Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan, Trump’a Eli Boş Gitmiyor: ABD ürünlerine Ek Vergiyi Kaldırdı

Yazar: YetkinReport / 22 Eylül 2025, Pazartesi / Oda: Ekonomi, Siyaset

Erdoğan, 25 Eylül’de Trump ile görüşmesi öncesinde otomobilden, alkollü içki ve tütüne dek ABD ürünlerine 2018’den bu yana uygulanan ek vergiyi kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 22 Eylül 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararl göre 2018 yılından itibaren 22 kalem malda ABD  menşeli ürünlere  uygulanan ‘ek mali yükümlülükler’ kaldırıldı. ABD ürünlerine uygulanen ek vergiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 21 Eylül’de BM Genel Kuruluna katılmak için 21 Eylül’de ABD seyahatine çıkmadan hemen önce ve 25 Eylül’de beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinden hemen önce kaldırılmış oldu. Ek vergiler, o tarihte ABD’de ilk başkanlık dönemindeki Trump’ın Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatına uygulmaya başladığı  ek vergilere karşı, mütekabiliyet esası çerçevesinde  konulmuştu.

Trump o tarihte aralarında Türkiye’nin de yer aldığı bir grup ülkeden yapılan çelik ve alüminyum ürünleri ithalatında gümrük vergilerini arttırma kararıyla, Türkiye’den ithal edilen çeliğe yüzde 50, alüminyuma  yüzde 20 oranında ek vergi getirmişti. Türkiye, çelik ihracatında ABD’nin önemli bir payı olması nedeniyle bu karardan ciddi ölçüde etkilenmiş, ABD’den ithal ettiği bazı ürünlere yüzde 140’a varan ek vergiler getirerek, Washington’un yaptırımlarına karşılık vermişti.

Ototmobil, alkol, sigara, kozmetik

Ek vergi uygulanan ürünler arasında viski gibi yüksek alkollü içkiler (yüzde 140  vergi artışı), binek ve yarış otomobilleri  (yüzde 120  vergi artışı), kozmetik ürünleri (yüzde 60 vergi artışı ) başı çekiyordu. Erdoğan’ın ABD seyahati sırasında yapılan düzenleme ile listedeki 22 ürün grubunda ABD ürünlerine uygulanan ek vergiler kaldırılmış oluyor.

Sözkonusu karar özellikle elektrikli araçlarda ABD menşeli  Tesla, Ford gibi markalara, Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan yüzde 40 ek vergiye karşı Türkiye piyasasında  rekabet üstünlüğü sağlayacak. İthalatında yüksek ek vergilere tabi olan kozmetik ürünlerindeyse ABD makyaj ve kozmetik markalarına Türkiye piyasasında rekabet üstünlüğü sağlanmış oluyor.

Uygulama, başlamış olan ithalat işlemlerinin tamamlanabilmesi için  60 gün sonra yürürlüğe girecek.

Ankara bu kararla ABD’nin de çelik ve aluminyum başta olmak üzere Türk ürünlerine gümrük vergi oranlarını indirmesi beklentisini gösteriyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: alkollü içki, ek vergi, Estée Lauder, kozmetik, sigara, Tesla, Trump

OKUMAYA DEVAM EDİN

Hükümet devlete olan borçları silme hazırlığında
Ali Babacan’ın özelleştirme pişmanlığı: Altılı Masa etkisi mi?
AYM’nin Dezenformasyon Yasasını iptal görüşmeleri yaklaşırken
  • Erdoğan-Putin şu krizde sadece Rus turistlerle Akkuyu’yu mu konuştu?2 Eylül 2026
  • Düyûnu Umûmiye’den Bugüne: Borcun Bedeli Egemenlik Olmamalı2 Eylül 2026
  • Yargının Melih Gökçek’le imtihanı: suç örgütü soruşturması açılacak mı?1 Eylül 2026
  • Yılmaz Büyükerşen: sıfırdan bir üniversite, yeniden bir şehir kurmak1 Eylül 2026
  • Fidan: Netanyahu canisi artık durdurulmalı. İsrail’e de zarar veriyor31 Ağustos 2026
  • Kazak petrolünde yeni rota: Hazar-Azerbaycan-Türkiye seçeneği31 Ağustos 2026
  • Barışın Önündeki Görünmeyen Tehlike: Savaş Ekonomisi31 Ağustos 2026
  • Kıbrıs-Türkiye seferini yapan feribot battı, ölenler var30 Ağustos 2026
  • 30 Ağustos hem dış hem iç düşmanlara karşı bir zaferdir30 Ağustos 2026
  • İtalya’dan Avrupa’ya Yayılan Voleybol Aklı30 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP