaşındaki Hamit Öğretim yere…
2026’ya girerken dünyaya baktığımda, içimde tuhaf bir duygu var: Demokrasiden herkes söz ediyor ama kimse…
Yeni yılınız kutlu olsun. Hepinize sağlık ve huzur, ülkemize adalet ve esenlikler dileriz. Hem Türkiye…