Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin

Yazar: YetkinReport / 03 Aralık 2025, Çarşamba / Oda: Siyaset

NATO toplantısına katılan Fidan: Rusya-Ukrayna savaşı yayılıyor. Ama Türkiye’den beklentileri olan AB Güney Kıbrıs’a rehin. (Foto: X/Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının giderek daha geniş bir coğrafyaya yayıldığını, bunun “çok korkutucu bir şey olduğunu” ama Avrupa Birliğinin Türkiye’den beklentilerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimince “rehin alındığını” söyledi. Fidan bu açıklamayı NATO Dışişleri Bakanlarının 3 Aralık’ta Brüksel’deki Ukrayna konulu toplantı ardından yaptı.

Son zamanlarda Rusya’yla ticaret yapan gemilere Türk münhasır ekonomik bölgesinde Ukrayna’nın üstlendiği saldırılar yapıldığına da dikkat çeken Fidan, Karadeniz güvenliğini AB ve NATO üyesi Bulgaristan ve Romanya ile de görüştüklerini belirterek “Savaşın coğrafyası giderek yaygınlaşıyor. Bu çok korkutucu bir şey” dedi.

Aynı gün Türkiye’nin, daha 2024 sonunda Türk donanmasına katılan TCG Akhisar Korvetini, bu ülkenin donanmasını güçlendirmek amacıyla Romanya’ya sattığı açıklandı. Türkiye’nin bir NATO ve AB ülkesine ilk savaş gemisi satışı olan korvetin 265 milyon avroya satıldığı bilgisi var.

Rusya-Ukrayna Savaşı Yayılıyor

Temmuz ayında Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi öncesi son olağan Dışişleri Bakanları toplantısı, Rusya’nın AB ile Ukrayna geriliminin bir üst seviyeye tırmandığı bir sırada yapıldı. NATO bakanları toplanmışken Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Barış Planını reddederek, Avrupa ile savaş istemediklerini ama Avrupa isterse savaşa hazır olduklarını söylemişti. Brüksel toplantısı ardından Putin’e karşılık veren NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise geri adım atmayacaklarını, Ukrayna’ya silah yardımı ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlara devam edeceklerini, Putin’in eninde sonunda “taviz vereceğine” inandıklarını söyledi.

Rutte, bununla birlikte Rusya’nın savaş kapasitesini Çin’in desteği sayesinde sürdürdüğünü, İran ve Kuzey Kore’nin de yardımcı olduğunu söyledi. Çin’in yıl sonuna dek on bir nükleer savaş başlığına sahip olacağını ve şimdiden ABD’den fazla savaş gemisine sahip olduğunu söyleyen Rutte, Çin’in Tayvan’a saldırması halinde Şi Cingpin’in Putin’den “dünyanın bu bölgesini meşgul etmesini isteyebileceği” senaryosunu öne sürdü.

Türkiye’nin de Beklentileri Var

NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın silahlı kuvvetlerinin hızla büyümesine Avrupa’nın caydırıcılık için silahlanmaya “karşılık vermesi” gerektiğini söylerken Türkiye’deki savunma sanayii eko sisteminin 3 bin şirketi aşmasını örnek gösterdi.

Bu da Batı’nın Türkiye’den beklentilerinin bir parçası. Ancak Türkiye, AB onayı olmadığı için yeni Avrupa güvenlik mimarisi çerçevesindeki 150 milyar avroluk SAFE programına alınmıyor; engelleyenler ise Fransa’nın desteğiyle Güney Kıbrıs, Yunanistan. Türkiye’nin AB’nin Kıbrıs Rum vetosuna takılan beklentilerini karşılamak için beklentilerini ise Dışişleri Bakanı Fidan, 2019’daki siyasi görüşmelerin kesilmesinin kaldırılması, üyelik görüşmelerinin devamı, vize kolaylıkları gibi bilinen maddelerin yanı sıra, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze ve Suriye’de Türkiye’nin kaygılarının desteklenmesi olarak sıralıyor.

Tüm tarafların alabileceğinin azamisini alma gayretinde olduğu bu ortamda en somut gerçek ise Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’yi de etkileyecek şekilde yayılması.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Çin, Kıbrıs, korvet, NATO, Romanya, Rusya-Ukrayna, savaş, Savunma Sanayi

OKUMAYA DEVAM EDİN

Maltepe İmamoğlu için doldu taştı. Özel: oyun bozuldu, sokağa devam
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesti?
Bir gün herkes ihtiyaç duyacak: ifade özgürlüğü üzerinde baskı artıyor
  • Erdoğan, Miçotakis’le Ege konuşurken, Libya’yla Petrol Anlaşması Yapıldı12 Şubat 2026
  • DEM Parti–Erdoğan Görüşmesi: Süreç Kurumsallaşıyor mu?12 Şubat 2026
  • Akın Gürlek Ataması Meclis’i Karıştırdı: İlk Skandal, İlk Kavga11 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Adalet ve İçişleri’ne İki Şahini Ataması Ne Anlama Geliyor?11 Şubat 2026
  • İstinaf Mahkemeleri Savunma Hakkını Kısıtlamamalı11 Şubat 2026
  • Japonya’da İlk Kadın Başbakan Takaichi’nin Tarihi Zaferi10 Şubat 2026
  • Akran Zorbalığı Sicili ve Üniversiteye Kabulde Güney Kore Örneği10 Şubat 2026
  • CHP’de Özeleştiri ve Revizyon Zamanı Geldi Geçiyor10 Şubat 2026
  • Savunma Bakanı Güler: Suriye’den Henüz Çekilmiyoruz9 Şubat 2026
  • Tarım ve Hayvancılık Maliyetlerini Konuşmadan Gıda Fiyatları Konuşulamaz9 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP