Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Trump: İsrail-Hamas Ateşkeste Anlaştı. Erdoğan: Uygulamayı İzleyeceğiz

Yazar: YetkinReport / 09 Ekim 2025, Perşembe / Oda: Siyaset

Trump’ın Gazze barış planının ilk aşaması, Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde iki gün süren müzakereler sonucu sağlandı. Fotoğraf anlaşmaya varılması ardından çekildi. Türkiye’yi MİT Başkanı İbrahim Kalın temsil etti. Fotoğrafın solunda Katar Başbakanı Cesim el Sani ile İsrail’in müzakerecisi Nitzan Alon el sıkışırken görülüyor. (Foto: X/OSINTDefender)

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Hamas arasında barış planının ilk aşamasının 9 Ekim’in ilk saatlerinde imzalandığını açıkladı. Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ve Hamas’ın Barış Planımızın ilk aşamasını imzaladığını duyurmaktan büyük gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail askerlerinin üzerinde mutabık kalınan hatta çekilmesini öngördüğünü açıklayan Trump, bunun “güçlü, kalıcı ve sonsuz bir barışa doğru ilk adım” olduğunu söyledi. Trump, “Tüm taraflar adil bir şekilde muamele görecek. Bugün Arap ve Müslüman dünyası, İsrail, çevredeki ülkeler ve ABD için büyük bir gün” dedi. Açıklamasında arabulucu ülkeler Katar, Mısır ve Türkiye’ye teşekkür eden Trump, “Bu tarihi ve eşi benzeri görülmemiş olayın gerçekleşmesi için bizimle çalışan tüm arabuluculara minnettarız. Barış getirenler kutsanmışr!” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Trump’a Teşekkür

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da sabah saatlerinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye’nin de katkısıyla sağlanan uzlaşmadan memnuniyet duyduğunu, ancak “anlaşmanın harfiyen uygulanmasının takipçisi” olacağını söyledi. Erdoğan, İsrail’in ateşkese teşvik edilmesinde siyasi irade gösteren Trump’ın yanı sıra “kardeş ülkeler” Mısır ve Katar’a da teşekkür etti.

Ortadoğuda barış umudu doğruran anlaşma konusunda Erdoğan’ın ilk tepkisi (*) şöyle oldu:

  • “Şarm El Şeyh’de yürütülen ve Türkiye olarak bizim de katkı sağladığımız Hamas-İsrail görüşmelerinin Gazze’de ateşkesle sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyorum. İsrail hükûmetinin ateşkese teşvik edilmesinde gerekli siyasi iradeyi ortaya koyan ABD Başkanı Sayın Trump başta olmak üzere, anlaşmaya varılmasında önemli destekleri olan kardeş ülkeler Katar ve Mısır’a hassaten teşekkür ediyorum.”

“Türkiye Takipçisi Olacak”

Erdoğan ateşkes anlaşmasının barış anlaşmasına ulkaşması için Türkiye’nin sürece katkı vermeyi sürdüreceği ve uygulamanın yakın takipçisi olacağını söyledi:

  • “Türkiye olarak anlaşmanın harfiyen uygulanmasının yakın takipçisi olacak ve sürece katkı sunmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde Filistin’de 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devleti kurulana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.
  • “Bu vesileyle, 2 yıldır tarifsiz acılar çeken, gayriinsani koşullar altında hayat ve haysiyet mücadelesi veren; evladını, anasını, babasını, akrabasını, arkadaşını kaybeden, yaşadıkları tüm trajedilere rağmen izzetli duruşlarından taviz vermeyen Filistinli kardeşlerimi en kalbî muhabbetlerimle selamlıyorum. Rabb’im Filistinli kardeşlerimizin yâr ve yardımcısı olsun; Rabb’im şehitlerimizin ruhlarını şad, mekânlarını cennet eylesin.”

Not:

(*) 09 Ekim 2025, 11.40’ta güncellenmiştir.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ateşkes, Hamas, İsrail, Truımp

OKUMAYA DEVAM EDİN

Erdoğan-Trump: Bilanço
ABD ve Fransa, Ermenistan’da ters köşe: Azerbaycan istediğini aldı
Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak
  • Savaş Herkesi Etkiliyor Ama Türkiye Enerji Enflasyonunda Birinci14 Nisan 2026
  • İran Savaşı Etkisiyle Türkiye Veri Trafiğinde Yeni Rota Olabilir mi?14 Nisan 2026
  • AİHM’den Türkiye’ye Siyasi Yargı Soruları ve Sürecin Sürdürülebilirliği13 Nisan 2026
  • Hazar’dan Akdeniz’e, Karadeniz’den Afrika’ya Türkiye Enerji Mimarisi13 Nisan 2026
  • Macaristan’da ekonomik kriz ve “yeni elit” yolsuzlukları Orban’ı devirdi13 Nisan 2026
  • İsrail İran’da Kürtleri Kışkırtamayınca Sinirinden Türkiye’yle Uğraşıyor12 Nisan 2026
  • Cindoruk: Devlet Mezarlığına Gömülmek İstemeyen Demokrasi Avukatı12 Nisan 2026
  • Madem CHP Batıyor, AK Parti Neden Seçime Gidip Güven Tazelemiyor?11 Nisan 2026
  • Çin-Tayvan Hattında İran Savaşıyla Eşzamanlı Gelişmeler11 Nisan 2026
  • AK Partili Vekiller Gelmiyor, Meclis Toplanamıyor; İşte Nedeni10 Nisan 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP